...nálunk:)
Szeretem az ízét.
Az első találkozásom vele, lassan 25 éve volt (hűha:) Olaszországból hozta nekem egy Barátom.
Sok év telt el, míg lett az internet :) és kutakodni kezdtem a recept után.
Sütöttem már az elmúlt években is, de most új recepttel próbálkoztam.
Ebből a receptből indultam ki, de a tojás mennyiségét csökkentettem, amit tejszínnel pótoltam.
Panettone
Hozzávalók
"Előtészta"
300 g finomliszt
180 g tej (hideg)
40 g friss élesztő
Tészta
az előtészta !
+
700 g finomliszt
5 g! friss élesztő
1 tk tengerisó
150 g kristálycukor
150 g házi vaníliáscukor
150 g (8 db) tojássárgája (eredetileg 300 gr/16 db tojássárgája)
180 g (3 db) egész tojás (eredetileg 200 gr/4 db egész tojás)
170 g habtejszín 30 %-os (eredetileg nincs)
6 g vaníliakivonat
400 g olvasztott vaj
--------------
250 g mazsola (két félét tettem bele, arany mazsolát és egészen pici feketét)
100 g kandírozott narancshéj
reszelt citromhéj (kezeletlen, sőt saját:)
40 g hideg vaj a tetejükre
Összeállítottam az előtésztát, egy tálban légmentesen lefedtem és 36 órán át így hagytam (20 fokon).
Megmostam a mazsolát, elkészítettem a narancshéjat.
Másnap: az élesztőt feloldottam 1 ek tejben. Kimértem a lisztet, a cukrot, sót, összekevertem.
A tojásokat összekevertem a picike élesztős tejjel, a tejszínnel és bekapcsoltam a keverőgépet.
Beletettem az előtésztát mindenestől, majd folyamatos keverés mellett folyamatosan
adagoltam a tojásos egyveleget.
adagoltam a tojásos egyveleget.
Amikor összeállt a tészta, akkor nagyon lassan 1 ek-ként hozzáadtam az olvasztott, de visszahűlt vajat. Lassan fogyott el, de a tészta gyönyörű fényes, selymes lett, mint egy álom(tészta:).
Átborítottam munkafelületre és megszeretgettem: a kezemmel hajtogattam jobbról-balról, felülről alulról:) Letakartam és úgy hagytam 1 órát.
Szétlapogattam a kezemmel és rászórtam a mazsolát és a narancshéjat, feltekertem, a varratot felülre fordítottam, majd ráhajtottam jobbról és balról. Letakartam és így hagytam 30 percet.
Elkészítettem a kész papírtartókat (panettone forma) 2 közepeset, 1 nagyot.
A tésztát 2 felé vágtam, majd az egyik felét további kétfelé.
Egyenként cipót formáltam belőlük, majd 2 db közel 600 gr-ost a két kisebb formába, egy közel 1200 gr-ost a nagy formába tettem. Letakartam és betettem a hűvösebb kamrába.
4 óra múlva a tetejüket keresztirányban bemetszettem egy pengével,
a sarkokat középről kihajtottam és alá tettem 1-1 dkg hideg vajat.
a sarkokat középről kihajtottam és alá tettem 1-1 dkg hideg vajat.
(Közben este lett és nem igazán akartam éjfélkor neki állni megsütni őket:).
Reggel 5-kor bevittem a melegre őket, majd 6-kor beraktam a sütőbe és be is kapcsoltam
165 fokra légkeverésre.
165 fokra légkeverésre.
Azonnal rájuk terítettem egy sütőpapírt, hisz nagyon magasak voltak (kicsi/alacsony a sütőm egy
ilyen magas süteményhez) sejtettem, hogy gyorsan fog pirulni a teteje.
ilyen magas süteményhez) sejtettem, hogy gyorsan fog pirulni a teteje.
Na de ennyire? Hm, hát alaposan "megszínesedtek" (35 percet sütöttem)
de ezen kívül, hogy sötétebb lett, mint szerettem volna,
de ezen kívül, hogy sötétebb lett, mint szerettem volna,
nagyon jól sikerült.
Ó és az íze, igen az íze, mert már egyet megkóstoltunk (na jó megettünk:)
Mennyei, igazán méltó a Karácsony ünnepéhez.
Megjegyzés
A sütőformákat csak félig "töltöttem" a tésztával, hogy legyen bőven hely (több mint duplájára kelt).
Kész kandírozott narancshéjat használtam, mert sajnos nem kaptam kezeletlen narancsot :(
Hideg sütőben kezdtem el sütni, 35 percet sütöttem, majd lekapcsoltam a sütőt, az ajtót résnyire
(10 cm) kinyitottam és bent hagytam még 10 percre őket.
(10 cm) kinyitottam és bent hagytam még 10 percre őket.
A sütőpapírban hagytam őket, tetejükre folpack-ot tettem és egy szalaggal lekötöttem,
így maradnak míg el nem fogynak.
így maradnak míg el nem fogynak.
Csodásan néz ki, nagyon ennék egy szeletet kakaóval, imádom az ilyesmit.
VálaszTörlésNagyon boldog karácsonyt Nektek és boldog új évet kívánok szeretettel:-))))))
Drága Anikó!
TörlésOlyan szívesen adnék....
Nektek is Minden Földi és Égi jót kívánok, Áldott Karácsonyt :)
Nagyon csinoskák lettek. Engem nem vett le a (bolti) a lábamról, de egy ilyen házi biztosan más. Szép ünnepet kívánok!
VálaszTörlésAnazar, jó lenne ha megkóstolnád, kíváncsi lennék a véleményedre :)
TörlésNektek is szépséges Ünnepeket!
Annyira gyönyörűek,hogy engem bizony megmozgatott belülről és azt hiszem mindjárt kívülről is fog:-). Nem terveztem kalácsot sütni most, de valamikor ettem, igaz boltit és nagyon finom volt, kandírozott narancsokkal tele. A helyzet az, hogy nincs ilyen kerek formám, de van két kuglófsütőm, az egyiknek nem lyukas a közepe. Szerinted mehet abba is?
VálaszTörlésDrága Hajni!
TörlésIgen mehet, csak növeld meg dupla sütőpapírral, mert nagyon megnő:)
Nekem is csak most van, máskor úgy csináltam, hogy hengert formáztam a sütőpapírból és összetűztem (tűzőgép). Duplán ajánlom a papírt és legalább duplája lesz a tészta úgy számíts.
A formát úgyis kikened, vagy oda is mehet sütőpapír. (Lehet még agyagcserépben, meg lábosban vagy megfelelő méretű fületlen fazékban....)
Ölellek,
Köszi, leveses fazékban fog sülni:-) már Zoltán mondja, hogy de finom lesz! Készítem oda az előtésztát!:-)
TörlésDe jó:)
TörlésNagyon-nagyon finom lett! Az első harapásnál rögtön a régen evett narancsízű olasz kalácsot juttatta eszembe. Megéri dolgozni vele. Majd mutatom, hogy milyen lett:-)
TörlésKöszönöm:-)
Nagyon boldog vagyok!!! Köszönöm szépen, várom a képeket :)
TörlésKedves Ági!
VálaszTörlésSzerencsére férjed / urad? csomagolt a céges bulira készített sütidből.
Zseniális volt, köszönöm!
Hol a receptje?
Az egyéb ajándékot pedig berakom a lányoknak, a fa alá!
Kívánok Nektek Békés karácsonyt:
Attila
Attila, sajnos nem készült fotó, így még nem került fel, de ha akarod megírom:)
TörlésÉn is kívánok Nektek Örömteli Karácsonyi Ünnepeket!