2011. december 29., csütörtök

Stollen



Az "elfelejtett" sütemény, persze nem a világ felejtette el, hanem mi, a család, leginkább én.




Szerencsére akkor feledkeztem meg róla, amikor készen, becsomagolva, a kamra polcán,
biztos helyen várta az ünnepet.
Történt, hogy a férjem kérte: készítsek valami finom dolgot/dolgokat, amivel megajándékozhatja a barátját. Tekintettel, hogy sejtettük az Úr szeretni fogja a gyümölcsös - magos csemegét és máskülönben mi is szeretjük, hát egyszerűen kettőt sütöttem, megfeleztem a tésztát.
Az idén a választás a Stollenre esett.
Az ajándékozott megkapta, a süti párja pedig az említett helyre került.
A Karácsony forgatagában ugye volt bőven mit csipegetni, hát teljesen elfeledkeztem róla,
most pedig megtaláltam.
Így számunkra is ajándékként szolgált.




Íme a recept.

Hozzávalók
300 g univerzális liszt
200 g rétesliszt
100 g Vaníliáscukor ( házi )
1 csipet só
1 dl hideg tej
10 ek. tejföl
3 ek méz
20 g friss élesztő
130 g puha vaj
1 Vanília rúd magjai
1 narancs reszelt héja
250 g aszalt gyümölcs ( áfonya, datolya, sárgabarack, mazsola, kandírozott narancshéj )
100 g negyedelt dió, egész mogyoró és pisztácia


Elsőként az aszalt gyümölcsöket meglocsoltam 5 ek. Rumtopf rumjával.
A liszteket tálba szitáltam, hozzáadtam a cukrot, sót és elkevertem.
A hideg tejet, tejfölt, mézet és élesztőt szintén összekevertem, majd ráöntöttem a szárazanyagokra 
és elkezdtem dagasztatni a géppel. Közben belereszeltem a narancs héját és a Vanília magokat is hozzáadtam. Végül következett konyha hőmérsékletű vaj és megvártam 
még szép fényes felületű tésztává állt össze.
A lisztezett nyújtótáblára tettem, hagytam negyed órát pihenni, majd kilapogattam a kezemmel
 téglalap alakúra és ráterítettem az összekevert magokat, aszalt gyümölcsöt. Feltekertem a tésztát, újra hagytam pihenni negyed órát, majd kettévágtam a hengert. 
Egyenként kilapogattam, egyenként megformáztam és az előre elkészített ( 8 x 18 cm ) 
papír sütőformába tettem. Beborítottam folpackkal és a hűvös kamrában ( kb. 10 fok ) 
kelt 36 órát, tehát másfél napot.
Sütés előtt 1 órával bevittem a meleg konyhába. A sütőt előmelegítettem 175 fokra ( légkeverés ) 
majd 35 perc alatt megsütöttem őket.
Még forrón lekentem vajjal és vastagon porcukorral szórtam meg.





1 megjegyzés:

  1. A lényeg az, hogy előkerült és sokáig eltartható! Én is szeretem a tartalma miatt.

    VálaszTörlés