Follow by Email

2011. december 14., szerda

Alma



Akad olyan ember e hazában aki még soha nem harapott bele egy almába,  még nem hallotta roppanását, még nem érezte  amint íze szétárad a szájában? ( a kérdés költői volt )



 ...a  hátterében, a Gyermekem festménye...

Alma. 
Ízlelgessük. 
Van piros, sárga, zöld, nagy és kicsi, savanykás és édes, kásás és lédús, nyári, téli és húsvéti 
( az utóbbi rozmaring, húsvéti rozmaring a neve, viaszos réteg veszi körül aminek köszönhető, hogy még húsvét táján is roppanós, nem fonnyadt meg, mert ugye régebben nem hűtő házban raktározták az almát. )
Ma viszont a modern technológiának köszönhetően, egész évben elérhető, mindig lehet kapni.
Gyümölcsfüggő vagyok, egyszerűen csak gyümölcsön is elélnék, na jó plusz zöldségeken...
de mind közül amit legnehezebben tudnék nélkülözni azaz alma.
 Mindennap, minden órájában képes volnék enni. 
Főleg nyersen, de imádom az almakompótot fűszeresen, az almateát, az almaszószt, az almalevest, az almástésztát fahéjjal, a sült almát, a bundás almát és a süteményeket. 
Ó a sütemények: almás lepény, almás rétes, almás pite, reszelt almás és a különféle alma torták. 
Kerülhet a süti belsejébe szeletben vagy reszelve, kerülhet a tetejére, az aljára, 
de kedvencem amikor az aljára tesszük és tálaláskor még is a tetején van: a híres Tarte-tatin.
A fűszerei: citrom és citromhéj, narancs és narancshéj, ánizs, csillagánizs, fahéj, szegfűszeg, kardamom, vanília. A friss fűszernövények: citromfű, bazsalikom, menta, rozmaring, a felsorolás csak ízelítő.
Amikor még kislány voltam a legkisebb almákat mindig eltettük szüretkor, hogy majd a szárukra szalagot kötve fellógassuk a karácsonyfára, meg felszeletelve megszárítottuk, 
füzért kötöztünk belőle, az illata betöltötte a kisszobát.
Karácsony estéjén az Édesapám egy kifényesített almát annyi felé vágott ahányan voltunk. 
Mindenki megette a maga szeletkéjét, hogyha kerek világon eltévedne, hát hazataláljon.
Szerencsére az idén is termettek picike almák.  A szeletkéket már megszárítottam. 
A régi szokást pedig pont ideje feleleveníteni.


...aszalt alma...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése