Szeretjük a sütőtököt, idejében, heti rendszerességgel kerül az asztalra.
Viszont igen ritkán készítem hagyományosan, azaz a sütőben sütve.
Finom az úgyis, de általában a kezdeti lelkesen fogyasztott 1-2 darab után rám marad a többi...
Így más fogásokat találok ki belőle.
Most illatos rizs mellé készítettem, chilipehellyel és aszalt áfonyával.
Chilis áfonyás sütőtök
Hozzávalók
1 db közepes nagyságú sonkatök
1 kisebb fej fokhagyma
3 ek olaj
só
frissen őrölt bors
1 ek nádcukor
3 marék aszalt áfonya (szaftos*)
50-70 g hideg teavaj
A sütőtök héját leszedtem (zöldséghámozóval egyszerű feladat és nem balesetveszélyes).
Olyan 1,5 cm-es kockákra vágtam. Magunknak készült így benne hagytam a magokat.**
A fokhagymát tisztítás után, szeletekre vágtam (hosszában).
Egy nagy fazékban megmelegítettem az olajat és a tököt és fokhagymát egyszerre ráborítottam.
Rászórtam a cukrot és kevergetve pirítottam, addig amíg a cukor karamellizálódott.
Akkor rászórtam az áfonyát is, sóztam, borsoztam.
Tovább kevergetve pirítottam, egy picike vizet (0,5-1 dl) aláöntve pároltam.
Amikorra a víz elpárolog a tök is kész. Mint a képeken is látszik nem kell, hogy pép legyen belőle,
amint "üvegessé" válik, már jó is.
Ekkor már nem nyers, de roppanós.
Elzártam a tüzet és a hideg vajat a kész tökre tettem. Kevertem rajta néhányat, hogy mindenhol érje a vaj.
A hideg vaj csodás művel vele: selymes, krémes, fényes bevonatot képez rajta.
Ez egy édes/karamelles, csípős, sós finomság.
Főfogásnak a rizs mellé készítettem, de köretként is megállja a helyét.
* A közeli piacon megjelentek az aszalt gyümölcsök (sárgabarack, szilva, áfonya).
Érdemes a piacon kimérve vásárolni, mert így lényegesen kedvezőbb az áruk.
Megkérdeztem a nekem szimpatikus árust, honnan származik? - Magyar -mondta, és kénnel kezelt-e?
erre sajnos nem tudott biztos választ adni, illetve Ő sem volt biztos benne.
Tudjuk, hogy -a bio aszalványok kivételével- az aszalványokat többnyire kénnel kezelik,
ez nem túl egészséges. (A boltban kapható csomagoltat is.)
Mivel az aszalt gyümölcsök finom dolgok, egy egyszerű "trükkel"/technikával emelhetjük az energiájukat,
azaz egészségesebbé tehetjük.
azaz egészségesebbé tehetjük.
Tudjuk, hogy a Szeretet mindent "felülír". Így ha kitesszük éjszakára a szabadba és belepi a Harmat,
vagy kitesszük pár órára a Napra, akkor máris elértük amit akartunk, mert
a Harmatban és a Napban "benne van" a Szeretet.
Amennyiben nincs módunk kitenni, mert a városban lakunk, vagy nincs Harmat, vagy nem süt a Nap,
akkor az is tökéletes, ha mi rajzolunk fölé egy napocskát vagy szívet.
A lehetőségek száma igen sok, most a legegyszerűbbeket mutattam.
Aki nem hiszi járjon utána.
** A tökben lévő magok roppant egészségesek (3 férfival élek együtt, mindegyiknek van prosztatája :).
A héjuk puha, könnyen rágható.
Amennyiben vendégnek készítem, akkor a magokat kiszedem, nem teszem bele,
de nem is dobom el, megtisztítom és fogyasztásra kerül.
Gyönyörű és biztos finom is... na és megint, mennyire egyszerű...nekünk mégsem jut eszünkbe :)))
VálaszTörlésAnnyi ötleted van, azon gondolkodtam, szoktatok-e kétszer egyformát enni?? :)))
lillacska
Köszönöm :) Igen, szoktunk, bár egy kicsit mindig más, mert mi is változunk :) :) :)
TörlésÖlellek!
Mennyire szuper ötlet! A sütőben sült tök nálunk sem megy nagyon - a szárított, pirított mag annál inkább. Próba lesz :) köszönöm
VálaszTörlés:) örülök, hogy tetszik :)
Törlés<3