Kívül sajtos, belül joghurtos.
Iskolából jövet találkoztam a Fiammal és betértünk pár alapdolgot venni egy boltban.
Nem oly régen saját pékséget nyitott ez a bolt, olyan látvány pékséget.
Nos, amikor beléptünk, frissen sült péksütemény illata fogadott.
Hát persze, hogy az éhes gyomor azonnal enni kért. Sajtos kiflit kívánt meg a drága Fiam.
Igaz, valóban régen sütöttem...
Van már sajtos kifli a blogon, az részben teljes kiőrlésű liszttel készült és tejföllel.
Most egy másik variáció jön, finomlisztből készítettem (ugye a bolti is abból van)
és finom házi joghurttal.
Sajtos joghurtos kifli
Hozzávalók
500 g finomliszt
150 g víz
150 g házi joghurt (vagy bolti)
50 g olívaolaj (vagy ami van)
25 g friss élesztő
1 tk cukor
2 tk tengerisó
-----------------
3 ek tej
100 g reszelt sajt ( Gauda )
A lisztet tálba mértem, hozzá a sót és a cukrot, a kezemmel összekevertem/fellazítottam
(tehát kedvesen átkevergettem) összekevertem, majd mélyedést nyomtam a közepébe.
Belemorzsoltam az élesztőt, ráöntöttem a vizet, hozzá kanalaztam a joghurtot:
megkevertem, az élesztőt-vizet-joghurtot úgy, hogy egy kevés lisztet is
kevertem hozzá.
Hagytam, hogy felhabosodjon, majd hozzáadtam az olajat összeállítottam a tésztát.
(Egyszerű keverőgéppel tettem, de nehézség nélkül összekeverhető kézzel/fakanállal.)
A rugalmas, selymes inkább puhább tésztát készítettem.
A rugalmas, selymes inkább puhább tésztát készítettem.
Munkapultra tettem és alaposan kidagasztottam a tésztát, a végén cipót formáltam belőle.
Letakartam a keverőtállal, hagytam, hogy duplájára keljen.
A megkelt tésztát finoman ellapítottam, kissé aláliszteztem és nagy kerek lappá nyújtottam.
Kb. 5 percig így kinyújtva hagytam, hogy a sikérszálak újra lazuljanak, majd 12 db-ra vágtam.
A szélesebbik
végeit középen 1 cm bemetszettem, így szép formás kiflit
tudtam tekerni a tésztából.
Sütőpapírral borított tepsikre sorakoztattam (6-6), mindegyik kiflit megkenetem tejjel és
bőségesen megszórtam reszelt sajttal.
Kb. 15 percet hagytam így a konyhapulton, ezalatt az idő alatt közel duplájára keltek
(ilyentájt már besüt az ablakon a Nap, tehát picit melegebb van 22 fok körül,
de nem kellett hogy duplája legyen, mert hideg sütőben kezdtem el sütni, ott még volt ideje kelni.)
A hideg sütő aljába beöntöttem 1 dl vizet (lehet egy fém edénybe is tenni) betettem mind a két tepsit,
majd bekapcsoltam a sütőt 200 fokra légkeverésre, az órát pedig beállítottam 25 percre
(majd + 5 percre).
(majd + 5 percre).
Amíg a sütő felfűtött a kiflijeim nem csak megkeltek, hanem meg is sültek.
25 perc elteltével a két tepsit megcseréltem, az alsó felülre került, illetve fordítva.
Még 5 perc kellett, hogy gyönyörű aranyló színük legyen.
A sütőt elzártam, a sütő ajtaját kinyitottam félig, a kifliket meg hagytam, hogy bent langyosra hűljenek.
Így a héjuk nem puhul vissza, ropogósak maradnak.
Belül foszlós, kívül ropogós, ahogy kell :)
A liszt mennyisége mindig eltérhet (+)(-) pár dekával, hisz nem egyforma lisztből dolgozunk.
A megadott mennyiség azt jelenti, hogy én most így készítettem, pontosan ennyi hozzávalót igényelt.
Mindig, lehet eltérés (egy következő alkalommal nekem is).
Ez senkit ne bátortalanítson el, mert előbb-utóbb olyan lesz amilyennek lenni kell.
Sikerülni fog.
Ez nagyon jol nez ki, es eleg egyszeru is, szoval el fogom kesziteni.Koszi!:)
VálaszTörlésAgnes. szerintem tényleg egyszerű és nem nehezebb, mint egy pogácsa :)
TörlésNem azért mintha Neked bármi is nehéz lenne <3
Hű,nyelek nagyokat!!!! Most,hogy megtanultam tőled a házi joghurt készítését, ezt a receptet is elraktározom.:)Köszönöm!!!!
VálaszTörlésMammka, ezt sem bánod meg <3
TörlésKépzeld a 15-én készített joghurtból tegnap bontottam fel az utolsót (teljesen légmentesen volt lezárva és hűtőben tartottam) ehhez a kiflihez :) A Barátnőmmel kóstoltuk, annyira finom volt, tökéletes :) A másik, hogy az aldiban találtam egy 3 %-os zsírtartalmú joghurtot, tegnap azzal oltottam az újabb adagot. A kis dobozból 1,5 litert készítettem. Nagyon finom krémes :)
Ajjaj nagyon kívánatos. :)
VálaszTörlésListára veheted :) köszönöm szépen <3 Ölelés Neked :)
TörlésGyönyörűséges! :)
VálaszTörlésOkki, köszönöm szépen <3
TörlésNagyszeruen neznek ki, holnap en is megalkotom oket, kell egy kis sos!
VálaszTörlésFinom :) meglátod :)
TörlésEn is nekiallok ma ennek. Nagyon vagyunk mar egy finom kiflire :)
VálaszTörlésKedves Névtelen 🌸
TörlésNem fogod megbánni!
Sok sikert!
Az mit jelent pontosan hogy jól kidagasztottam?
VálaszTörlésKedves Nevtelen 🌷
TörlésAddig dagasztottam, amig sima, selymes tapintású, rugalmas nem lett a tészta.