Follow by Email

2012. december 12., szerda

Turrón, a mandula édesség





A Katalán krém keresgélés közben akadtam ennek a mandulából készült édességnek a nyomára, spanyol oldalon. Tetszett, gondoltam megjegyzem, majd valamikor elkészítem.
Erre perceken belül egy magyar oldalon viszont láttam, véletlen ugye nincs,
nosza akkor készüljön most.
Nem bántam meg, gyorsan megvan, lehet kóstolgatni. 
Darált mandula, méz, kevés fűszer, ugye rossz nem lehet?





Ebből a hozzávalókból 2 x 250 g-os tömb lett, az egyiket eltettem későbbre. 
Az eredeti leíráshoz hű maradtam, semmin nem változtattam, még a cukor mennyiségét sem csökkentettem:)



 
Turrón




Hozzávalók

100 g kristálycukor
200 g termelői méz (vegyes virágméz)
1 db tojásfehérje
1 mk őrölt fahéj
1 tk reszelt citromhéj
300 g őrölt mandula (hántolt)



- Előkészítettem a hozzávalókat :)
azon kívül 3 db 15 cm x 15 cm nagyságú szögletes tálkát. 
Kettőt kibéleltem sütőpapírral (beleszabtam) és még kettő papírt vágtam méretre,
amit majd a belenyomkodott massza tetejére teszek.
A mandulát megőröltem, több adagban, hogy ne csapódjon ki az olajtartalma. 
(Tisztított szeletelt mandulát használtam.) Félretettem.
- A cukrot és a mézet egy lábasban összeolvasztottam, homogén masszává. 
A tojásfehérjét "gondolatnyi" sóval habbá vertem. 
A habot belekevertem a cukros mézbe,
mindaddig kevergettem amíg szép sima selymes masszává vált.
Visszatettem a tűzre és kevergetve besűrítettem,
majd beletettem a fűszereket, végül a mandulát. 
Teljesen simává kevertem.
- A két tálkába elosztottam és egy vizes kanállal
(vizet pohárba készítettem és a kanalat többször belemártottam, így könnyebb)
 belenyomkodtam, elsimogattam a masszát.
Rájuk tettem az egy-egy leszabott papírt,
majd a három tálkát egymásra raktam (illesztettem)
és a legfelső üresbe egy literes olívaolajat tettem nehezéknek.
Így hagytam estig, akkor kóstolás következett,
 Mindenki "hű"-zött és "ah"-zott :) majd másnap,
valamivel nagyobb mint 1 cm x 1 cm-es kockákra daraboltam.


Ez a finomság ragad, ezért azt találtam ki, hogy meghempergettem étkezési keményítőben :) 
Így már nem is ragad és gusztusos is, elegánsan  lehet kínálni.
Kis dobozba halmoztam, a rétegeket elválasztva egymástól.




Köszönöm a receptet, az Egy csipetnyi Andalúzia-nak :)








9 megjegyzés:

  1. Finom lehet! Olyasmi állaga van, mint a rahátnak, az is ragad, ezért van porcukorba hempergetve. Az egy tojásfehérjéből szép adag jött ki. Megkóstolnám:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Szia Hajni!
      Igen, ragacsos finomság. A méz íze dominál :) Szívesen küldenék Nektek:)

      Legyen szép napotok:)


      Törlés
  2. És igen! Ez aztán a mennyei csemege! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dia szia :) Egyetértünk :)
      Legyen szép napod!

      Törlés
  3. Tömény :) aki szereti az ilyet annak nagyon jó, meg ha rájön a "jajdeennékegykisédességet" akkor egy-két kocka és már rendben van. Ráadásul, bár tömény, de mi készítettük és igazából nem egészségtelen, mandula-méz-és nem is olyan sok cukor :)

    VálaszTörlés
  4. Annyira kedvem támadt elkészíteni! :) Ha termelői mézből csak akác és repce van itthon, azok is megteszik? Vagy inkább legyen a bolti vegyes?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Virág!

      Igen, bármilyen méz megfelel, legyen a kedvenced :-)
      Sok sikert!
      Üdvözlettel:
      Mági

      Törlés