2012. szeptember 1., szombat

Paradicsomos zöldbab és bulgur. Mi is az a bulgur?



Paradicsomos zöldbab bulgurral
 
 
 
 
Hozzávalók
1200 gr zöldbab
700 gr paradicsom
2 ek paradicsom sűrítmény
2 ek csombor
frissen őrölt bors
tengerisó
olívaolaj/kukoricaolaj
1 dl víz
-------------------
bulgur
2 x annyi víz, mint a bulgur


 
 
Megtisztítottam a zöldbabot és feldaraboltam (ezt én ollóval szoktam, mert sokkal gyorsabban haladok, mint késsel:) A paradicsomok tetejét keresztben bemetszettem és forrásban lévő vízbe dobtam 3 percig: ennyi elég is volt neki, hogy könnyedén letudtam húzni a vékony héját. Kettévágtam.
 
 
A kuktába olajat öntöttem mindkettőből és rádobtam a paradicsom feleket. Pár percig sütöttem nagy hőmérsékleten, rászórtam a csombort és tekertem rá borsot. Ráborítottam a zöldbabot, így is sütöttem/pároltam kb 3-5 percig. Ráöntöttem a vizet, lezártam a kuktát és felmelegedéstől számítva 7 perc után lezártam a hőt. Hagytam, hogy a kukta annyira visszahűljön, hogy letudjam venni a tetejét.
Visszakapcsoltam a hőt. 
Beletettem a 2 ek paradicsomkrémet (Aldi tubusos) elkevertem, sóztam, még borsoztam.
Hagytam, hogy néhányat rottyanjon és kész.
A sűrű paradicsomkrém kellően besűrítette a mártást és a színén is javított:)


 
 
Közben a bulgurt kimértem és pontosan kétszer annyi vizet öntöttem rá, sóztam, rátettem a fedőt és 10 perc alatt puhára pároltam. Továbbra is leborítva tartottam melegen. A gőzben a bulgur az összes vizet magába szívta, még is pergős maradt.
 
 
Snidlinggel megszórva tálaltam:)
 
----------------------
 
Bulgur
 
 
a kép innen származik, mert én ugye megfőztem a bulgurt:)
 
A bulgur, amit neveznek búzatöretnek, leggyakrabban durumbúzából készül.
A búzát gőzölik, szárítják, ( jó esetben, a háztetőkre terítve, a Nap teszi ezt:) és törik, a korpát eltávolítják és így bizony a szemek megtörnek, de ennek köszönhető kissé mogyorós íze. ( A bulgur nem azonos a tört búzával, mert a repedt búzát nyersen törik, a bulgurt a folyamat végén, a párolás, szárítás után:) A bulgur tárolási ideje sokkal hosszabb és nem szeretik a molyok és társaik.)
Van finomabb és durvább őrlésű.
A közel-keleti, keleti konyha népszerű körete, készítik sósan, édesen.
 
Összehasonlítva a rizzsel (bár én nem szeretek összehasonlítgatni, úgy gondolom nem az egyiket vagy másikat kell fogyasztani, hanem egyszer ezt, egyszer azt, máskor meg mást, nagyon sokféle finom gabona létezik, ajánlott minél többfélét beépíteni a táplálkozásunkba:), szóval ha még is összehasonlítom a barna rizzsel: magasabb a fehérje és rost tartalma és ásványokban, vitaminokban is győzedelmeskedik a bulgur. (Na meg árban is:)
Figyelemreméltó a Vas és Folsav tartalma.
 Ugyanakkor zsír-, és kalóriaszegény, glikémiás indexe alacsonyabb.
Rost tartalma a zab, hajdina, kukoricától is magasabb. Az emészthetetlen rostok jó nedvszívók, segítik az anyagcserét, a belek méregtelenítését. Ez bizony nem mellékes, mert tudjuk: " A halál a belekben lakozik!"


 
 

 

8 megjegyzés:

  1. Na végre, megtudtam, hogyan kell elkészíteni a bulgurt. Most ismerkedem a nem mindenki által fogyasztott gabonafélékkel, lisztekkel, mert szeretnénk mi is egészségesebben, változatosabban étkezni.
    Köszönet e felvilágosításért!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy "segítséget" jelentettem, de legfőképpen, hogy fogyasztjátok ezt a finomságot is:)

      Törlés
  2. Előre azt gondoltam azonos a kuszkusszal, de nem. Az elkészítése viszont igen. Utána kell nézzek nálunk is.
    Szép vasárnapot!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kuszkusz is búzából van (leggyakrabban, de készül másból is) csak fordított a folyamat: a búzadarát! vízzel "permetezik" és liszttel szórják és sodorják, folyamatosan:) végül szitán áttörik, így válogatják szét ( van belőle apró, apróbb, még apróbb:) Ezt követően, szintén napon szárítják. A darán a liszt és víz bevonatot képez, így "főzés"során nem lesz belőle "pép". Itt felépítenek és nem leépítenek:)
      Ha van nálatok Dm ott biztos van, de nagyobb boltokban is van, meg reformboltokban:)
      Nektek is szép vasárnapot!

      Törlés
    2. Köszi a felvilágosítást:-)

      Törlés
    3. Édes Hajni, nem kell Téged felvilágosítani ez csak információ:-)
      Mindegy minek nevezzük, örömmel:)

      Törlés
  3. Én nagyon szeretem, sokat használom a bulgurt (és a zöldbabot is). Nekem a bulgur rizs helyett a legjobban rakott zöldségekben vált be, mert nem kell előfőzni, mint a rizst, csak rászórni a zöldségre, és a sütőben megpuhul. Tudom Te húst nem eszel, de pl. sokat a használom darált húsos ételekhez, a párolódó darált húshoz keverem (itt már főzve) pl. szószos tésztákhoz. De jó, főtt húsgombócokba is, senki nem veszi észre hogy nem csak hús, így egy kicsi egészségesebbnek gondolom az ételt

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is gyakran fogyasztjuk, hasonlóan mint Te, csak a húst helyetesítsd be zöldségekkel:)))) No szószos tésztákhoz még nem jutott eszembe:)
      Lesznek még tőlem is receptek:)
      Szép vasárnapot!

      Törlés