Még az ünnep előtt készült (és fogyott el :).
Aki szereti a spenótot, annak tetszeni fog, mert finom melegen és hidegen,
sokféleképpen ízesíthető és variálható és persze gyorsan elkészül.
Most a spenótot a tisztítás után megfonnyasztottam, de ez a lépés nyugodtan kimaradhat.
Füstölt sajttal ízesítettem, a tetejére került mozzarella.
Spenótos pite
Hozzávalók
1/2 kg spenót
20 dkg sajt reszelve
3 db tojás
2 dl tej (vagy tejszín vagy lehet fele-fele))
só
frissen őrölt bors
1 csomó zöldhagyma zöldje
kis marék zabpehely
vaj
1 csomag mozzarella
- A spenótot megtisztítottam és lecsorgattam róla a vizet.
Fazékba tettem, lefedtem fedővel (nem tettem bele vizet, olajat, semmit)
és alacsony hőfokon hagytam, hogy pár perc alatt összeessen.
(E helyett, nyersen össze vághatjuk a spenótot.)
- Egy nagyobb (24cm x 18cm ), mély (9cm) tálat,
alaposan kikentem vajjal és az aljára szórtam a zabpelyhet.
- A tojásokat felütöttem, villával összekevertem, hozzáadtam a tejet/tejszínt, sóztam,
tekertem rá borsot, belekevertem a sajtot és belevágtam a zöldhagyma zöldjét.
(Ha van maradék tojásfehérjénk 2-3, azt is hozzáadhatjuk.)
- Hozzáadtam a langyosra hűlt, meghervadt spenótot.
- Az egészet összeforgattam, majd a sütőtálba rakosgattam.
- A tetejére raktam a vékony szeletekre vágott mozzarellát.
- A forró sütőben (200 fok) addig sütöttem, amíg a teteje megsült, ez kb 25 perc.
Hármunknak bőséges ebéd volt.
Így húsvét után, ha van maradék sonka, szálakra szedve, vagy apróra vágva az is mehet bele.
Nagyon sok spenótos finomság található a blogon, ajánlom a Tartalomjegyzékben kutakodni
(Főétel hús nélkül).
hűű, nagyon jól hangzik! ... és persze, mint mindig, jól is néz ki:))), köszönöm az ötletet, szerintem kipróbálom!
VálaszTörléspuszillak, lillácska
Szia <3
TörlésNe hagyd ki, ha ünnepiesebben akarod, akkor készíts hozzá tésztát.
Találsz a blogon: http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/04/spenotos-pite.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/04/spenotos-medvehagymas-pitequiche.html
én is ölellek, sokat gondolok Rád....
Szuper ötlet, ezt kipróbálom. Köszönöm
VálaszTörlésKedves Gizi <3
TörlésÖrülök :)
a fenti hozzászólásban írtam két másikat, azoknak van tésztájuk :)
Szerintem 1-2 nap és lesz elég spenót hozzá a kertben. És amint tele a keltető, és szabad a (tojás)vásár, készítem is. Imádjuk, és majdnem ugyanígy készítem én is. :-)
VálaszTörlésCsipkerózsa <3
TörlésCsodás!
ó a kiscsibék után vágyakozom...de jó lenne a közelükben lenni...