2013. március 10., vasárnap

Almás lepény



Édesanyám lepény receptje.
Már nem emlékszem, hogy az almát hogyan tette bele, szeletelte vagy reszelte, 
de arra igen, hogy mindig babapiskótát tördelt közé, hogy felszívja a levét.
Az almát én nem reszelem, mert nem szeretem kinyomni a levét, vagy az uborkagyalun, 
vagy a tökgyalun szeletelem le.
Összeforgatom a cukorral az éppen kedvem szerinti fűszerrel/fűszerekkel és
 kevés "valamivel" én is összekeverem.
Azért kevés mert így kevesebb is elég, nem enged levet. Most zabpehely került az almára.


 


Az eredeti mennyiségű tésztát készítettem, ez a nagy tepsibe elegendő, de az nekünk sok, 
így az összeállított tésztát megfeleztem. 
A feléből lett ez az almás, amit most kerek formában sütöttem meg, 
a másik felét eltettem másnapra (más tölteléket kapott, majd azt is megmutatom).




Almás lepény




Hozzávalók
(nagy tepsihez elegendő)
500 g liszt
225 g hideg vaj
2 db tojás
100 g házi vaníliáscukor
1 cs sütőpor (én csak egy fél csomaggal tettem, foszfátmentes dm/alnatura)
pici tengerisó
2-3 ek tejföl

Töltelék
1,5 kg alma
100 g cukor
1 db kezeletlen citrom héja és leve
50 g zabpehely


A lisztet átszitáltam, hozzáadtam a cukrot, sütőport és sót. Összemorzsoltam a vajjal, 
majd hozzáadtam a tojásokat és annyi tejfölt, amitől könnyen összeállt a tészta.
Becsomagoltam folpack fóliába és betettem a hűtőbe, amíg meghámoztam az almákat.




A tésztát kettévettem, picivel aránytalanul.
A nagyobbikat akkorára nyújtottam, ami kibélelte a sütőformát, sőt egy kis pereme is lett.
A meghámozott almákat legyalultam, most a tökgyalun. 
Ráreszeltem a citrom héját és az ujjaim között rácsorgattam a citrom levét.
Megszórtam a cukorral és összekevertem a zabpelyhet is hozzáadva.
Azon nyomban a tésztára terítettem. 
Kinyújtottam a másik tésztát (ezt is 3 -4 mm vastagra) és befedtem az almát. 
A tészta széleit körben összenyomtam.
A tészta közepére egy 1,5 cm átmérőjű lyukat vágtam, ahol majd a gőz eltud távozni.
tekintettel, hogy most kerekre sütöttem, némi tésztaszél leesett. 
Ebből 6 darab virágformát szúrtam ki, a lepény tetejére tettem. 
Minden virág közepét átszúrtam, szintén, hogy megkönnyítsem a gőz útját.




Az előmelegített sütőben (175 fok légkeverés) 40 perc alatt sütöttem meg, 
de tudjuk a sülési idő mindig egyéni.






2 megjegyzés: