2014. április 17., csütörtök

Zabpehelylisztes fonott kenyér



A zabpehely nem hiányozhat a kamrámból, így amikor megláttam a zabpehelylisztet 
-a kedvenc boltban- a kosaramban landolt.




Többször sütöttem vele kenyeret, de valahogy nem varázsolt el, olyan átlagos volt.
Rá kellett, hogy érezzek az arányokra, milyen mértékbe keverjem teljes kiőrlésű liszttel, 
milyennel, egyáltalán keverjem-e. 
(Tudni kell, hogy a zabpehelyliszt a zabpehely további őrlésével készül, nem azonos a zabliszttel.)
Ez a kenyér már vállalható, csak tönkölybúza finomlisztet adtam hozzá.
A zabpehelyliszt jobban dagad, több vizet felvesz.
A kész kenyér jobban morzsálódik. 
Az ünnepre hangolódva, fonott formát "álmodtam" hozzá. Egyszerű hármas fonással.




Zabpehelylisztes fonott kenyér

Hozzávalók
200 g tönkölybúza finomliszt
300 g víz
25 g friss élesztő
+
100 g tönkölybúza finomliszt
1 tk só 

dagasztáshoz
1-2 ek olaj

tetejére
2-3 ek egész szemű zabpehely




- Összekevertem a 200 g lisztet, vizet, élesztőt, leborítottam egy tányérral.
Napos helyre tettem megvártam még beindul az élesztő (kb. 20 perc).
- Hozzáadtam a többi lisztet és sót, majd homogénné kevertem az egészet.
(Lehet kézzel és egyszerű keverőgéppel.)
A víz kevéssel lehet több vagy kevesebb, vagy akár a liszt.  
Letakartam a tálat, vártam 10 percet.
- A munkafelületre olajat csorgattam, ráborítottam a tésztát és
 alaposan átgyúrtam, átdolgoztam, kidagasztottam.
Ráborítottam a tálat és hagytam 40 percet pihenni.
(Kb 20 fokos hőmérséklet van a konyhában, ez idő alatt nem egészen duplájára kelt.)
- Pici olajat csorgattam a tésztára, két kezemet ráfektettem és ellapítottam. 
Pontosan háromfelé vágtam.
Egyenként hosszú rudakká sodortam és az ismert hármasfonással összefontam.
Szilikon sütőformába raktam (22x8 alsó).
Letakartam egy nedves konyharuhával és megvártam, míg duplájára kel.
- Lepermeteztem kevéske vízzel és megszórtam a zabpehellyel.
- Betettem a hideg, nem előmelegített! sütőbe.
Bekapcsoltam a sütőt 200 fokra és kb. 1 dl vizet tettem a sütő aljába.
35 percet adtam neki, ekkor a hangja kopogtatásra már kongó volt.
- Kivettem a sütőből, kivettem a szilikon formából és rácson hagytam kihűlni.
 
 
 
 
 
Hideg, nem előmelegített sütőben való sütés indításról évek óta írok. 
Már csak így sütök kenyeret, de sok esetben más kelt tésztát is.
Előnyei:
- Nem kell előmelegíteni a sütőt.
- Rövidebb idő alatt megsül.
- Nem megy üresen, kihasználatlanul a sütő.
- Nem kell megvárni, még újra duplájára kel a kenyér.
- Amíg a sütő melegszik a kenyér kel és sül <3
 

4 megjegyzés: