2012. március 2., péntek

Őszibarack sütemény




Említettem már, hogy Édesanyám remek Asszony volt, hatalmas tudással rendelkezett.
Sokszor mondták, hogy a munkája aranyat ér és hogy az Ő kezeit " be kellene aranyozni ".
Általában " fejből " sütött, de feljegyzései neki is voltak, de még több olyan recepttel bírt, amit kapott valakitől. Ezeket egy dobozba gyűjtötte, volt amit megsütött, volt amit nem.
Mikor elment közülünk, ezt a dobozt magamhoz vettem, ez az én örökségem.
Sokat gondolkodtam róla, hogyan lehetne közkincsé tenni, mit tudnék vele kezdeni.
Nem sokra jutottam.



Hatalmas anyag, ha mind megakarnám sütni, az nagyon sok időt venne igénybe,
meg tulajdonképpen minek: úgy sem tudom úgy mint ő, meg nem is eszünk annyi édességet,
 meg az igényünk is, ma már más.
Végül arra jutottam, hogy néhányat megpróbálok, megmutatom a Fiamnak...
Most egy olyan süteményre esett a választásom, amit emlékeim szerint kb. havi rendszerességgel készített: hol lakodalomba, hol eljegyzésre, születésnapra, stb.
Volt egy kb. 3 cm lábakon álló " barackos tál", mindig arra rakta, celofánba csomagolta.
Érdekes, hogy mindig visszahozták, nem törött el, talán még ma is meg van valakinél a családban.
A süteményt Buxus levéllel díszítette, amit tisztítás után, zsíros kézzel kifényesített.
Az illatára ma is emlékszem. Mindig külön program volt, hogy elmenjünk az ágacskáért az ismerőshöz, amit Anyám természetesen süteménnyel hálált meg.
Végül Apám ültetett és onnantól kezdve, mindig volt saját Buxus levelünk.

 
Őszibarack sütemény



 
Először leírom, amit az Édesanyám dobozában találtam, majd ahogyan én készítettem.



 
Hozzávalók

((  tészta
20 dkg zsír
1 cs vaníliáscukor
2 db tojássárgája
30 dkg porcukor
1 cs sütőpor
80 dkg liszt
tejjel összeállítani, amennyit felvesz
-------------------------------------------
krém
a tészta belseje
35 dkg porcukor
25 dkg vaj vagy margarin
1 dkg holland kakaó ( abban az időben még nem is volt cukrozott kakaó, csak a por! )
3 ek baracklekvár
0,5 dl rum
-------------------------------------------
vérnarancs aroma
2 db tojásfehérje
nagyszemű kristálycukor
buxus levél  ))



Az én változatom, amit elkészítettem, csak fél adag!!!
Hozzávalók

tészta
10 dkg  puha vaj
1 tk vaníliáscukor ( házi )
1 db tojássárgája
15 dkg porcukor
0,5 csomag sütőpor
40 dkg liszt
20 dkg tejföl
-------------------------------------------------
krém
a tészta belseje
1 dl Rumtopf  gyümölcs darabokkal és ribizliöntet ( házi )
10 dkg puha vaj
1 ek kakaópor
------------------------------------
málna aroma ( nem kaptam vérnarancsot, lehet, hogy már nincs olyan? )
1 db tojásfehérje
kristálycukor
buxus levél ( nekem igen sok buxus bokrom van )
Cukrot nem tettem bele és a lekvár helyett, pedig a ribizliöntetet, ami csak a gyümölcs levéből és cukorból áll, tehát nagyon sűrű. ( mindig készítek így is és szörpnek is )

A puha vajat, a tojássárgáját és a vaníliás- és porcukrot habosra kevertem. Nagyon alaposan, hisz Anyám mindig azt mondta, ez a lényeg, az alapos kidolgozás! Hozzáadtam a sütőpor és lisztet és annyi tejfölt, amennyit fölvett, nekem ez pont 200 gr volt. Így is alaposan kidolgoztam a tésztát, majd addig pihent, amíg előkészítettem a tepsiket és kivettem a megsült Kubai kenyeret, majd visszaállítottam a sütő hőfokát 180 fokra, alsó-felső sütésre.
A tésztából apró gombócokat készítettem és egymástól dupla távolságra a sütőpapíros tepsire rakosgattam. Nem kell őket ellapítani a hő hatására félgömbökké válnak.




25 perc alatt sültek meg. Kivettem a tepsit a sütikkel a sütőből és felgyorsultak az események. Ugyanis kivájni a süti alját csak addig lehet még forró, ha meghűl törik. Viszont a vájkálás előtt még ki is kell színezni. Tehát gyorsan színezés, amihez az aromából, egy picit pohárba öntöttem és egy  ecsettel becirtoztam a süti feleket. ( Édesanyám az akkor még egyedüli erre való eszközzel a lúdtollal tette ugyanezt. Összecsípte a végét, hogy tényleg csak cirtos legyen és ne piros az egész. ) Ezt követőn egy odakészített hegyes késsel körbe vájtam a süti aljának peremét, kibillentettem amennyit sikerül, félre tettem és gyorsan a következőt. Amikor minddel készen voltam akkor fogtam az elsőt és a zöldségtisztítómmal tovább mélyítettem az üreget, ekkor már nem törik. ( Csak a peremnél törik. )



A sütikből kivájt tésztát a kezemmel összetörtem és meglocsoltam a gyümölcsös likőrrel és rálocsoltam az öntetet is. Vártam amíg magába szívta, majd hozzáadtam a vajat és a kakaóport. Alaposan kidolgoztam.
A tészta üregeket a kikevert krémmel,  egy kiskanállal segítségével púposan megtöltöttem, majd kettőt-kettőt összeragasztottam.
A kristálycukrot egy sütőpapírra szórtam.
A kész, töltött sütiket tojásfehérjével körös-körül bekentem és a kristálycukorban meghempergettem.
Végül, mindegyikbe 2x2 levélkét szúrtam a buxusból.



Pont kész voltam a sütik összerakásával, amikor Édesapám megérkezett a délutáni szunyókálásból, s kérdezte: -mi ez? mire én: - őszibarack. " Hát nem olyan szép mint Anyádé. " - mondta Ő. Tudom. - mondtam én.



Persze tudom, hogy Anyám iránt érzett imádata mondatta Vele, hisz szeret engem.
Máskülönben meg bizony igaza volt: Édesanyámé tényleg sokkal, sokkal szebb volt...


Elfogyott, finom volt...


 

22 megjegyzés:

  1. Mit mondjak, szívesen megkóstolnám, jól néz ki nagyon:-)))))
    Majd a te gyereked meg a tiédet fogja dícsérni, milyen gyönyörű volt:-))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. karácsonykor én is megsütöttem, anyu segédletével, egy kicsit a szaftosságán változtatni kell, de finom volt, megérte a munkát!!!

      Törlés
    2. Igen ízlett Neki és azt mondta, gyönyörűűűűűűűű, na de nem látta az Anyukámét. Tényleg nem olyan szép, de azért elégedett vagyok és nagyon örülök.

      Törlés
    3. Száraz volt vagy nagyon is nem ( száraz )?
      Igen én is úgy gondolom, hogy megéri.
      Nagyon örülök, hogy Ti is ismertétek.

      Törlés
  2. az előírt mennyiségű alkoholt adtam hozzá, majd közölte nagynéném, h ízlés szerint, amennyit felvesz, de ezt már utólag... az enyém itt látható: http://kulinarisizbombak.blogspot.com/2011/12/barack-suti.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Láttam, igen a régi receptekben ( könyvben is ) gyakran ajánlják, hogy hagyatkozzunk az érzékeinkre.

      Törlés
  3. Annyira szeretem!! Gyönyörű! Nekem is van egy örökséges receptem, csak annyira időigényes ez a süti...

    VálaszTörlés
  4. Drága Csilla, igen ezért írtam, hogy már más korban élünk, a mai mást kíván...de szép és finom. Erre a sütire vonatkozik a "örökséges receptem" amit említettél?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Más kor, vagy sem, azért én kívánom. :D Pár hete a szomszéd városban megláttam egy cukiban, és vettem magamnak, döbbenetesen rossz, és száraz volt, sajnos... Vidéken azért még sütik keresztelő, esküvő stb. Nálam is tervbe van véve, majd, ha szabin leszek. :))) Igen erre a sütire vonatkozik. Azért én várom, hogy miket fogsz megmutatni Anyukád receptjei közül. :) Nekem sajnos nagyon kevés receptem maradt fenn a mamámtól, inkább Tőle örököltem a sütés "szeretetét". Most elővettem az én Barack receptemet, gyakorlatilag ugyanez van leírva a papírosra. :)

      Törlés
    2. Várom, várom.
      Hihetetlen sok időt igényel már az is, hogy böngésszem a recepteket...hát még megsütni. Lassan, lassan. Már készülök egy saját gyermekkori kedvencre...

      Törlés
  5. Az esküvőnkre sütötte drága szomszédunk, Konik Zsuzsa néni, tényleg ünnepélyes varázslattal bír ez a sütemény! Utoljára van már talán 20 éve, hogy sütöttem, a gyerekek szerették, csak én időhiányból a jellegzetes "barackos" külcsínű díszítések nélkül, összeragasztva a megtöltött korongokat, kínáltam. A Tied gyönyörű!!! Ágikám, Édesanyád is büszke lenne Rád! :)

    VálaszTörlés
  6. Emlékszem én is erre a sütire pont a lakodalmakból:) Anyukád egy csodálatos asszony lehetett, jó, hogy ilyen örökséget hagyott rád:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, csodálatos asszony volt, köszönöm Neki...

      Törlés
  7. Mindenkinek gratulálok akik elkészítik ezt a süteményt,nagyon macerás,és gondolom talán soha nem sütöm meg,habár soha ne mond hogy soha,de most úgy érzem.Nagyon szép a Tiéd,a nővérem már megsütötte,mert Ő szeret pepecselni.Én viszont szívesen ettem belőle,mert nagyon finom volt!!!Nekem is rengeteg receptem van,de mikor kerül rá sor????ki tudja!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát az "idő" tudja...mikor kerül rá a sor, a sok receptre. Az ősszibarackból pont ezért csak fél adagot készítettem, az nem volt olyan vészes, ettől több időt is eltöltünk pl. egy kelt tésztával.

      Törlés
  8. Az én anyukám, hogy kiiktassa a macerás kivájást, a tésztáját vékonyra nyújtotta (és a dió törés alkalmával éppen maradt fél dió héjakat e célra összegyűjtve gondosan megtisztítva)kiszúrta apró pogácsa formával és 1-et 1-et ráborított a tepsibe domború felükkel felfelé fordított dió héjakra. Mikor kisültek már csak tölteni kellett. A morzsaléknak külön megsütött 1 lapot a tésztából és összetörte.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remek Anyukád van!!! Tetszik az ötlet:) köszönöm szépen!

      Törlés
  9. Mit kutakodtam én a neten egy nem nagy adag, nekem megfelelő összeállítású(nem zsírral készül, mert most nincs annyi zsírom itthon, sütni meg nem tudok, mert felénk nincs háj, csak rendelésre) barack után, a gyerekem iskolai szülinapjára. Erre nem is kell messzire mennem. Nagyon guszták lettek! Csak egy kérdésem lenne, kb. hány db lett a féladag tésztából?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gionetta, köszönöm szépen. Örülök, hogy megtaláltad.
      Sajnos pontosan nem emlékszem, de most megszámoltam a tepsin a tésztát, úgy gondolom, 16-20 db.
      Ha akarod megsütöm egyik nap és akkor pontos számot tudok mondani.

      Törlés
    2. Eszembe nem jutott volna megszámolni a tepsiben lévőket. :-)) Aranyos vagy, hogy elkészítenéd, de megtárgyaltam az ügyet az illetékessel és arra az elhatározásra jutottunk, hogy az iskolai ünneplésre valami mást készítünk és a nagy kerti bulira, a hegyen lesz barack és zebratorta, valamint grillezés. Utána beszámolok, hány darab sikeredett. :-))

      Törlés
    3. Köszönöm szépen :)

      Boldog születésnapot kívánok a Fiadnak és örömteli ünneplést!

      Törlés