2013. november 26., kedd

Kakaós diós keksz



Következik a második keksz, de ez nem minőségi ranglistát jelent, a kettő teljesen más.
Az első, egy finomra őrölt diós volt, amit így jellemeztem: 
"Kicsit édes, nagyon omlós, közte pedig diós :)"
Ebbe a kekszbe bőven tettem kakaóport, a diót nagy darabokban hagytam, 
 és tettem bele egy tojást, hogy összefogja.


 


Ettől ropogósabb lett, a sok kakaótól pedig olyan érzése van az embernek, 
hogy csokoládés keksszel van dolga. A pirult diót meg igazán nem kell bemutatnom :)




Kakaós diós keksz

Hozzávalók
150 g finomliszt (1/3 részét cserélhetjük teljes kiőrlésűre)
40 g kakaópor*
50 g nádcukor (vagy kristálycukor)
100 g hideg teavaj
1 db nagy tojás
pici só
100 g durvára vágott dió


 


A konyhapultot áttöröltem egy nedves ruhával, folpach fóliát feszítettem rá 
(ha nedves, akkor feszesen rátapad és nem ugrik össze), kb. 40 cm hosszút.
(Ebbe fogom becsomagolni a nyers tésztát.)
A diót egy deszkára öntöttem és késsel apróbbra vágtam.
Az aprítógépbe mértem a lisztet, a cukrot, a sót, a kakaóport, majd a darabolt hideg vajat.
Néhány gombnyomással morzsásra dolgoztam.
Egy tálba borítottam hozzáadtam, az egy tojást. 
Összedolgoztam a tésztát, majd hozzáadtam a darabos diót és azt is beledolgoztam.


 


A kifeszített fólián, hosszú hengerré alakítottam (olyan 6-7 cm volt az átmérője), 
kicsit szögletesre igazítottam, becsomagoltam és a hűtőbe tettem.
(Itt következett a következő keksz összeállítása :)
  Pár óra elteltével sütöttem a kekszeket,
vagy ahogy újabb idő állt rendelkezésünkre, javaslom min. 2-3 órát hűteni.  
Bekapcsoltam a sütőt, két tepsire sütőpapírt borítottam.
  A tésztát egy éles késsel kb. 5-6 mm vastag szeletekre vágtam.


 


A tepsire sorakoztattam és a forró (180 fok) sütőben készre sütöttem (8-9 perc).
Az első tepsivel jobban sikerült megsütni, pirultabb lett a dió és egy picikét (1 mm) 
sötétebb lett a keksz karimája.
Csak esztétikai különbség volt felfedezhető, ez csak 1 perc különbséget jelentett a sütési időben.
Tehát, ha sütjük a kekszeket, akkor nagyon ott kell lenni.
Akkor jó, amikor a dión látszik, hogy "aranyosodik" a színe, de a keksz széle még nem sötétedik.
(A sütési idő irányadó, nekem ennyi, de minden sütő más, és mindig minden más :)
32 db lett belőle.




* Az igazán jó minőségű kakaó számomra megfizethetetlen. 
 Ezért megpróbálok abból választani, ami megfizethető. 
Általában a kakaóvaj tartalmát nézem meg   -az árat szem előtt tartva-   következő lépésként. 
Édesanyám mindig azt mondta a "Holland kakaónak nincs párja." így legtöbbször én is azt veszek. (Sötétbarna zacskós csomagolás, 22 % zsírtartalommal.)
 Most viszont kaptam a mu...r-ben (drogéria) árban és súlyban megegyező Fair Trade-es kakaót. 
A zsírtartalma 12 % , bár szívemnek nagyon kedves, a minőségét még nem ismerem.




Nagyon kevés cukor van benne, és nagyon sok kakaó. 
Aki szereti a töményebb étcsokoládét, nos, az ezt is fogja szeretni.
Nekem egy korty illatos eszpresszóval, megédesíti a napom :)











10 megjegyzés:

  1. Az én kedvenceim a ropogós kekszek, a férjemmé pedig az omlósak. Úgy hogy azt hiszem, mindkettőt felveszem a listára, és elkészítem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Okki :)
      Köszönöm :) ha az édesebbeket szereted, akkor mehet bele több cukor.

      Törlés
  2. Hmmmm,nagyon jól néz ki, a fotók olyanok,hogy mintha kóstoltam volna.:)Felveszem én is a listámra.:)Köszönöm!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki igazi finomság egy kis kávé mellé!

    VálaszTörlés
  4. Jó kis vendégváró - vagy mégse adjam a vendégeknek, egyem meg én? :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta......még a héten kipróbálom. Sokáig eláll?....tudom, tudom ahhoz tutti biztos "dugi" hely kellene.....de ha esetleg létezik ilyen?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagymamis, lehet :) elvileg :) én nem szoktam ennyivel előbb készíteni, viszont valami az készülődés napjaira is kell :)

      Törlés