Szerbiában, egy népszerű pékség, népszerű terméke ez a "Volcano rolls" nevezetű,
fűszeres töltelékkel töltött bajor típusú tekercs.
Kedvenc "ismerősöm" elkészítette otthon, az eredeti itt található.
fűszeres töltelékkel töltött bajor típusú tekercs.
Kedvenc "ismerősöm" elkészítette otthon, az eredeti itt található.
Vulkán tekercs
Hozzávalók
tészta
600 g finomliszt
1 cs szárított élesztő (Alnatura/dm)*
2 tk nádcukor
2 tk tengerisó
60 g olvasztott vaj
350 g langyos víz
(az eredeti receptben 300 ml, ettől nekem több kellett,
de tudjuk minden liszt más és mindig mások a körülmények)
de tudjuk minden liszt más és mindig mások a körülmények)
"főzéshez"
2 l víz
1 cs (10 gr) szódabikarbóna
töltelék
100 g kolbász, vagy száraz paprikás szalámi
100 g jól olvadó sajt (most Tilsiti)
50 g kéksajt (most Castello)
A lisztet kimértem elkevertem a sóval és cukorral. A közepébe mélyedést nyomtam az öklömmel, beleöntöttem a szárított élesztőt és ráöntöttem a langyos vizet.
Vártam 5 percet, hogy oldódjon az élesztő, majd a gép spirális részével összekevertem a tésztát.
Adtam még hozzá vizet, majd belecsorgattam (miközben járt a gép) az olvadt, de éppen csak langyos vajat.
Lekapcsoltam a gépet, hagytam 10 percet pihenni a tésztát, majd újra kevertem rajta néhányat.
A munkalapra borítottam, letakartam, újabb 10 perc pihenőre.
Ekkor a tésztát áthajtogattam
(nem gyúrtam, arra semmi szükség, mert az élesztő már teszi a maga feladatát)
cipót formáltam belőle, letakartam és újabb pihenés következett.
...borítás előtt, majd áthajtás, formázás után... |
Immár 30 perc, miközben a tészta szépen kelt, de nem érte el a dupláját, csupán látszott mi az irány.
Bekapcsoltam a sütőt 200 fokra (légkeverés).
A tésztát 10 részre osztottam és egyenként kis gombócokat formáltam belőle.
Letakartam, majd egyesével kinyújtottam 14x14 cm nagyságúra.
A közepébe tettem az előkészített kolbász és sajt darabokat, illetve a kéksajt és sajt darabokat.
A tészta széleit ráhajtogattam.
Egy fazékban felforraltam a 2 liter vizet, beleöntöttem a szódabikarbónát (vigyázat a szódabikarbóna "megkergeti" a forró vizet, könnyen kifut). Előkészítettem egy tepsit, sütőpapírral takartam.
A tekercseket (3-3-4 -et), a forró szódabikarbónás vízbe mártottam,
mindkét felüket 30-30 másodpercig forraltam.
A készeket a sütőpapíros tepsire sorakoztattam.
(szellősen rakjuk, mert még sülés közben is nőni fognak, de egy nagy tepsire elférnek)
Mikor mind kész volt, akkor a tetejüket egy csipeszbe fogott zsilettel átlós irányban bemetszettem.
A forró sütőbe tettem, ahol nem egész 20 perc alatt készre sültek.
Mindvégig izgatottan követtem az eseményeket.
Nagyon laktató finomság, forrón is jó, de langyosan, illetve hidegen számomra még élvezetesebb.
Nagyon finom a tésztája, a tölteléket pedig variálhatjuk kedvünkre.
Könnyű elkészíteni minimális gyakorlattal rendelkezőknek is.
*A dm szárított élesztője 9 g-os, ezt ajánlják 500 g liszthez.
Ez itt nem fizetett hirdetés, de mert ezt használom és teljesen elégedett vagyok vele, szívesen ajánlom. Találtam az oldalukon egy jó kis írást a térfogatnövelő szerekről, íme.
Micsoda finomság! Kolbász nélkül még Dotyi is örülne neki, viszem is a receptedet:-)
VálaszTörlésSzia :) Hajni, nálunk is csak 4 db-ba került, a többibe a kéksajt, meg a másik sajt.
Törlésköszönöm.
Mwgkostolnam :)
VálaszTörlésKöszönöm, remek lenne :)
TörlésHi Magi, thanks a lot for trying. I hope you're satisfied!
VálaszTörlésPictures are delicious!
Hi Opasna :)
TörlésYes, thank you very much, perfect recipe.
Nagyon csucsszuper!
VálaszTörlésKri <3
TörlésValami guszta!
VálaszTörlésOlgis <3 köszönöm :)
Törlés