Follow by Email

2012. december 15., szombat

Madarak a kertbenA napokban a Facebookon egy kiállításról szóló hírt továbbítottam, a képen egy Vörösbegy látható.


A kis vörös - Koncz Tibor fotója
 A http://birdphotography.hu/ fotósainak kiállítása még január végéig látható 
Pécsett a Természettudományi Múzeumban:
http://www.pecsimuzeumok.hu/index.php?m=2&s=3&id=120


Szeretem a madarakat, egész évben különös figyelmet szentelek nekik, de ilyenkor télen a napi rutin részévé válnak, hisz róluk is gondoskodni kell. Ha egyszer elkezdtük az etetést akkor nem fordulhat elő, hogy üres az etető, és az ivóvizet is biztosítani kell.
Erdősáv szomszédságában lakunk rengeteg madár keres az etetőinkben eleséget, számuk évről-évre nő, hisz a településen sok fás területet vágtak tarra :(, megfosztva őket természetes élőhelyüktől.
Így számunkra nem hobbi az etetés, hanem kötelesség, édes kötelesség.
Számos madáretető van a kertünkben és természetesen bokrok, amik számukra ehető bogyókat teremnek.
Ilyen a Tiszafa piros termése, amit előszeretettel látogatnak pl. kicsinyke Vörösbegy barátaim.
A Vörösbegy nyáron rovarokat, gilisztákat, pókokat, csigákat eszeget, ősszel és ameddig talál a bogyókat, az etetőben pedig a lágy eleséget kedveli.
Szerettem volna kényeztetni őt egy kis mazsolával, vettem is neki "madáreleség mazsolát" ami nem kénezett, nem kezelt, mert az igaz, nekünk sem annyira jó, de nekik semmiképpen!
Viszont nem volt elég megvenni azt is ki kellett találnom, hogyan-hová tegyem neki, hogy "megtalálja".
A közös madáretetőkbe nem tehettem, mert ő oda nem megy, Neki külön nem tehettünk madáretetőt, mert akkor a többi madár azt is birtokba veszi és én valami személyre szólót szerettem volna.
 Így találtam ki, hogy felfűzöm neki a mazsolát. 
Meg is tettem, majd a Tiszafa ágaira kötöztem. 
Ma láttam Őt, de egyenlőre jobban ízlett a Tiszafa édes-lédús-húsos bogyója. 
(A Tiszafa részei ember számára nem fogyasztható!)
 Az etetés megkezdése óta 30 kg napraforgót fogyasztottak el tollas barátaim. 
Szerencsémre sikerült termelőtől beszereznem a téli eleségüket.


...mindannyiunk számára kedvenc etető: 


(nekik, mert nagy, mindig tele finomsággal, 
nekem, mert látom Őket)


Eddig vendégeink között üdvözölhetjük a Cinkéket (Széncinege és Kék cinege), Zöldikéket, Erdei pintyeket, Mátyásmadarat/Szajkó, Vörösbegyet, Fakopácsot, Fekete rigót, Verebeket, és ma délután megérkeztek a Meggyvágók is.

Az előző években látogatott még: Fenyőrigó, Őszapó, Barátcinege, Csuszka, Ökörszem, Tengelic, Süvöltő (aki nem minden  évben jelenik meg). Őket is várom.
Mézeskalács sütése közben figyeltem fel vagy két tucat Cinegére, amint a zuhogó esőben, az összegyűlt jeges vízben lubickoltak, önfeledten fürödtek. A önfeledtségük addig tartott amíg meg nem láttak, hogy fényképezőgéppel közelítek feléjük, akkor felrebbentek, csak néhány bátor barát élvezte tovább a "habokat".
A madarak etetéséről bővebben tájékozódhatunk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület oldalán: http://mme.hu/component/content/article/1991.html
Más jó dolgokat is találunk, érdemes odalátogatni.


Aki pedig, elképesztő természetfotókat / madárfotókat nézne szívesen  tekintsen be
Noushka blogjába:
http://1000-pattes.blogspot.hu/


10 megjegyzés:

 1. Nagyon lelkiismeretes természetbarát és madárbarát ember vagy Mági, még arra is figyelsz, hogy vegyszermentes madáreleséget vegyél vagy készíts!
  Én nem ismerem ennyire a madarakat, mint te, pedig nálunk is van többféle - a város szélén egy kiserdő mellett lakunk. Én most hájat akasztottam ki dróton függesztve azokra a fákra, ahova szívesen járnak. Magvakat februárban szoktam nekik adni, mikor már a szabadban nem találnak élelmet.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Drága Marisz, köszönöm kedves szavaid, az állatok a növények életem részei, együtt "lélegzem" Velük :)
   A háj nagyon jó ötlet, én is fogok kitenni, ha újra mínuszok lesznek.
   Legyen szép vasárnapod!

   Törlés
 2. Nagyon szeretjük mi is a madarakat, tettünk ki nekik eleséget mi is:) Nem is tudom hogyan tudják itt átvészlni a telet, nálunk most hóvihar van, nagy széllel, remélem jól elbújtak. Szép vasárnapot kívánok Neked:) De már nagyon váárjuk az rénszarvasokat, egészen a házig szoktak merészkedni, ha nagyon hideg van és sok a hó, tavaly sikerült is lefotózni őket, felejthetetlen élmény:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Trollanyu!
   Akik Nálatok maradnak kibírják, a többség kibírja, mert a természettörvényei szerint élnek :)
   Tudod én szeretem azt az időt is, bár a szél fájdalmas tud lenni.
   Ó a rénszarvasok, az valami csodálatos lehet, ha meglátnám Őket lehet hogy "elrepülnék" a hátukon az örömtől...
   Nektek is legyen szépséges a 3.vasárnapotok!

   Törlés
 3. Én is nagyon szeretem a madarakat, igaz, még csak ismerkedem velük! Azt a boldogságot elmondhatom, hogy már jó pár, cinke fészek született nálunk a cinke oduban!Tavasszal, mikor rakják a fészket, távcsővel nézem, ahogy dolgoznak! Csodálatos!!!!! Az idén volt olyan cinke is, amilyet még nem is láttam soha! De most van egy kis bánatom, mert szinte mind eltűnt! Veréb van néhány, meg egy-egy cinkét látok! Ilyenkor teljesen bánatos a szívem! Normális ez, hogy időnként eltűnnek változó tartamú időre????

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szervusz Névtelen!
   Felemelő érzés részese lenni az életüknek, egyetértünk.
   Az a cinke, amilyet még nem láttál, azt a fajtára érted? ha leírod hogy nézett ki, segítek beazonosítani (ha tudok:)
   Ne légy szomorú, eltűnhetnek, mert még a természetben bőven van nekik élelem. Én is figyelem, hogy van olyan nap, amikor alig jönnek, s van amikor megszámlálhatatlan számban...
   Szép vasárnapot kívánok!

   Törlés
 4. Igazi karácsonyi meglepetésfüzér a mazsolás girlandod. Milyen szép, előbb-utóbb biztos rákap a vörösbegy is! De szerencsés vagy, hogy ilyen szép nagy kerted van,aki szereti a természetet, annak ez hihetetlenül fontos.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen, igazából nem olyan nagy a kert, de hálás vagyok minden méteréért.

   Törlés
 5. Irigyellek madaraitok miatt, de hiába egy jó kert és télen még etető is. Nálunk pici kert és sok macska (miénk csak egy, de jönnek a barátok is, akik a cicánk és lányom barátai is). Hiába az etető, most is kipillantok, senki! Köszönet a reklámért!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát igen, a macsekok nagy gengszterek, én azt csinálom, hogy a madarak táplálkozásának főidejében délelőtt és délután, a macsekokat behívom, kapnak enni és a melegben elalszanak, nem mondom 1-1 madár áldozatul esik, de szerencsére igen ritkán.
   Andrea nincs mit köszönni, közös öröm.
   Ölellek és szépséges készülődést.

   Törlés