2013. január 6., vasárnap

Briós



Ez a briós, nem az a briós, nem a nálunk ismert "kicsi tekercs cukorral a közepén" 
(bár régen...amikor még vásároltam, szerettem), 
hanem Michel Roux Tészta varázs c. könyvében fellelhető recept alapján készült.
Tökéletes tészta, amit nem tökéletesen "könyv szerint" sikerült megformáznom, 
de emiatt senki nem utasította vissza.
Egy ideje tervezgettem az elkészítését és mivel a Gyermekem a Panettone-t imádta, aminek kapcsán kifejezte abbéli vágyát, hogy Ő máskor is nagyon szívesen fogyasztana reggelire hasonlókat,
 hát eljött az ideje a megvalósításnak.  
Semmit nem változtattam a recepten. 


 


Briós
(2 db nagy)

Hozzávalók
70 ml langyos tej
15 gr friss élesztő (most 1 tk szárított élesztő/Alnatura,dm.)
500 gr liszt
15 gr tengerisó
6 db tojás
350 gr puha vaj
30 gr kristálycukor
---------
 tojásmáz (ezzel kenjük le)
1 tojássárgája
1 ek tej

A tejet meglangyosítottam és belemorzsoltam az élesztőt, amivel 10 perc alatt nem történt semmi. 
Újra kezdtem: tejet meglangyosítottam és belemorzsoltam másik csomag élesztőből 15 gr-ot. 
10 perc alatt sem történt semmi. 
Kiöntöttem, újrakezdtem, újabb csomag élesztőből......: 10 perc alatt sem történt semmi. 
A férjem megkértem, hogy hozzon a "sarki fűszerestől" új élesztőt (igen csak meglepődött hisz aznap reggel vásárolt 5 csomag élesztőt, a lejárata 01.18.-a volt).
 Hozott, de azzal jött, hogy a lejárata 01.18. (?)
 Megpróbáltam, tejet langyosítottam, élesztőt belemorzsoltam és nem történt semmi,
 illetve kellemetlen, nem friss élesztőre jellemző volt a szaga....
Ilyen kalandokon át végül fogtam egy csomag szárított élesztőt és egy teáskanálnyit krémesre kevertem a tejben. Persze tudtam, hogy aznapra lemondhatunk a briós élvezetéről, hisz sokkal több időre van szüksége a tésztának, hogy megkeljen (nálunk 18 fok van a konyhában éjszaka).
Tehát az instant élesztőt krémesre kevertem a tejjel.
A lisztet kimértem és átszitáltam, hozzáadtam a sót és az egész tojásokat. 
Hozzáadtam az élesztős tejet és az egyszerű tésztahorgos keverőgépemmel összeállítottam a tésztát 
(a Mester 5 perces dagasztást javasol).
A vajat krémesre kevertem a cukorral (fakanállal), majd kanalanként a tésztához adtam és beledolgoztam (géppel). Ez 10 percet is igénybe vett. 
A tészta sima, rugalmas, selymes tapintatú, fényes, elvált az edény falától.
A tésztát enyhén lisztezett (csak meghintett) tálba tettem át, a tálat légmentesen lezártam folpack fóliával 
(a tál szélét bevizeztem, így rátapad a fólia, nem enged el).
A 18 fokban hagytam egy éjszakán át.
(Mr. Roux ajánlása
"...a tésztát a tálban hagyjuk.Tiszta konyharuhával vagy folpack fóliával lefedjük, és szobahőmérsékleten 2 óra alatt a duplájára kelesztjük. A tésztát visszaütögetjük, és a kezünkkel 2-3-szor átgyúrjuk. A tálat ismét lefedjük, és több órára (de 24 óránál ne többre) hűtőbe tesszük.  A tészta ezt követően kész a formázásra és felhasználásra.")
Másnap 2 db agyag, belül mázas sütőformát kikentem vajjal, beszórtam rétesliszttel 
(felső átmérője 15 cm, az alsó 7 cm).


 


A megkelt tésztát kiborítottam és elosztottam ketté, majd tovább 2/3-1/3 arányban 
(tehát lett 2x400 gr-os és 2x200 gr-os cipóm).
A nagyobbik cipókat (mert mindegyikből cipót formáztam) a forma aljára helyeztem, 
majd lisztes ujjaimmal a közepükbe mélyedést fúrtam. 
A kisebbik cipókat oválisra formáztam és a mélyedésbe helyeztem, úgy, hogy a 2/3-át belenyomtam, az 1/3-a pedig kilátszódott középen (úgy nézett ki, mint egy virág, na jó az enyémtől minden virág szebb...).
Az 1 tojássárgájából az 1 ek tejjel mázat keverünk és ezzel a mázzal a tészta tetejét bekenjük 
(én ezt most nem tettem meg).
A briósokat szobahőmérsékleten 1 1/2 óra alatt duplájára kelesztettem.
Közben a sütőt előmelegítettem 180 fokra. 
A briósokat 35 perc alatt megsütöttem, úgy hogy félidőben letakartam.
5 percig a formában hagytam, majd rácsra borítva hagytam kihűlni.
(Mr. Roux ajánlása
"A sütőt 200 fokra előmelegítjük. kívülről befelé haladva, ecsettel nagyon vékonyan lekenjük a brióst tojásmázzal. Egy ollót hideg vízbe mártunk, és 6 darab, 3 cm mély bevágást ejtünk a külső tésztakarikán. Azonnal a sütőbe toljuk 15 percre, majd a sütő hőmérsékletét 170 fokra mérsékeljük, és további 30 percig sütjük.")




Ebből a tésztából többféle méretű, formájú péksütemény készíthető, 
lehet sós és édes töltelékkel is tölteni.


 


Ha legközelebb készítem ezt a tésztát és édesnek tervezem, akkor én picivel több cukrot 
(először írok le ilyet, mert általában a megadott cukor mennyiséget kapásból felezni szoktam:) 
teszek bele, mondjuk 7-8 dkg-ot, vagy valamilyen aszalt gyümölcsöt.

Nagyon finom, eper és narancs lekvárral tökéletes volt.






7 megjegyzés:

  1. nagyon guszta !!!!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  2. Úristen de gyönyörű! A belseje álom!!!!Ezt tényleg megpróbálom,mindjárt alaposan átjárom a receptjét és elmentem az azonnal elkészíteni rovatomba!!De őszinte leszek ez lesz bent az első recept!!!Hú de finom lehet!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Piroska elragadó a lelkesedésed :)
      Első helyen lenni egy rovatban nagy megtiszteltetés <3 Köszönöm szépen.

      Törlés
  3. De jó ez a forma! :) Gyönyörű brióst készítettél, annyira tetszik a belseje is... Fincsi lehetett. :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az volt :) a forma már régi darab, olyan kis aranyos :)
      Köszönöm.

      Törlés