Egyszerű leves, nagyszerű sajtos gombóccal.
Igazából a sajtos gombóc a lényeg, azt szeretném rögzíteni.
Tehát azt a címet is adhattam volna, hogy "sajtos gombóc csípős paradicsomlevesben".
Tehát azt a címet is adhattam volna, hogy "sajtos gombóc csípős paradicsomlevesben".
Másféle levesbe is jó lehet, de én tegnap ezt a nagyon csípős fűszeres paradicsomlevest készítettem "alá".
A sajtos gombóc ötlete, a Sajtlexikon könyvből származik.
Sajtos gombóc
Hozzávalók
20 db kicsi gombóc lett belőle:)
20 db kicsi gombóc lett belőle:)
80 gr reszelt sajt (most Pannónia)
1 db tojás
30 gr kenyérmorzsa (kiflimorzsa, zsemlemorzsa)
pici só
15 gr olvasztott vaj
zöldfűszer
frissen őrölt bors
csipet szerecsendió
A sajtot lereszeltem, a tojást villával felvertem, belekevertem az olvasztott, de nem forró! vajat.
Majd enyhén fűszereztem és hozzáadtam a reszelt sajtot, végül a morzsát is belekevertem.
20 percet pihentettem, közben elkészült a leves.
( A leveshez egy 1 ek lisztet megpirítottam egy kevés olajon, ráraktam fokhagymát, a fűszereket -só, bors, őrölt paprika, szárított fűszerkeverék, friss zellerzöld, sózott darált csípős paprika, chili pehely- felöntöttem vízzel, összeforraltam, majd felöntöttem a sűrű paradicsomlével, újra hagytam hogy fölforrjon.)
A sajtos masszából 1,5-2 cm átmérőjű gombócokat formáztam és a forró levesbe rakosgattam. 5 percet főztem, elzártam a hőt, majd a fedővel leborítottam és úgy hagytam 15 percig tálalás előtt, hogy a gombócok tökéletesen megduzzadjanak.
:) Tegnap készítettem, tegnap fotóztam, majd egy elegáns mozdulattal az összes dokumentációt a tegnapi munkámról kitöröltem. A levesből maradt nekem mára, így ezt újra tudtam fotózni, de a tegnapi édesség fázisfotóstól elszállt. Viszlát....
Jól hangzik ez a gombóc, hagymalevesbe is le tudnám képzelni! A hétvégi leveshez kipróbálom!
VálaszTörlésIgen nagyon jó ötlet a hagymalevesbe is:)
TörlésRemélem ízleni fog.
Nekem is tetszik:) Ezer éve akarok főzni fokhagymalevest, de eddig nem került rá sor, mert túl "üres" az én ízlésemnek, de ezzel a gombóccal el tudom képzelni. Mára mást terveztem, de a napokban kipróbálom. Köszönöm, ölellek:)
VálaszTörlésIgen a fokhagymalevesbe is kiváló lehet :)
TörlésKöszönöm, én is ölellek:)
Tetszik ez a gombóc!
VálaszTörlésÖrülök, Éva remélem ízleni is fog:)
TörlésJól megjártad a fotókkal. Az valamiért el kellett menjen:-)
VálaszTörlésA leveskédet Zoltán kinézte, úgyhogy le lesz tesztelve:-)<3
Igen, tudod én is így gondolom, de rögtön tudtam a miértre a választ :)
TörlésA levest már tesztelték, szóval csak bátran, tegyél bele Neki sok chilit :)
Ölellek Titeket!
Milyen szárított fűszerkeveréket használsz?
VálaszTörlésVegamix: zöldségek, fűszerek száríva só és adalékanyag nélkül :)
TörlésZoltán megfőzte, nem bírtam meg, estére ettem belőle. Nagyon fincsi!:-)
TörlésKöszönjük!!
Szép álmokat!:-)
Örülök, hogy tetszett, bár Zoltánt dícséri (dicsérjük:)
TörlésNektek is szép napot!