Mit csináljon az ember, ha megadatik egy kis plusz idő?
Ossza be jól :) akkor mások mellett, jut egy kicsi arra is, hogy kekszekkel kísérletezzen :)
Egyből háromfélét gyúrtam be, ha már előkerült a daráló*.
Kettő tökéletes, a harmadikról írni sem akartam...de a Fiamnak az lett a kedvence.
Így alakítok rajta és majd jön az is :)
Ám elsőként ezt a darált diósat mutatom.
Csak önmérsékletet gyakorolva lehet abbahagyni.
Kicsit édes, nagyon omlós, közte pedig diós :)
Diós omlós aprósütemény
Hozzávalók
150 g finomliszt
70 g házi vaníliáscukor
100 g finomra őrölt dió
pici só
100 g hideg teavaj
A konyhapultot áttöröltem egy nedves ruhával, folpach fóliát feszítettem rá
(ha nedves, akkor feszesen rátapad és nem ugrik össze), kb. 40 cm hosszút.
(Erre fogom borítani, majd becsomagolni a nyers tésztát.
A gondos előkészületekkel időt takarítok meg és energiát.)
Az aprítógépbe mértem a diót és a cukrot, finomra őröltem
(ha a cukorral együtt őröljük, akkor nem dióvaj lesz belőle, megtartja szemcsés szerkezetét.
Ehelyett természetesen a hagyományos szerkezettel darált dió is tökéletes.)
Hozzáadtam a sót, a lisztet és a darabokba vágott hideg vajat.
Még egy-két gombnyomás és készen is lettem a tésztával.
A kifeszített fóliára borítottam és összenyomtam a tésztát.
Hosszú hengerré alakítottam (olyan 6-7 cm volt az átmérője), becsomagoltam és a hűtőbe tettem.
(Itt következett a következő keksz összeállítása :)
Pár óra elteltével -ahogy újabb idő állt rendelkezésemre, javaslom min. 2-3 órát hűteni)-
bekapcsoltam a sütőt, két tepsire sütőpapírt borítottam.
Előkerült az első henger (ugye 3 volt), kicsomagoltam és
egy éles késsel kb. 5-6 mm vastag szeleteket vágtam belőle.
A tepsire sorakoztattam és a forró (180 fok) sütőben készre sütöttem (7-8 perc).
Amikor a színe már tetszett -éppen óaranyba hajlott a karimája- kivettem a sütőből,
nos a sütemények még teljesen lágyak voltak.
Gondoltam, hogy lesz amilyen lesz, jó lesz: tökéletes lett, csak a tepsin kellett hagyni míg kihűlt.
Ekkor áthúztam papírostól az asztalra, majd a többit is ide gyűjtöttem. 30 darab lett.
A sütőben persze már sült a következő adag :)
Régi szokásom ez :) hogy egyszerre többféle kekszet készítek.
Mind a három ugyanazzal a technikával készült, három, de csak egyszer kell elmosni a gépet
(kevesebb munka, kevesebb víz). Ráadásul bennem vannak a mozdulatok,
alig több idő míg elkészül a három, mint az egy.
A sütés is gyorsabb és csak egyszer kell felfűteni a sütőt.
Az már csak plusz, még gazdaságosabb, amikor kenyérsütés után készítem.
Hát így: szervezés, jó időbeosztás, lelkesedés, ...
a válaszom Kedvesek,
akik kérdezitek, hogy van ezekre a dolgokra időm.....
Csodasak a kis kekszek es köszi a praktikus tanacsokat!
VálaszTörlésMargaretta <3
TörlésNincs mit :)
Csodasak a kis kekszek es köszi a praktikus tanacsokat!
VálaszTörlés<3 köszönöm.
TörlésDe szép kekszeket sütöttél.... ;) Én is elkészítem :)
VálaszTörlésBrigitta <3
TörlésKöszönöm :)
Viszem karácsonyra :) köszönöm
VálaszTörlésÁgi <3
TörlésMéltó rá :)
csodaszép képek, vonzó recept! de mi hogyan legyünk ilyen jól szervezettek, ha egyelőre csak egy receptet ismerünk?? :))) kérek még legalább egyet, annyira szeretnék ilyen jól gazdálkodni az időmmel, mint ahogy leírtad, ez külön tetszik! :)))
VálaszTörléssok puszi, lillácska
Drága Lillácska, már megírtam a másodikat. <3
TörlésEn tegnap dios kosarkakat keszitettem, pedig a tiedhez hasonlot akartam, aztan tovabb vittem:)
VálaszTörlésA diós kosárka is nagyon finom :) és a kettő elfér egymás mellett :)
Törlés<3
Szia, most találtam rá a blogodra és napok óta csak ezt olvasom. Könyvjelzőzöm a jobbnál jobb recepteket. Ma megsütöttem ezt a diós kekszet a mákos társával együtt. Mindkettő mennyei lett. Nekem a mákos, a fiúknak a diós jött be jobban. Köszönöm a nagyszerű receptet.
VálaszTörlésÉva
Kedves Éva <3
TörlésIsten hozott, érezd jól Magad!
Nagyon örülök, köszönöm szépen!
Üdvözlettel,
Mági