Következik a második keksz, de ez nem minőségi ranglistát jelent, a kettő teljesen más.
Az első, egy finomra őrölt diós volt, amit így jellemeztem:
"Kicsit édes, nagyon omlós, közte pedig diós :)"
A recept itt található: http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/11/dios-omlos-aprosutemeny.html
Ebbe a kekszbe bőven tettem kakaóport, a diót nagy darabokban hagytam,
és tettem bele egy tojást, hogy összefogja.
Ettől ropogósabb lett, a sok kakaótól pedig olyan érzése van az embernek,
hogy csokoládés keksszel van dolga. A pirult diót meg igazán nem kell bemutatnom :)
Kakaós diós keksz
Hozzávalók
150 g finomliszt (1/3 részét cserélhetjük teljes kiőrlésűre)
40 g kakaópor*
50 g nádcukor (vagy kristálycukor)
100 g hideg teavaj
1 db nagy tojás
pici só
100 g durvára vágott dió
A konyhapultot áttöröltem egy nedves ruhával, folpach fóliát feszítettem rá
(ha nedves, akkor feszesen rátapad és nem ugrik össze), kb. 40 cm hosszút.
(Ebbe fogom becsomagolni a nyers tésztát.)
A diót egy deszkára öntöttem és késsel apróbbra vágtam.
Az aprítógépbe mértem a lisztet, a cukrot, a sót, a kakaóport, majd a darabolt hideg vajat.
Néhány gombnyomással morzsásra dolgoztam.
Egy tálba borítottam hozzáadtam, az egy tojást.
Összedolgoztam a tésztát, majd hozzáadtam a darabos diót és azt is beledolgoztam.
A kifeszített fólián, hosszú hengerré alakítottam (olyan 6-7 cm volt az átmérője),
kicsit szögletesre igazítottam, becsomagoltam és a hűtőbe tettem.
(Itt következett a következő keksz összeállítása :)
Pár óra elteltével sütöttem a kekszeket,
vagy ahogy újabb idő állt rendelkezésünkre, javaslom min. 2-3 órát hűteni.
Bekapcsoltam a sütőt, két tepsire sütőpapírt borítottam.
A tésztát egy éles késsel kb. 5-6 mm vastag szeletekre vágtam.
A tepsire sorakoztattam és a forró (180 fok) sütőben készre sütöttem (8-9 perc).
Az első tepsivel jobban sikerült megsütni, pirultabb lett a dió és egy picikét (1 mm)
sötétebb lett a keksz karimája.
Csak esztétikai különbség volt felfedezhető, ez csak 1 perc különbséget jelentett a sütési időben.
Tehát, ha sütjük a kekszeket, akkor nagyon ott kell lenni.
Akkor jó, amikor a dión látszik, hogy "aranyosodik" a színe, de a keksz széle még nem sötétedik.
(A sütési idő irányadó, nekem ennyi, de minden sütő más, és mindig minden más :)
32 db lett belőle.
* Az igazán jó minőségű kakaó számomra megfizethetetlen.
Ezért megpróbálok abból választani, ami megfizethető.
Általában a kakaóvaj tartalmát nézem meg -az árat szem előtt tartva- következő lépésként.
Édesanyám mindig azt mondta a "Holland kakaónak nincs párja." így legtöbbször én is azt veszek. (Sötétbarna zacskós csomagolás, 22 % zsírtartalommal.)
Most viszont kaptam a mu...r-ben (drogéria) árban és súlyban megegyező Fair Trade-es kakaót.
A zsírtartalma 12 % , bár szívemnek nagyon kedves, a minőségét még nem ismerem.
Nagyon kevés cukor van benne, és nagyon sok kakaó.
Aki szereti a töményebb étcsokoládét, nos, az ezt is fogja szeretni.
Nekem egy korty illatos eszpresszóval, megédesíti a napom :)
Az én kedvenceim a ropogós kekszek, a férjemmé pedig az omlósak. Úgy hogy azt hiszem, mindkettőt felveszem a listára, és elkészítem. :)
VálaszTörlésOkki :)
TörlésKöszönöm :) ha az édesebbeket szereted, akkor mehet bele több cukor.
Hmmmm,nagyon jól néz ki, a fotók olyanok,hogy mintha kóstoltam volna.:)Felveszem én is a listámra.:)Köszönöm!
VálaszTörlésMammka <3 köszönöm <3
TörlésNagyon jól néz ki igazi finomság egy kis kávé mellé!
VálaszTörlésÉva, így igaz :)
TörlésJó kis vendégváró - vagy mégse adjam a vendégeknek, egyem meg én? :)
VálaszTörlésSzerintem Nálad mindenkinek jut :)
TörlésNagyon guszta......még a héten kipróbálom. Sokáig eláll?....tudom, tudom ahhoz tutti biztos "dugi" hely kellene.....de ha esetleg létezik ilyen?
VálaszTörlésNagymamis, lehet :) elvileg :) én nem szoktam ennyivel előbb készíteni, viszont valami az készülődés napjaira is kell :)
Törlés