Follow by Email

2012. december 4., kedd

Kókuszos tallér (SAD). Tojásfehérje felhasználás.



 SAD = Süss Alkoss Díszíts, amit "kiskukta" hívott életre.
 Már a XI. forduló ideje jött el,  a HáziAsszonya trollakonyhámban blog írója :)
aki a közelgő Karácsonyra hangoló témát talált ki:
"öltöztesd ünnepi ruhába kedvenced" :)





Azt nem mondanám hogy ez a kedvencem......de, 
 a kókuszt szeretem, a keksz (féle) meg jól esik Karácsony idején is, így én ezt találtam ki.
 A hó tisztaságát idézi.
Mellesleg a maradék tojásfehérje felhasználására is egy ötlet, amennyiben marad a mézeskalács díszítés után. Ráadásul pillanatok alatt elkészül, akár terven kívül, 
Az utolsó érvem pedig, hogy ajándéknak is elsőrangú :)

A díszítésen pedig nem kellett sokat gondolkodnom, GYÖNGY, ehető gyöngy és teklagyöngy :)
Ajándékként pedig fehér doboz, fehér belső és ...gyöngy, ehető és nem ehető :)


...a fűzött tekla, a többi ehető, csakhogy össze ne keverjem...


Kókuszos tallér

Hozzávalók
3 db tojásfehérje
110 g apró kókuszreszelék*
100 g porcukor
csipet tengerisó
30 g olvasztott vaj**




A három tojásfehérjéhez kevertem a kókuszreszeléket, a porcukrot és a pici sót.
A vajat megolvasztottam és ráöntöttem.
(Nem baj ha meleg  -hisz amire öntjük az hideg-  de ne legyen forró.)
Elkevertem, a tálkát lefedtem így hagytam 3 órán át.
Úgy időzítettem, hogy amikorra megsült a kenyér és a sütőt inkább visszahűteni kellett (165 fokra),
mint fűteni, pont tepsire rendeztem és szinte a maradék hőben "megsült".
Sütőpapírral borított tepsire raktam a 18 felé osztott masszát és egy vizes kanál segítségével egészen
vékony tallérokká simítottam (7-8 cm átmérőjű).
A 175 fokos sütőben (légkeverés) 5 percig hagytam, ennyi elég neki, de attól függően, hogy krémesen
puhán vagy ropogósan szeretnénk fogyasztani, két lehetőség közül tudunk választani:
 - Az egyik, hogy kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd amikor ez megtörtént egy
kés segítségével leszedjük a papírról és tálra rendezzük.
- A másik, hogy elzárjuk a hőforrást, kinyitjuk a sütő ajtaját és bent hagyjuk kihűlni.
Amikor megkeményedett és kihűlt, dobozba, vagy üvegbe zárjuk, hogy ne puhuljon vissza.
*Ha van kókuszpelyhünk, akkor lehet a 110-ből 30 g-ot arra cserélni.
** Ha van kókuszvajunk, akkor az is megfelel, tehát a vaj kiváltható.

Megjegyzés

Ha kisebbek a tojások és kívánja a süti 1 ek víz nem tesz rosszat neki.
Minden sütő másképpen süt, de ezt tudja mindenki :)
A tallérok, képesek gyorsan megsülni (megégni) tehát figyelmet kívánnak tőlünk, de olyan gyorsan megvannak, hogy érdemes ott lennünk.
Lehet, hogy még fehérebbet szeretnénk, mint az enyém, akkor érdemes még kisebb hőfokra tenni.
Aki a nagyon édeset szereti, annak érdemes kicsivel több cukrot beletenni, nekem még így is édes volt:)




Aki a kókuszost szereti, annak érdemes kísérletezni a tökéletes állag eléréséért,
mert igen finom.
...szóval, érdemes :)






8 megjegyzés:

  1. Ez olyan szépséges gasztro-ajándék, hogy annak a helyében aki kapja sajnálnám megenni...Csodaszépet alkottál! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, remélem megeszi és akkor kap majd másikat:)

      Törlés
  2. Nagyon szépek a sütikéid, ünnepi a díszítés, tökéletesen megfeleltél a kiírásnak!
    És biztos nagyon finomak a kekszek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz kedves, köszönöm, egy pillanat alatt tűnt el ez a mennyiség, én most egy kicsit puhára hagytam.

      Törlés
  3. És itt a kókuszos csoda! Csodaszép mindenestől, ahogy van!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Hajni!
      Köszönöm csodaszép szavaid:)

      Törlés
  4. Mentettem is a receptet, mert pont egy hete készítettem én is, valamilyen recept alapján és sajnos nem ízlett. Fehér volt, de valahogy száraz és morzsálódós, remélem a tiedet lesz alkalmam hamarosan kipróbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...én is remélem, meg azt is, hogy ez ízleni fog.
      Köszönöm.

      Törlés