...az a féle, amit este összekeverünk "csak úgy", majd másnap amikor hozzájutunk megsütjük:)
DNK = dagasztás nélküli kenyér
A napokban sütöttem finomlisztből, ami finom lett, szép lett, csak úgy etette magát, de én éreztem,
hogy még lehet "hozzátenni" :)
Igazából tényleg nem volt semmi baja, sőt Vendégemnek nagyon ízlett:) lehet, hogy csak azért érzékeltem javítandónak, mert nagyon régen sütöttem ezzel a módszerrel....
Egy szó, mint száz, még aznap este újra kevertem.
Változtattam a liszt mennyiségén és milyenségén, több vizet tettem hozzá.
Tönkölylisztes dagasztás nélküli kenyér
Hozzávalók
120 gr teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
70 gr rétesliszt
410 gr univerzális liszt
30 gr őrölt vadköles
2 tk tengerisó
1 tk méz (mert szeretem benne:)
20 gr friss élesztő
összesen 560 gr hideg víz*
A liszteket a tálba mértem, hozzáadtam a sót és összekevertem.
Az élesztőt feloldottam a vízben (hideg), majd a lisztre öntöttem és gyors mozdulatokkal elkevertem.
Bár sok helyen olvassuk, hogy "nem kell teljesen, éppen csak" biztosan úgy is működik,
de én mindig alaposan összekeverem.
Lefedtem a tálat egy folpack fóliával (a tál szélét körben bevizezem, így könnyebben rátapad a fólia és ott is marad), majd a kamrába tettem másnap délelőttig (kb. 13-14 óra hossza).
A kamra hőmérséklete ált. 10 - 13 fok télen.
A munkafelületet alaposan beliszteztem és elkészítettem egy fül nélküli 3 literes lábost.
(Egy megfelelő lábosról leszereltem a füleit, így csak a fém maradt. Igaz azóta találtam a "bolhán" egy vaslábost, de ebben is szeretek sütni.)
Az előkészítés azt jelenti, hogy az aljába vágok egy darab sütőpapírt, hogy ne érjen majd kellemetlen meglepetés...(mert nem akar kijönni a megsült kenyér).
A lisztezett felületre borítottam a tésztát az utolsó mennyiségig.
A tetejét is megliszteztem és cipót formáltam belőle.
A lábosba raktam és újra békén hagytam 3 órán át, immár a konyhapulton ahol melegebb van
és én is a közelében voltam :)
Bemelegítettem a sütőt 220 fokra és a lábost lefedtem egy alufóliával.
35 percig sütöttem így, majd a fóliát levettem és még addig sütöttem, amíg ilyen szépséges színe lett (15 perc).
A forró kenyeret kivettem a lábosból, visszatettem a sütőbe, az ajtót pedig félig nyitva hagytam, a kenyeret bent hagytam kihűlni.
Ez a kenyér teljes mértékben elnyerte a tetszésem, úgy ízében, mint állagában, súlyában....
*(Nagyon meglepődtem, hogy ilyen sok vizet
felvett, ha Valaki elkészíti és először készít ilyen kenyeret gondoljon
arra, hogy liszt és liszt között nagy különbség van és a vadköles is nagyon sok vizet képes beszívni. No és hideg folyadékból mindig több kell mint langyosból.)
Gyönyörű, és nagyon guszta :) Mennyi energiád van. Hihetetlen :)
VálaszTörlésDrága Névtelen :)
TörlésNagyon köszönöm, az ily kedves emberek, mint Te is, emelik az energiám folyamatosan, szinte lebegek :)))
Szép estét, boldog perceket!
jaj, hát ez nem ér, hogy Te csak így változtatgatod a mennyiségeket :))))
VálaszTörlésazt hittem, rátaláltam a Tökéletes Kenyérre a múltkor, erre még annál is jobbat csinálsz?
most akkor az egyszerű kis kezdő kenyérsütő melyiket süsse? na, majd sorban:))))
ez a szép szín a vadköles vagy a teljesőrlésű liszt?
lillacska
Édes lillacska :)
TörlésTudod, hogy mérek :) mérlegen a tál és öntöm bele a hozzávalókat, hát ez most így jött össze :) talán már nem kezdő, de egyszerű kis kenyérsütő vagyok én magam is, hát valahogy csak el boldogulunk :)
Vadköles, meg teljeskiőrlésű, meg a drága sütőm is akarta, hogy ilyen szép színe legyen :)
Ölellek,
Így a monitoron át is eteti magát! :)) Guszta nagyon, szinte érzem a ropogós héját:)
VálaszTörlésSzervusz Évike!
TörlésKöszönöm szépen :) Szép estét Nektek.
Most megyek aludni,mert megéheztem:)Guszta! :)
VálaszTörlésElfogyott a gyümölcskenyér?
TörlésSzép álmokat:)
Gyönyörű !!!
VálaszTörlésKöszönöm:)
Törlés