2013. január 21., hétfő

Tolófánk



Ez a fánk, nem az a fánk :) ez a fánk nem a Spanyolok híres Churros fánkja, ez a fánk Erdélyből származik. (Persze, ha ez utóbbit jól tudom, hisz sajnos ezt nem jegyzi a Wikipedia,
de ha Valaki többet tud róla, köszönöm, hogy elmondja <3).




Meséltem már sokszor, hogy a piac az életem része :) 
Ami nekem nem terem itthon és kapható a piacon, én ott szerzem be. 
Évek alatt kiépítettem az ismeretségi körömet, sikerült elérnem, hogy minőségi termékekhez jussak. Személyes kapcsolatot ápolok, mindazokkal akiktől vásárolok. 
Tudok róluk, a "szép a répa, kérek 1 kg"-on túl, hol tanul a gyermekük, milyen betegségük,
problémájuk van. Beszélgetünk, eszmét cserélünk az életünket érintő dolgokról.
Kedves néni, csak nyáron árul a piacon, csak is azt a "fölösleget" amit a föld megtermett, de Ők nem tudnak elfogyasztani. A kicsi asztalt, gyönyörű vasalt (tiszta) terítővel takarja le, szakajtóból kínálja a különleges fejtett babjait, a paradicsomot, fokhagymát, később, a szőlőt. Mindig megállok Nála, ha másért nem, gyönyörködni és megkérdezni, hogy megy dolguk.
Így derült ki, hogy Kedves néni cukorbeteg, nem süt Ő már süteményt, legfeljebb a Gyermekeinek, ha haza látogatnak. "Van nekem egy régi füzetem, meglehet már 100 éves, de 70 biztos, majd előszedem" mondta nekem egyik alkalommal. Legközelebb amikor találkoztunk, hozta a kincset érő füzetet.


 


Bebarnult lapjain, gyöngybetűkkel írott receptek (150-200) egy olyan Asszony kézírása, aki, paplak Főasszonya volt egykor. Torták, sütemények, krémek garmadája, csak fánkból van, több mint 10-féle.
A tolófánk kétszer is szerepel benne, két külön recept, de a lényeg, a hozzávalók és arányok közel megegyeznek.

A tolófánk, égetett tészta, olajban megsütve.
Nagy izgalommal álltam neki elkészíteni.
 Láttam, hasonló mint a spanyol híresség, amit évekkel ezelőtt készítettem már, és akkor eldöntöttem, magamtól többet nem, csak ha valaki kéri...Nyomózsákból a forró olajba nyomni a tésztát nem valami biztonságos, próbára tett engem a családi mennyiség. Azóta viszont némi tapasztalattal gyarapodtam...
A hamburger pogácsát, ahhoz hogy szép vékony és nagy legyen, úgy szoktam sütni, hogy sütőpapírra teszem, majd nagyon vékonyra kinyújtom a húsmasszát, megfelelő tálkával kiszúrom, de a papíron hagyom, és egyenként papírostól beleborítom a forró olajba. A papír pillanatokon belül elválik a hő hatására a hústól, azt egy fogóval kiveszem, a hús pedig gyönyörűen megtartja formáját, s bár így is összesül, de pont akkorára, amekkorára a zsömlét sütöttem. Ezt a trükköt alkalmaztam most a fánk sütésnél is és bevált:)
Így már családi mennyiséget, a Fiam segítségével  -Ő nyomta a papírra a fánkokat, én sütöttem-  belátható idő alatt elkészítettünk.


Tólófánk



Hozzávalók
500 g tej
kevés tengerisó
40 g cukor
40 g vaj
350 g rétesliszt
4 db tojás
---------------------
vaníliás porcukor, vagy fahéjas, vagy kakaós


A tejet a sóval, cukorral és vajjal együtt felforraltam, majd egy mozdulattal beleborítottam a lisztet. 
Gyorsan elkevertem, nyomban egy masszává állt egybe és már el is zártam a tüzet, 
hisz pillanatok alatt odakapna.
Vártam hogy hűljön keveset, majd géppel, belekevertem egyenként a tojásokat.
(Ez sem könnyű dolog, hisz kemény a massza, rögzíteni kell a lábast.)
Sütőpapírra egy zacskóból, aminek végébe a legnagyobb csillagformát tettem -csillagfejes nyomózsákkal könnyebb dolgunk van- hosszú csíkokat nyomot a Fiam, 2-3 cm-re egymástól. 
(Ollóval könnyű elvágni a tésztát.)




Egy alkalmas edénybe 2 ujjnyi olajat forrósítottam és kisütöttem a fánkokat. 
Egyszerre keveset, hogy ne hűljön le az olaj. 
Papírtörölközőre szedtem, majd az előre elkészített fahéjas cukorban még melegen megforgattam.

3 napja tolófánkot sütök, hogy kitapasztaljam a legjobb, legkönnyebb összeállítást.
 A füzetben találtakat kipróbáltam és a saját ötletem is.
 Mindet összehasonlítva, mi ezt tartjuk a legjobb tésztának.




Kérgesre sül és a belseje krémes, bár olajban sütjük, de egyáltalán nem szívja meg magát.
Eteti magát, ez a mennyiség 3 embernek elegendő egy leves után, de ha nagyobb a család,
vagy nagyon éhesek, akkor 3.-ként, desszertnek ajánlom.







28 megjegyzés:

  1. hmm, nagyon jól hangzik,
    csak ne lenne olyan nehéz a készítése
    majd megkérem az ügyeletes munkabiztonsági előadót, hogy segítsen:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez a fánk csapatmunkát kíván, elkészíteni és elfogyasztani:)

      Törlés
  2. ez mennyire jó! :) A nagymamámtól mindig forgács fánkot kértem, mert annyira tetszik a hajtogatása. Ez meg a darálós keksz-re emlékeztet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, darálós kekszes :) teljesen megdöbbentem mennyiféle fánk van... Egy-kettővel még megpróbálkozom.
      Forgács is jöhet :)

      Törlés
  3. Isten éltessen Ágnes névnapod estéjében:))))))))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, nagyon kedves Tőled, köszönöm szépen <3

      Törlés
  4. Ez a típusú fánk nálam még kipróbálásra vár. Guszták nagyon!
    Milyen kincs is egy ilyen füzet! Imádom őket lapozgatni, elkészíteni ezt-azt.
    Itt is kívánok minden jót névnapod alkalmából! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajni drága :) köszönöm szépen :)
      Nagyon "megható" kézbe venni és elmerülni a világában...

      Törlés
  5. Tökéletesek lettek a tolófánkjaid!Gyerekkoromból emlékszem a nagynéném fából készített kinyomóval csinálta ezeket a fánkokat.
    Hű, de finom volt!
    Szerintem a tied is az!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz köszönöm szépen, a Nagynénédnek biztos nagyobb gyakorlata volt, de finomnak finom, valóban :)
      Az a fából készített kinyomó varázslatos lehetett :)

      Törlés
  6. Isten éltessen Ágnes névnapod estéjében !!!
    Meg nem talalkoztam ezel a fankal, nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. C. Nagyon szépen köszönöm a jó kívánságod :)

      Törlés
  7. Ágnes jó volt itt!!!!Boldog Névnapot!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Piroska!
      Nagyon köszönöm és köszönöm, hogy itt voltál <3

      Törlés
  8. Nagyon szeretem, bár pont Spanyolországban ettem a legolajosabbat!:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika :( a "friss olajat" egyáltalán nem szívta magába.
      Munkás, de jó volt.

      Törlés
  9. Nekem teszik, hogy csapatmunka kell az elkészítéshez! Hiszen mi lehet jobb program annál a konyhában, ha együtt sütöget a család? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod, tényleg nagyon jó együtt munkálkodni a Fiammal, varázslatos :)

      Törlés
    2. Ez így igaz

      Hajgató Balázs Bajza suli 3/c

      Törlés
  10. Na ugye! Igenis mindenre van magyar kifejezés! :DD Tolófánk, hát persze! Én is kaptam anno dédimamámtól, de rég is volt! :)) Majd befogom kis családod, hogy együtt megcsináljuk! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Dina, ugye milyen jó :) Annyira szeretem a régi írásokat, mert mindig talál az ember meglepetéseket.
      Remélem ízleni is fog Nektek :)

      Törlés
  11. Nagyon szépek lettek, hamarosan én is megcsinálom! :) Találtam is egy videót, rögtön eszembe jutottál! :) http://vimeo.com/24872132

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsanett, megnéztem, köszönöm: az én receptem szerint egy kicsit masszívabb a tészta..., csak tudd :)

      Törlés
  12. Az én nagymamám ezt a receptet használta és én is igy készitem.'1l tejet foralok egy dionyi vajjal. Bele töltök 1liter finom lisztet amit fakanállal gyorsan kavarom .Kemény masszát kapunk ami elvállik az edénytől.Leveszük a lángrol és 6 tojás sárgáját egyenként bele kavarjuk.A 6 tojás fehérjét pici sóval kemény habbá verjük és kézzel lassan hozzá keverjük a kemény tésztáhóz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Babi,
      nagyon, nagyon köszönöm.
      Szép napokat!
      Mági

      Törlés