2012. december 3., hétfő

Tönkölyös dagasztás nélküli kenyér



...az a féle, amit este összekeverünk "csak úgy", majd másnap amikor hozzájutunk megsütjük:)
DNK = dagasztás nélküli kenyér




A napokban sütöttem finomlisztből, ami finom lett, szép lett, csak úgy etette magát, de én éreztem, 
hogy még lehet "hozzátenni" :)
Igazából tényleg nem volt semmi baja, sőt Vendégemnek nagyon ízlett:) lehet, hogy csak azért érzékeltem javítandónak, mert nagyon régen sütöttem ezzel a módszerrel....
Egy szó, mint száz, még aznap este újra kevertem.
Változtattam a liszt mennyiségén és milyenségén, több vizet tettem hozzá.




Tönkölylisztes dagasztás nélküli kenyér

Hozzávalók
120 gr teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
70 gr rétesliszt
410 gr univerzális liszt 
30 gr  őrölt vadköles 
2 tk tengerisó
1 tk méz (mert szeretem benne:)
20 gr friss élesztő
összesen 560 gr hideg víz*

A liszteket a tálba mértem, hozzáadtam a sót és összekevertem.
Az élesztőt feloldottam a vízben (hideg), majd a lisztre öntöttem és gyors mozdulatokkal elkevertem. 
Bár sok helyen olvassuk, hogy "nem kell teljesen, éppen csak" biztosan úgy is működik, 
de én mindig alaposan összekeverem.
Lefedtem a tálat egy folpack fóliával (a tál szélét körben bevizezem, így könnyebben rátapad a fólia és ott is marad), majd a kamrába tettem másnap délelőttig (kb. 13-14 óra hossza). 
A kamra hőmérséklete ált. 10 - 13 fok télen.
A munkafelületet alaposan beliszteztem és elkészítettem egy fül nélküli 3 literes lábost. 
(Egy megfelelő lábosról leszereltem a füleit, így csak a fém maradt. Igaz azóta találtam a "bolhán" egy vaslábost, de ebben is szeretek sütni.)
 Az előkészítés azt jelenti, hogy az aljába vágok egy darab sütőpapírt, hogy ne érjen majd kellemetlen meglepetés...(mert nem akar kijönni a megsült kenyér).
A lisztezett felületre borítottam a tésztát az utolsó mennyiségig. 
A tetejét is megliszteztem és cipót formáltam belőle.
A lábosba raktam és újra békén hagytam 3 órán át, immár a konyhapulton ahol melegebb van 
és én is a közelében voltam :)
Bemelegítettem a sütőt 220 fokra és a lábost lefedtem egy alufóliával.
35 percig sütöttem így, majd a fóliát levettem és még addig sütöttem, amíg ilyen szépséges színe lett (15 perc).
A forró kenyeret kivettem a lábosból, visszatettem a sütőbe, az ajtót pedig félig nyitva hagytam, a kenyeret bent hagytam kihűlni.



Ez a kenyér teljes mértékben elnyerte a tetszésem, úgy ízében, mint állagában, súlyában....




*(Nagyon meglepődtem, hogy ilyen sok vizet felvett, ha Valaki elkészíti és először készít ilyen kenyeret gondoljon arra, hogy liszt és liszt között nagy különbség van és a vadköles is nagyon sok vizet képes beszívni. No és hideg folyadékból mindig több kell mint langyosból.)


 



 

10 megjegyzés:

  1. Gyönyörű, és nagyon guszta :) Mennyi energiád van. Hihetetlen :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Névtelen :)
      Nagyon köszönöm, az ily kedves emberek, mint Te is, emelik az energiám folyamatosan, szinte lebegek :)))
      Szép estét, boldog perceket!

      Törlés
  2. jaj, hát ez nem ér, hogy Te csak így változtatgatod a mennyiségeket :))))
    azt hittem, rátaláltam a Tökéletes Kenyérre a múltkor, erre még annál is jobbat csinálsz?
    most akkor az egyszerű kis kezdő kenyérsütő melyiket süsse? na, majd sorban:))))

    ez a szép szín a vadköles vagy a teljesőrlésű liszt?
    lillacska

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Édes lillacska :)
      Tudod, hogy mérek :) mérlegen a tál és öntöm bele a hozzávalókat, hát ez most így jött össze :) talán már nem kezdő, de egyszerű kis kenyérsütő vagyok én magam is, hát valahogy csak el boldogulunk :)

      Vadköles, meg teljeskiőrlésű, meg a drága sütőm is akarta, hogy ilyen szép színe legyen :)
      Ölellek,

      Törlés
  3. Így a monitoron át is eteti magát! :)) Guszta nagyon, szinte érzem a ropogós héját:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz Évike!
      Köszönöm szépen :) Szép estét Nektek.

      Törlés
  4. Most megyek aludni,mert megéheztem:)Guszta! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elfogyott a gyümölcskenyér?
      Szép álmokat:)

      Törlés