2014. április 19., szombat

Pácolt retek. Pácolt pitypangbimbó.




Mint a torma és a zsenge zöldhagyma, a friss ropogós hónapos retek is
 hozzátartozik az ünnepi asztalhoz.
Természetesen nyersen a legjobb, 
de fokozhatjuk az iránta való igényt, ha fűszeres illatos ecetben pácoljuk. 


 


Az ecet tavalyi saját erjesztésű mézes bodzavirágecet.
A fűszereket hozzá válogattam.


 


Pácolt retek

Hozzávalók
zsenge retek (15-20 db apró)
újhagyma (1-2 szál)
lila hagyma (3 kicsi fej)
babérlevél (1)
egész bors (10-15)
ánizskapormag (10-15)
koriandermag (10-15)
friss tárkonylevél
gyümölcsecet pl. almaecet
víz
méz
 tálalás előtt 
jó minőségű só




- Mindent megtisztítottam és feldaraboltam.
A retek akár egészben vagy félbevágva is maradhat.
- Felváltva üvegbe pakoltam a fűszerekkel együtt.
A fűszereket ízlésünknek megfelelően cserélgethetjük.
Mehet bele pl. szelet nyers torma.
- Félig felöntöttem az üveget az illatos ecettel (rá a zöldekre), majd  kiegészítettem vízzel.
Minden ízlésünkhöz igazítsunk, a savanyúságát is.
- Sót csak fogyasztás előtt teszek rá.


...Nemes babér (Laurus nobilis) a kertben...

...az említett, erjesztett bodzavirágecet...


Fogyasztás előtt, érdemes elkészíteni pár órával, vagy akár 1-2 nappal.







 *
Képes bemutató :)
Fűszeres pácolt pitypangbimbó :)




 
 A pácolt reteknél leírtak szerint elkészíthető.
Az ehető Gyermekláncfű, még ki nem nyílt bimbóját gyűjtöttem, 
majd fűszeres ecetes lében pácoltam. 
Fűszerek: egész bors, egész koriandermag, babérlevél, citromhéj (kezeletlen), só.
Virág vagy gyümölcsecet (nálam házi :), víz, esetleg méz, citromlé.





A Gyermekláncfű gyógyhatásairól itt írtam:
 http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/04/gyermeklancfu-alma-banan-turmix.html
Igazán különleges és egészséges csemege!







4 megjegyzés:

  1. ez gyönyörű,
    meg kell csinálnom
    köszönöm

    Szép Húsvéti ünnepeket kívánok drága Ágnes

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin <3
      Köszönöm.

      Te pontosan tudod mit kívánok Neked!

      Törlés