Tavaszváró, mert színében, olyan üde.
Tavaszváró, mert olyan "lágy", mint a tavaszi szellő.
Tavaszváró, mert könnyű mascarponés krém került bele.
Tavaszváró, mert mindennel szeretnénk kifejezni, mennyire vágyunk rá <3
Ez a piskótatekercs a Fiam munkája, amit még a túrát megelőzően készített.
A tésztája ugyanaz, mint a kakaós mintásnak.
A díszítéshez viszont, a kakaó helyett zöld mandula aromát tett, így a minta anyaga sokkal lágyabb,
aminek következtében a minta teljesen belesimult sülés után a piskótába.
A krém házi mascarponéből, tejszínből és rózsaszirmos eperlekvárból készült.
Tavaszváró piskótatekercs
Hozzávalók
minta
1 db tojásfehérje
30 g olvadt vaj
30 g cukor
30 g liszt
1 ml zöld mandula aroma
késhegynyi tengerisó
piskóta
3 db tojás
+ 1 db tojássárgája (mert ez ugye maradt és így volt legkönnyebb hasznosítani)
90 g házi vaníliáscukor
90 g finomliszt
krém
200 g házi mascarpone
250 ml habtejszín
70 g rózsaszirmos eperlekvár
Bekapcsolta a sütőt 175 fokra (légkeverés) és előkészített egy tepsit, amire sütőpapírt borított.
A tojásokat felütötte, a három egészhez adta még az egy sárgáját,
az egy fehérjét külön mély tálkába tette.
Az egy darab fehérjét felverte habnak, fele időnél hozzáadta a cukrot, pici sót,
majd beleszitálta a lisztet, végül a puha vajat. Elkeverte.
Egy kicsi zacskóba kanalazta, bekötötte, a zacskó sarkán pici lyukat vágott
és a sütőpapírra tetszőlegesen mintát rajzolt a Fiam.
A sok tojáshoz adta a 90 g cukrot és fehéredésig keverte, majd fakanállal hozzákeverte a lisztet.
A tepsi nagyságában szétsimította a piskótatésztát, vigyázva, óvatosan ott ahol a mintát rajzolta.
A forró előmelegített sütőben 12 perc körül sült meg, de kérem minden sütő más,
legyünk résen, nem kell neki nagy idő.
A sütőből kivéve, azon nyomban forrón (kesztyűs kézzel!) a sütőpapírral együtt feltekerte a piskótát,
majd ki, majd újra fel, szorosan.
Papírostól a tekercset, vászonkendőbe csavarta és így hagyta kihűlni.
Elkészítette a krémet:
A hideg habtejszínt felverte habnak, alacsonyabb fokozaton hozzáadta a mascarponét,
majd fakanállal belekeverte a lekvárt.
A piskótalapot papírostól kiterítette, szétkente a krémet a piskótán és
immár a papír nélkül tekerte
vissza újra. Logikusan a minta van kívül,
de ha a papírral tekerjük fel, nem is lehet másképpen.
(A papírba és vászonba tekert forró piskóta, a gőztől, magától elvált a papírtól.)
A krém több, mint ami belefér a tekercsbe. A maradékot tálkában tálalta mellé.
Megjegyzés
Amennyiben a díszítő minta túl híg lenne, akkor liszttel sűríthető.
Szép húsvéti ünnepet kívánok!
VálaszTörlésKedves Mandala, nagyon szépen köszönöm!
VálaszTörlésMagam is vidám, örömteli napokat kívánok!
Nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésÁldott húsvéti ünnepeket kívánunk Nektek! :-)
Nagyon ügyes fiad van, hogy ilyen szép és finom dolgokat tud készíteni!
VálaszTörlésBékés, meghitt húsvétot kívánok Nektek!