Édesanyám lepény receptje.
Már nem emlékszem, hogy az almát hogyan tette bele, szeletelte vagy reszelte,
de arra igen, hogy mindig babapiskótát tördelt közé, hogy felszívja a levét.
Az almát én nem reszelem, mert nem szeretem kinyomni a levét, vagy az uborkagyalun,
vagy a tökgyalun szeletelem le.
Összeforgatom a cukorral az éppen kedvem szerinti fűszerrel/fűszerekkel és
kevés "valamivel" én is összekeverem.
Azért kevés mert így kevesebb is elég, nem enged levet. Most zabpehely került az almára.
Az eredeti mennyiségű tésztát készítettem, ez a nagy tepsibe elegendő, de az nekünk sok,
így az összeállított tésztát megfeleztem.
A feléből lett ez az almás, amit most kerek formában sütöttem meg,
a másik felét eltettem másnapra (más tölteléket kapott, majd azt is megmutatom).
Almás lepény
Hozzávalók
(nagy tepsihez elegendő)
500 g liszt
225 g hideg vaj
2 db tojás
100 g házi vaníliáscukor
1 cs sütőpor (én csak egy fél csomaggal tettem, foszfátmentes dm/alnatura)
pici tengerisó
2-3 ek tejföl
Töltelék
1,5 kg alma
100 g cukor
1 db kezeletlen citrom héja és leve
50 g zabpehely
A lisztet átszitáltam, hozzáadtam a cukrot, sütőport és sót. Összemorzsoltam a vajjal,
majd hozzáadtam a tojásokat és annyi tejfölt, amitől könnyen összeállt a tészta.
Becsomagoltam folpack fóliába és betettem a hűtőbe, amíg meghámoztam az almákat.
A tésztát kettévettem, picivel aránytalanul.
A nagyobbikat akkorára nyújtottam, ami kibélelte a sütőformát, sőt egy kis pereme is lett.
A meghámozott almákat legyalultam, most a tökgyalun.
Ráreszeltem a citrom héját és az ujjaim között rácsorgattam a citrom levét.
Megszórtam a cukorral és összekevertem a zabpelyhet is hozzáadva.
Azon nyomban a tésztára terítettem.
Kinyújtottam a másik tésztát (ezt is 3 -4 mm vastagra) és befedtem az almát.
A tészta széleit körben összenyomtam.
A tészta közepére egy 1,5 cm átmérőjű lyukat vágtam, ahol majd a gőz eltud távozni.
tekintettel, hogy most kerekre sütöttem, némi tésztaszél leesett.
Ebből 6 darab virágformát szúrtam ki, a lepény tetejére tettem.
Minden virág közepét átszúrtam, szintén, hogy megkönnyítsem a gőz útját.
Az előmelegített sütőben (175 fok légkeverés) 40 perc alatt sütöttem meg,
de tudjuk a sülési idő mindig egyéni.
Roppant finom !
VálaszTörlésDrága Mandala, köszönöm :)
Törlés