2013. március 25., hétfő

Tönkölyös péksütemény, a kert első zöldjeivel...



Csalán, tyúkhúr, illatos turbolya került a péksüteménybe, kevés hagymaszárral és fokhagymával.


 


Megjelentek a kertben az első tavaszi zöldek és a tavaly elduggatott hagyma is kihajtott már. 
Bár a hagymát még nem húztam ki, de a szárából lecsíptem párat.


 


A fokhagyma egy különleges régi fajta, "maghullató".
Kedves M. Barátomtól kaptam, hogy elültessem.
Gondoltam egyet beleteszek a kenyérbe.


 


A recept semmi különös, csupán a zöldekre szeretnék bátorítani,
nyugodtan tegyük a kenyérfélékbe (is).
Sokan nem tudják, hogyan tálalják a Családjuknak, a vadontermő zöldeket.
Amennyiben nem visszük túlzásba, nem tolakodó az íz, akkor kétlem,
hogy kifogásuk lenne, pl ilyen formában.




Zöldfűszeres tönkölyös péksütemény

Hozzávalók

250 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
350 g finomliszt
200 g előző kenyértésztából  elvett "kenyérmag" (100 g a tészta + a 100 g víz)
20 g friss élesztő
1 tk méz
2 tk tengerisó
300 g langyos víz
zöldek (most: turbolya, újhagymaszár, fokhagyma, csalán, tyúkhúr)


A zöldeket összegyűjtöttem, majd megmostam és egy konyharuhába tekerve leszárítgattam, apróra vágtam. A fokhagymát szintén, miután megtisztítottam.

A liszteket a tálba szitáltam, hozzáadtam a sót és a fűszereket. Alaposan elkevertem. 
A közepére mélyedést nyomtam az öklömmel ebbe öntöttem a
"az előző kenyértésztából eltett kenyérmagot"
rámorzsoltam az élesztőt és ráöntöttem a fele vizet. 
Belecsorgattam a mézet, összekevertem a nedves részt. 
Ennek tetejére kevés lisztet hintettem és megvártam még habosodni kezdett. 


 


Ekkor összekevertem a keverőgép spiráljával és közben hozzáadtam a többi vizet.
(A víz vagy liszt, kevéssel lehet kevesebb vagy több.)

Nem vittem túlzásba, éppen csak addig még egyneművé vált a tészta. 
Ekkor lekapcsoltam a gépet és vártam 10 percet, majd újra átkevertem a tésztát. 
A munkapultra borítottam, amit előtte kevés liszttel beszitáltam. 
Leborítottam, majd 10 perc múlva átgyúrtam, finoman, kedvesen, 
csak hajtogatva dolgoztam meg a tésztát. 
Cipót formáltam, meghintettem liszttel és letakartam a keverőtállal.
Így hagytam, hogy duplájára keljen.

Ekkor egy habkártyával, előbb ketté, majd összesen 8 darabba vágtam. 
Sütőpapírral fedett tepsire sorakoztattam.
A sütőbe kb. 1 dl vizet löttyintettem, bekapcsoltam 200 fokra és
a hideg sütőbe raktam a tepsit mindenestől.
Amíg a sütő felmelegedett, a kis "sütemények" keltek és meg is sültek.
Elég volt nekik 20 perc az én sütőmben.
A süteményeket megkopogtatva, ugyanazt a kongó hangot hallhatjuk, ami a kenyérnél szokás.
A sütőt kikapcsoltam, az ajtaját résnyire nyitottam és itt hagytam őket kihűlni. 
 Ha az ajtót résnyire nyitva hagyom (egy egész fahéjrudat szoktam odatenni) és bent hagyom őket (természetesen miután a hőt lekapcsoltam) akkor a héjuk nem puhul vissza, egészen ropogós marad.




A hideg sütőben való, sütés indításról már sokszor írtam, de ide is bemásolom.
Nagyon jó tapasztalataim vannak a hideg sütőben történő sütéssel, 
vagyis amikor a sütőt nem melegítem előre.
Beteszem a tésztát (kelt tésztáknál lehetséges ezzel kísérletezni, de nem mindegyikkel), 
a nem előmelegített sütőbe. Ilyenkor mindig a légkeverésre állítom.
Amíg a sütő felmelegszik a tészta is kel, illetve meg is sül. Időt és energiát takarítok meg. 
Eddig még egyetlen esetben sem   -amikor e mellett döntöttem-  nem láttam kárát ennek a módszernek.
Ha valaki bizonytalan akkor ne válassza ezt, hagyja, hogy megkeljen a kívánalmai szerint, 
majd az előmelegített sütőben süsse gyakorlat szerint.
 Érdemes saját tapasztalatokat szerezni.

Természetesen minden sütő más, így érdemes a sajátunk viselkedését megfigyelni.
Vannak sütők amik gyorsabban melegszenek, vannak, amik lassabban.
Az enyém egészen furcsán viselkedik, azt hittem valami baja van,
többen "vizsgálták" már de senki nem talált hibáját.
Én ismerem, de ha valaki más akarna benne sütni, hát lehet, hogy nem menne simán.
Az elején gyorsan felmelegszik, majd 160 fok körül pihen, hogy nagyobb sebességre
kapcsolva száguldjon a 200 fok felé....
....de jól elvagyunk.
Szeretem.





Vadontermő növényekről naprakészen tájékozódhatnak Andrea blogján.





8 megjegyzés:

  1. Kedves Magi! Ez nagyon finom lehet.Nálam a kertben még csak a citromfűnek bújt ki néhány pici levélkéje, semmi más. Ilyen fokhagymáról még nem is hallottam, de utána nézek, hátha találok valahol. Erzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz Erzsi!
      Igen a citromfű is bújik már, meg sok más. Most éppen esik a hó, de ha megadatik, akkor a héten készítek majd fotókat :)
      Kerestem Neked az évelő fokhagymáról két írást:
      http://biokert.network.hu/blog/biokert-cikkei/evelo-fokhagyma
      http://www.ritsat.hu/index.php?menu=3&nyelv=hu&vetomag_id=422

      Szép estét!

      Törlés
  2. Nagyon jó ötlet, a tyúkhúrt én is eszem. A fokhagyma metélő fokhagyma névre hallgat nálam. Le is fagyasztom., így van télen is. Már bujkálnak a kertben.Nagyon ügyes voltál.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olgis, köszönöm szépen :)
      A metélő fokhagyma nálam csíkos és áttelel, remélem most is :)
      Szép napokat!

      Törlés
  3. Nagyon jó! (Ha a FB oldaladra feltennéd a második fotót is, a zöldekkel, azt szívesebben megosztanám)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Magi!
    Nagyon köszönöm a segítséget.Találtam egy helyet, ahonnan küldenek nekem kis hagymácskákat, így mostmár nekm is lesz. :) Nagyon örülök neki.
    Erzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erzsi!
      Veled örülök :) Köszönöm, hogy megírtad.

      Törlés