Karácsonykor (24.-én) szeretnék egy "könnyű" krémet tálalni a vacsora lezárásaként.
Ennek érdekében elterveztem, hogy elkészítek néhány neves félét (crema, creme...)
majd kiválasztom azt ami számunkra a legvonzóbb.
majd kiválasztom azt ami számunkra a legvonzóbb.
A Creme Brulée-t nagyon szeretjük, a listát vezeti, de vannak még versenyzők...
A készítést illetően, a következő a sorban, a Crema Catalana, azaz Katalán krém, amely tejszín
helyett tejből készül, nincs benne vanília, ellenben fahéjjal és citromhéjjal fűszerezik.
helyett tejből készül, nincs benne vanília, ellenben fahéjjal és citromhéjjal fűszerezik.
Nem gőzfürdőben, hanem a tűzhelyen kevergetve készül,
viszont ennek a tetejét is hártyavékony karamell fedi.
viszont ennek a tetejét is hártyavékony karamell fedi.
A recept http://es.wikipedia.org/wiki/Crema_catalana oldalról származik.
Katalán krém
Hozzávalók
1 liter tej
4 db tojássárgája
200 g cukor (150 g bele és 50 g elosztva a tetejére)
1 mk őrölt fahéj
1 mk reszelt citromhéj
2 ek étkezési keményítő (megmértem 25 g)
A tejet felforraltam. A tojássárgáját "fehéredésig" kevertem a cukorral, majd hozzáadtam a fahéjat,
a keményítőt és belereszeltem egy kevés citromhéjat.
Előbb kanalanként, majd nagyon vékony sugárban hozzácsorgattam a forró tejet,
közben folyamatosan kevertem a gép habverőjével.
a keményítőt és belereszeltem egy kevés citromhéjat.
Előbb kanalanként, majd nagyon vékony sugárban hozzácsorgattam a forró tejet,
közben folyamatosan kevertem a gép habverőjével.
Az egészet visszatettem a "forraló" edénybe és tűz felett besűrítettem.
Közben elkészítettem 10 db hőálló tálkát és a krémet szétosztottam bennük.
Kihűtöttem.
Tálalás előtt megszórtam mindegyik tetejét kevés kristálycukorral és betettem a sütőbe grill fokozatra.
Nem tökéletes a karamell réteg, de a lelkesedésem látva (amint karamell réteget akartam...
többször, többféle próbálkozással:) a Férfiak eldöntötték,
hogy ma beszereznek nekem egy cukrász fáklyát:)*
többször, többféle próbálkozással:) a Férfiak eldöntötték,
hogy ma beszereznek nekem egy cukrász fáklyát:)*
Hát nem édesek?
* A vékony karamell réteget a tetejére, a cukrász fáklyával legkönnyebb varázsolni,
de ennek hiányában most a sütő grill funkciójával próbálkoztam.
de ennek hiányában most a sütő grill funkciójával próbálkoztam.
Igen, csak próbálkoztam, mert soha nem olyan amilyennek szeretném látni.
...ha tovább hagyom, felmelegszik a lehűtött krém... |
Érdekesség
Országok "vitatkoznak" arról, hogy honnan származik, ki készítette előbb, melyik az eredeti
(?)
a Crema Catalana (Katalán), vagy a Creme Brulée (Francia). Engem ez nem igazán izgat, bocsánat....
szerintem sok országnak van ilyen alap dolgokból készült krémje, mint a tej és tojás,
hisz mindenhol azt használták fel ami helyben megtermett.
S hogy melyik volt előbb? : A tyúk vagy a tojás?
a Crema Catalana (Katalán), vagy a Creme Brulée (Francia). Engem ez nem igazán izgat, bocsánat....
szerintem sok országnak van ilyen alap dolgokból készült krémje, mint a tej és tojás,
hisz mindenhol azt használták fel ami helyben megtermett.
S hogy melyik volt előbb? : A tyúk vagy a tojás?
Az sem izgat, hogy a madártej Francia, az nekem mindig is a gyermekkorom desszertje lesz,
Édesanyám készítette madártej, és kész.
Édesanyám készítette madártej, és kész.
...sőt az sem biztos, hogy így néz ki a "tökéletes" állag... |
-----------------------
Utóirat :)
Van már "csodamasinám" . Kaptam. Éljen a vasedény, szerintem nekem árazták le 3000 ft-t alá.
Így senki nem tiltakozott az ár miatt (ugye nem létszükséglet egy ilyen fáklya a háztartásban) és a Férfiak tényleg megvették ma. Nagyon jó, olyan roppanós karamell réteget készített vele a Fiam,
mint a profiknál látni :) Majd megmutatom :)
--------
2013.12.25.
Karácsonyi desszertnek készítettem egy kis módosítással.
Hozzávalók
1 liter tej
2,5 dl habtejszín
5 db tojássárgája
15 dkg cukor (+ 1 - 1 teáskanál a tetejére)
1 tk karácsonyi fűszerkeverék
1/2 rúd vanília magjai
2,5 ek (30g) étkezési keményítő
Mindent ugyanúgy csináltam.
A tejet a tejszínnel összekevertem beletettem a vanília magjait és a rudat. Felforraltam.
A tojássárgáját "fehéredésig" kevertem a cukorral, majd hozzáadtam a fűszert,
a keményítő és ezekkel is összekevertem.
Előbb kanalanként, majd nagyon vékony sugárban hozzácsorgattam a forró szűrt tejet,
közben folyamatosan kevertem a gép habverőjével.
a keményítő és ezekkel is összekevertem.
Előbb kanalanként, majd nagyon vékony sugárban hozzácsorgattam a forró szűrt tejet,
közben folyamatosan kevertem a gép habverőjével.
Az egészet visszatettem a "forraló" edénybe és tűz felett besűrítettem.
Előkészítettem 12 db hőálló tálkát és a krémet szétosztottam bennük.
Kihűtöttem.
A többit a Fiamra bíztam.
Tálalás előtt megszórta mindegyik tetejét kevés kristálycukorral,
majd cukrászfáklyával rákaramellizálta a cukrot.
A tejszínnek köszönhetően krémesebb.A fűszertől "karácsonyi" hangulata volt.
Még nem próbáltam ki, de kedved csináltál hozzá! :-)
VálaszTörlésDe jó, köszönöm :)
Törlésnyitott szájjal ülök a monitor előtt, de csak nem akar belecsepegni egy kis krém...
VálaszTörlés...annyira édes vagy, mindig megtudsz nevettetni :)))
TörlésElőször a madártej jutott eszembe, aztán látom, hogy sokkal sűrűbb. Ki kell egyszer próbálnom, nagyon tetszik. Majd muti a csodamasinát:-)
VálaszTörlésRendben :)
TörlésHajni drága itt is mondom, hogy az a mákos, a "mákos álom" valami gyönyörű, tökéletes:) Csoda ügyes vagy!
Éljen a Creme Catalana, éljen a roppanós karamell! (Éljen Amelie!)
VálaszTörlésÉljen, éljen :)
Törlés