2013. január 17., csütörtök

Gombás tönkölybúza "rizs"



Hasonló egytálétel, mint a rizseshús csak a hozzávalók kicserélődtek. Kicsit.....
Nagyon szeretem ezt a "tönkölyrizst", 




amit a mullerben veszek, nem tudom máshol kapható-e (?)
Töltelékbe, levesbe, salátának, köretnek, egytálételnek szoktam készíteni, nagyon finom ízű, tápláló finomság.
 Most gombával, kevés kifli krumplival készítettem, hús nélkül.


 
 
Gombás tönkölybúza

Hozzávalók
500 gr gomba
250 gr tönkölybúza rizs
250 gr kifli krumpli (más nem szétfövő krumpli)
olívaolaj
2-3 ek paradicsomkrém
fűszerek: tengerisó, frissen őrölt bors, fűszerpaprika, vegamix (szárított fűszerkeverék), 
szárított morzsolt csombor, petrezselyem, babérlevél, chilipehely
5 gerezd fokhagyma

 Megtisztítottam a zöldségeket, a gombát felszeleteltem, a krumplit karikára metéltem, a fokhagyma gerezdeket keresztbe bevágtam.
Az olajon, a tönkölybúzával együtt kissé megpirítottam (közben kevergettem).
Fűszereztem, majd felöntöttem 2x több vízzel, meg még egy kevéssel.
Kuktában készítettem, így rátettem a fedőt, beállítottam az órát és 10 perc alatt puhára főztem.
A fedőt rajtahagytam tálalásig.
Ha nem lenne kuktám  -az nagy hiány lenne, de biztos kibírnám-  akkor fedő alatt főzném puhára és ha szükséges, még tennék hozzá kevés vizet. Szintén fedővel fedve, meg még egy konyharuhával letakarva hagynám, hogy teljesen magába szívjon minden ízt és nedvességet.




Tálalásnál kínálhatunk előtte salátát, vagy mellé savanyúságot, vagy tejfölt, 
vagy megszórhatjuk reszelt sajttal, parmezánnal.
Minden nélkül szeretem, csípősen :)







6 megjegyzés:

  1. Eddig nem is ismertem ezt a tönkölybúza rizst, de legközelebb mindenképpen veszek, ha a Müllerben járok, nagyon tetszik!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom, hogy sokan nem ismerik (máshol még nem láttam) ezért másoltam be a címkéjét, könnyen megtalálod :)
      Finom, hamar megfő, variálható és nem is drága (mint a többi gabona/fű:)

      Törlés