Az a megtiszteltetés ért, hogy kedves olvasóm csB. abban kérte a segítségem,
hogy a gyors, egyszerű Kubai kenyér receptből hogyan lehet "sok héjas bagettet" készíteni.
hogy a gyors, egyszerű Kubai kenyér receptből hogyan lehet "sok héjas bagettet" készíteni.
Ezért tegnap, késői reggelire, bagett formájúra sütöttem a Kubait.
Mindannyiunk örömére:)
A recept ugyanaz, csak a kelesztés és sütési időben tértem el.
A "Kubai bagett"
Hozzávalók
500 g finomliszt
300 g forró víz
2 tk tengerisó
25 g friss élesztő
(a mézet/cukrot kihagytam, de mehet bele)
(a mézet/cukrot kihagytam, de mehet bele)
A lisztet és sót összekevertem, egyben fel is "lazítottam" a kezeimmel.
Az élesztőt belemorzsoltam és újra kevertem.
Az élesztőt belemorzsoltam és újra kevertem.
Vizet forraltam és kb. 80 fokos hőmérsékletű vizet rázuttyintottam, majd a keverő géppel
gyors fordulattal összeállítottam a tésztát (csak annyira, hogy összeálljon a tészta).
gyors fordulattal összeállítottam a tésztát (csak annyira, hogy összeálljon a tészta).
A munkapultot meghintettem liszttel és pár percig dagasztottam a tésztát.
(Addig, amíg selymes, rugalmas, már nem ragadós a tészta, lehet picit hinteni liszttel.
Nem gyömöszölöm, inkább masszírozáshoz hasonlítanám -gondoljunk bele milyen érzés a gyömöszölés és a gyengéd, szeretetteljes masszírozás :)
Egy tálba egy ek olajat öntöttem, a tésztát megforgattam az olajban,
hogy mindenhol bevonja, majd a sütőbe tettem.
A sütőbe előtte egy félliternyi forró vizet tettem, ami kellő hőmérsékletet és
páratartalmat biztosított.
15 percig hagytam itt a tésztát, majd újra a munkalapra tettem és ketté vettem.
(Addig, amíg selymes, rugalmas, már nem ragadós a tészta, lehet picit hinteni liszttel.
Nem gyömöszölöm, inkább masszírozáshoz hasonlítanám -gondoljunk bele milyen érzés a gyömöszölés és a gyengéd, szeretetteljes masszírozás :)
Egy tálba egy ek olajat öntöttem, a tésztát megforgattam az olajban,
hogy mindenhol bevonja, majd a sütőbe tettem.
A sütőbe előtte egy félliternyi forró vizet tettem, ami kellő hőmérsékletet és
páratartalmat biztosított.
15 percig hagytam itt a tésztát, majd újra a munkalapra tettem és ketté vettem.
Egyenként hosszúkás bagett formára hajtottam, igazítottam,
és egy sütőpapíros tepsire tettem őket.
Betettem vissza a sütőbe, majd 5 perc múlva kivettem és igazítottam
még a formáján, illetve bemetszettem a tetejét pengével.
A sütőből a lábast a vízzel kivettem, de egy decinyit löttyintettem a sütő aljába.
(Lehet azt is, hogy olyan edénybe tesszük a vizet ami bent maradhat,
csak akkor ne felejtsük el akkor kivenni, amikor megsült a kenyér:)
és egy sütőpapíros tepsire tettem őket.
Betettem vissza a sütőbe, majd 5 perc múlva kivettem és igazítottam
még a formáján, illetve bemetszettem a tetejét pengével.
A sütőből a lábast a vízzel kivettem, de egy decinyit löttyintettem a sütő aljába.
(Lehet azt is, hogy olyan edénybe tesszük a vizet ami bent maradhat,
csak akkor ne felejtsük el akkor kivenni, amikor megsült a kenyér:)
Visszatettem a sütőbe és 15 percig kelesztettem.
Ekkor bekapcsoltam a sütőt 220 fokra és 25 percet sütöttem a "bagetteket".
(A sütő melegszik, a kenyér még kel.)
Lekapcsoltam a hőt, a kenyeret bespricceltem vízzel és
bent hagytam a meleg sütőben úgy, hogy az ajtaját a sütőnek kinyitottam félig.
(Minden sütő másképpen süt, a leírtak csak iránymutatóak.
Legyünk ott, hangolódjunk arra amit csinálunk,
figyeljük őt is meg az érzéseinket is, az a biztos:)
Ekkor bekapcsoltam a sütőt 220 fokra és 25 percet sütöttem a "bagetteket".
(A sütő melegszik, a kenyér még kel.)
Lekapcsoltam a hőt, a kenyeret bespricceltem vízzel és
bent hagytam a meleg sütőben úgy, hogy az ajtaját a sütőnek kinyitottam félig.
(Minden sütő másképpen süt, a leírtak csak iránymutatóak.
Legyünk ott, hangolódjunk arra amit csinálunk,
figyeljük őt is meg az érzéseinket is, az a biztos:)
Ez egy tömörebb bélzetű kenyérféle, a héja roppant ropogós.
Érdemes az eredeti receptet tanulmányozni az elkészítése előtt,
illetve született több változat ezzel technikával.
További kubai kenyerek a blogon:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/02/kubai-kenyer-forro-mint-ritmus.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/02/kubai-kenyer-ujra.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/08/kubai-kenyer-mitol-kubai.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/03/kubai-kenyer-ami-nem-is-kenyer.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/03/fiam-elso-kenyere.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/12/bagettek-es-kubai.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/10/kubai-kenyer-sult.html
illetve született több változat ezzel technikával.
További kubai kenyerek a blogon:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/02/kubai-kenyer-forro-mint-ritmus.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/02/kubai-kenyer-ujra.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/08/kubai-kenyer-mitol-kubai.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/03/kubai-kenyer-ami-nem-is-kenyer.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/03/fiam-elso-kenyere.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/12/bagettek-es-kubai.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/10/kubai-kenyer-sult.html
Nagyon tetszik, szeretem a kicsit sűrűbb, ropogós kenyereket:)
VálaszTörlésEz pont olyan :)
TörlésMági ,ez is fantasztikusan sikerült ! Mentem is a receptjét!:))
VálaszTörlésKöszönöm szépen :)
Törlésajjaj, ilyet is muszáj sütnöm:)))
VálaszTörlésannyira szép, szinte hallom a roppanását:)
Legközelebb összehozhatjuk :)
TörlésHú, nagyon szépen köszönöm (a félbarna kenyérrel kapcsolatos segítségedet is)! Annyira gusztusos, szinte érzem az ízét, a ropogását!
VálaszTörlésBea, remélem..., örülök..., köszönöm :)
TörlésEzt kipróbálom!
VálaszTörlésRemélem ízleni fog :)
TörlésNagyon szépek! Egyszer sütöttem kubai kenyeret Vicuskától, de ez annyira tetszik, hogy azt hiszem kipróbálom. Ezt már én:-)
VálaszTörlés..hát igen Vicuskával a kubai hozott össze:)
TörlésKedves Hajni, örülök, ölellek Titeket :)
Éhes lettem, vittem a receptet, istenien néz ki:-))))))
VálaszTörlésKöszönöm Anikó,
Törlésölelés Neked:)
Ez egy isteni recept. régóta próbálkozom bagett ill kenyér sütésével... ez lett életem legjobb állagú és legfinomabb ízű pékárúja. Imádom. A párom el volt ájulva! Köszönöm :)
VálaszTörlésKedves Karolinka <3
TörlésNagyon örülök a sikerednek! köszönöm szépen.
Isteni recept. Soha nem sikerült még egyetlen kenyér vagy bagett sütésem sem. Egyszerűen imádtam... és a párom is. Köszönöm :)
VálaszTörlésKét szó: mennyei + abbahagyhatatlan!
VálaszTörlésUi: Nagyon köszi a receptet!
Zizi
Kedves Zizi :)
TörlésKét szó: nagyon köszönöm!
Ui: Egészségetekre!
Mági