2013. november 28., csütörtök

Sajtos joghurtos kifli




Kívül sajtos, belül joghurtos.






Iskolából jövet találkoztam a Fiammal és betértünk pár alapdolgot venni egy boltban. 
Nem oly régen saját pékséget nyitott ez a bolt, olyan látvány pékséget.
Nos, amikor beléptünk, frissen sült péksütemény illata fogadott. 
Hát persze, hogy az éhes gyomor azonnal enni kért. Sajtos kiflit kívánt meg a drága Fiam. 
Igaz, valóban régen sütöttem...


 


Van már sajtos kifli a blogon, az részben teljes kiőrlésű liszttel készült és tejföllel. 
Most egy másik variáció jön, finomlisztből készítettem (ugye a bolti is abból van) 
és finom házi joghurttal.


 


Sajtos joghurtos kifli

Hozzávalók


500 g finomliszt
150 g víz
150 g házi joghurt (vagy bolti)
50 g olívaolaj (vagy ami van)
  25 g friss élesztő
1 tk cukor
2 tk tengerisó
-----------------
3 ek tej
100 g reszelt sajt ( Gauda )


 


A lisztet tálba mértem, hozzá a sót és a cukrot, a kezemmel összekevertem/fellazítottam 
(tehát kedvesen átkevergettem) összekevertem, majd mélyedést nyomtam a közepébe. 
 Belemorzsoltam az élesztőt, ráöntöttem a vizet, hozzá kanalaztam a joghurtot: 
megkevertem, az élesztőt-vizet-joghurtot úgy, hogy egy kevés lisztet is kevertem hozzá.
Hagytam, hogy felhabosodjon, majd hozzáadtam az olajat összeállítottam a tésztát.
(Egyszerű keverőgéppel tettem, de nehézség nélkül összekeverhető kézzel/fakanállal.)
A rugalmas, selymes inkább puhább tésztát készítettem.
Munkapultra tettem és alaposan kidagasztottam a tésztát, a végén cipót formáltam belőle.
 Letakartam a keverőtállal, hagytam, hogy duplájára keljen.
A megkelt tésztát finoman ellapítottam, kissé aláliszteztem és nagy kerek lappá nyújtottam.
Kb. 5 percig így kinyújtva hagytam, hogy a sikérszálak újra lazuljanak, majd 12 db-ra vágtam.
A szélesebbik végeit középen 1 cm bemetszettem, így szép formás kiflit tudtam tekerni a tésztából.
Sütőpapírral borított tepsikre sorakoztattam (6-6), mindegyik kiflit megkenetem tejjel és 
bőségesen megszórtam reszelt sajttal.
Kb. 15 percet hagytam így a konyhapulton, ezalatt az idő alatt közel duplájára keltek 
(ilyentájt már besüt az ablakon a Nap, tehát picit melegebb van 22 fok körül, 
de nem kellett hogy duplája legyen, mert hideg sütőben kezdtem el sütni, ott még volt ideje kelni.)
A hideg sütő aljába beöntöttem 1 dl vizet (lehet egy fém edénybe is tenni) betettem mind a két tepsit, 
majd bekapcsoltam a sütőt 200 fokra légkeverésre, az órát pedig beállítottam 25 percre
 (majd + 5 percre).
Amíg a sütő felfűtött a kiflijeim nem csak megkeltek, hanem meg is sültek. 
25 perc elteltével a két tepsit megcseréltem, az alsó felülre került, illetve fordítva.
Még 5 perc kellett, hogy gyönyörű aranyló színük legyen.
A sütőt elzártam, a sütő ajtaját kinyitottam félig, a kifliket meg hagytam, hogy bent langyosra hűljenek.
Így a héjuk nem puhul vissza, ropogósak maradnak.
Belül foszlós, kívül ropogós, ahogy kell :)




A liszt mennyisége mindig eltérhet (+)(-)  pár dekával, hisz nem egyforma lisztből dolgozunk.
A megadott mennyiség azt jelenti, hogy én most így készítettem, pontosan ennyi hozzávalót igényelt. 
Mindig, lehet eltérés (egy következő alkalommal nekem is).
Ez senkit ne bátortalanítson el, mert előbb-utóbb olyan lesz amilyennek lenni kell.
Sikerülni fog.








14 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jol nez ki, es eleg egyszeru is, szoval el fogom kesziteni.Koszi!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Agnes. szerintem tényleg egyszerű és nem nehezebb, mint egy pogácsa :)
      Nem azért mintha Neked bármi is nehéz lenne <3

      Törlés
  2. Hű,nyelek nagyokat!!!! Most,hogy megtanultam tőled a házi joghurt készítését, ezt a receptet is elraktározom.:)Köszönöm!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mammka, ezt sem bánod meg <3
      Képzeld a 15-én készített joghurtból tegnap bontottam fel az utolsót (teljesen légmentesen volt lezárva és hűtőben tartottam) ehhez a kiflihez :) A Barátnőmmel kóstoltuk, annyira finom volt, tökéletes :) A másik, hogy az aldiban találtam egy 3 %-os zsírtartalmú joghurtot, tegnap azzal oltottam az újabb adagot. A kis dobozból 1,5 litert készítettem. Nagyon finom krémes :)

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Listára veheted :) köszönöm szépen <3 Ölelés Neked :)

      Törlés
  4. Nagyszeruen neznek ki, holnap en is megalkotom oket, kell egy kis sos!

    VálaszTörlés
  5. En is nekiallok ma ennek. Nagyon vagyunk mar egy finom kiflire :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen 🌸
      Nem fogod megbánni!
      Sok sikert!

      Törlés
  6. Az mit jelent pontosan hogy jól kidagasztottam?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Nevtelen 🌷
      Addig dagasztottam, amig sima, selymes tapintású, rugalmas nem lett a tészta.

      Törlés