Baráti uzsonnára készítettem :)
Olívaolajjal gazdagított, tejjel készült kelt tésztát tekertem a virslire.
Kissé felvert tojással lekentem és natúr, illetve fekete szezámmagot szórtam a tetejére.
"Tekercselt" virsli
20 db
Hozzávalók
600 g finomliszt
250 g langyos tej
120 g víz
20 g friss élesztő
1 tk cukor
2 tk tengerisó
50 g e.sz. olívaolaj
----------------
+ 3 ek olívaolaj
20 db virsli (juhbeles)
natúr és fekete szezámmag
1 db tojás
A lisztet a sóval elkevertem, a közepébe mélyedést nyomtam, belemorzsoltam az élesztőt és
beleszórtam a cukrot.
Ráöntöttem a vízzel kevert tejet és kevés lisztet hintettem a tetejére ( a kimértből).
Megvártam amíg felhabosodik.
A tésztát összekevertem (géppel), majd pihentettem a tálban 10 percet, újra kevertem rajta,
majd enyhén lisztezett munkapultra borítottam, áthajtogattam és cipót formáltam belőle.
Lefedtem (a tálat borítottam rá) és pihentettem 15 percet. A tésztát újra gyengéden áthajtogattam,
cipót formáztam belőle, letakartam és duplájára kelesztettem (40 perc).
Két tepsit sütőpapírral borítottam.
A virsliket megmostam és papírtörölközővel leitattam róla a nedvességet.
A tésztát 4-5 mm vastagságú téglalappá nyújtottam.
3 ek olívaolajat locsoltam rá és a kezemmel szét simítottam az egész tészta felületén
(hogy amikor feltekerem, ne ragadjon össze).
A tésztát feltekertem (tekercset csináltam belőle).
1,5 ujjnyi szeleteket vágtam belőle, azaz 20 db-ba osztottam.
Az első tekercset kitekertem, majd a virslire visszatekertem, úgy hogy kissé fedje egymást.
Ügyeltem, hogy a kezdetét és végét alaposan rányomjam, ne nyíljon ki.
A tepsire rakosgattam, számítva arra, hogy még nőni fognak.
Megkentem őket a felvert tojással és megszórtam a kétféle szezámmaggal.
Beraktam a hideg sütőbe (20 fok körül volt) és bekapcsoltam a sütőt 175 fokra, légkeverésre.
Amikorra a sütő felmelegedett a tekercseim is megsültek (21 perc).
Kb. 15 percnél a két tepsit megcseréltem, az alsó felkerült, a felső lekerült.
Kikapcsoltam a sütőt, az ajtót kitámasztottam és a sütőben hagytam tálalásig hűlni.
( A sütési idő az én sütőmre vonatkozik, mindenki a saját tapasztalataira hagyatkozzon.
A hideg sütőben való sütés indítást merem ajánlani! Amennyiben felforrósított sütőben szeretné valaki elkészíteni, úgy sütés előtt 20-25 percet hagyja még kelni, a kész tekercseket.)
Csípős paradicsommártást és mustárt kínáltam mellé.
Nagyon finom, laktató.
Uzsonnára, vacsorára tökéletes, de ebédre egy leves után is emlékezetes fogás.
Hű, de gusztusosak!Most uzsonnaidőben szívesen ennék belőle!
VálaszTörlésÖrömmel adnám :)
TörlésBár virslink nincs itthon, de mondjuk kecskesajt csíkokkal elkészítjük holnap Borival uzsonnára. Úgyis megfázás-terápián itthon van, le kell foglalnom valamivel...:-)
VálaszTörlésDrága Betti, én is a kecskesajtos csíkokkal választanám, sokkal-sokkal jobb választás :)
TörlésRemélem gyógyul a Kicsike, de mondjuk melletted ez nem kérdés...
<3
Kedves MÁgi! Ma este kipróbáltam ezt a csodát is, és az egész család odáig volt érte, és vissza :) Szóval nagy sikert aratott. Mivel én virslit nem ehetek, így a sajátomat saját készítésű füstölt kolbász-csíkkal töltöttem meg, a maradék tésztát pedig töltetlenül feltekertem, úgy sütöttem. Hát valami mennyei lett. :)
VálaszTörlésA tészta könnyű, ízletes, a recept (mint mindig) tökéletes, köszönjük :)
Horváth Eszter
Eszter <3
Törlésés még én is Veletek örülök :) nagyon köszönöm, hogy gazdagítod a kínálatot, ez a füstölt kolbászos megoldásért a enyémek is odalesznek :)
Köszönöm kedves szavaid :)
<3
Mági