és bizonyára még sokszor, mert a chilit nem lehet megunni.
Nem is nagyon hagyja, hogy megfeledkezzek róla.
Egyrészt, mert még mindig munkát ad, másrészt mert olyan jól esik a "melegítő" ereje.
Most éppen a Balloon chili foglalkoztatott: hogyan szárítsam meg, hogy közben ne menjen tönkre.
Ugyanis ha szétterítve vagy felkötözve szárítom, úgy egészben ahogy leszedtem, akkor sok megromlik,
mert ez igen vastaghúsú fajta.
mert ez igen vastaghúsú fajta.
Még az októberi fagyok előtt kosárba került, piros, zöld vegyesen. Eszegettük azóta rendesen, de a maradék nem akart száradni. Közben feltűnt közte egy-egy feketébe hajló darab. Így döntöttem.
Feldarabolom és úgy szárítom meg.
A kedvenc aprító ollómmal pár darabba vágtam egy-egy paprikát. Papírt terítettem egy tepsire, rá a paprikát. A sütőben picit nyitott ajtónál 70 fok körül megszárítottam. Igaz csak félig, mert a többi nedvességet már könnyedén veszítette el a radiátor melegétől.
Pehely lesz belőle.
A pehely abban különbözik az őrölt paprikától, hogy nem olyan finomra darált.
Jobban kedvelem ezt a formát a csípős fajtáknál.
Pl. ha sajtot készítek, sokkal jobban tudom kezelni, mint az őröltet.
A Chilipehelyről itt már írtam:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2011/11/chili.html
"Paprika, mint gyógynövény" pedig itt :
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/08/chilicsili-kertunkben-paprika-mint.html
"Paprika, mint gyógynövény" pedig itt :
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/08/chilicsili-kertunkben-paprika-mint.html
Mi tudod mit szoktunk belole csinalni? Csipos olivaolajat. Alaposan megtomunk vele egy uveget, olaj ra, aztan par nap mulva mar mehet is pizzara, vagy barmilyen etelre. (Lehet, hogy az mar szaritott formajuk?!?!?! mi vengono i dubbi! )
VálaszTörlés...meg én is :) Igen én az olajba -amennyiben hosszútávra csinálom- mindig szárított növényeket teszek, a chilit is megszárítva teszem bele, de lehet pelyhes formában is. (ez jön is a blogra :)
TörlésViszont ha így rákérdeztél akkor ez lesz a vezérfonala az írásnak, mert ez bizony így is megér egy írást. Majd írom miért..
Gyönyörűűű!
VálaszTörlésSzeretettel: http://antikcsipke.blogspot.hu/2013/11/szeretem-nagyon.html
Köszönöm.
TörlésDrága Mammka!
Szeretet Hála Neked <3
Csodálatos érzés ezt a szeretet érezni, amit kaptam Tőletek, komolyan, ettől a világ is jobb lesz <3
Varázslatosan szép!
VálaszTörlésMária, jó szó ez, varázslat között élünk, csodás a növényvilág (na meg az állat is :)
TörlésKöszönöm <3
Csodaszép fotók - ismét :) Én a minap kaptam jó kétmaroknyi apró csípős paprikát - jó ötletet adtál a felhasználására.
VálaszTörlésÁgi, készülök egy olajos írásra is :) ebben Kristina meg is erősített (lásd fenn) szárított formában, akár pehelyként nagyon finom olajban :)
Törlésismét egy hasznos és gyorsan megvalósítható ötlet!
VálaszTörlésés mennyi bejegyzés várt ma reggel, de jó lesz nekem ezeket olvasgatni :))
lillácska
Úgy hiányzol :)
Törlésez nagyon jól esik! Ti is nekem! szerdán lehet, hogy el tudok jutni piacra, és találkozhatunk... nagyon reménykedem! :)
Törlés..én is <3
Törlés