Igen kiadós finomság, akár egy könnyebb leves elég előtte.
Amennyiben van szikkadt péksüteményünk, kenyerünk, kalácsunk, tökéletes ötlet a hasznosítására.
Mehet bele bármilyen aszalt gyümölcs, lekvár, bármilyen mag.
Most a klasszikus összeállítással készítettem.
Máglyarakás
Hozzávalók
10 db szikkadt kifli
3 db tojás
7 dl tej (a kifli milyenségétől függően lehet több)
10 dkg házi vaníliáscukor + 3 ek
pici só
5 dkg vaj
2 marék darált dió
3 ek "rumtopf" -os gyümölcs (helyette lehet más rumban vagy vízben áztatott aszalt gyümölcs, befőtt)
5 szem alma
Egy nagyobb mély tűzálló tálat (26x20x9) vékonyan kikentem vajjal (erre tökéletesen megfelel a vajaspapír,
azaz amibe a vajat csomagolták: a papír vajas felével kikenem a tálat,
a papíron maradt vaj bőven elég erre).
A szikkadt kifliket felszeleteltem, a tojásokat szétválasztottam.
A sárgákat a tejjel, a házi vaníliáscukorral összekevertem (habverővel). A fehérjéket félretettem.
Egy nagy tálba raktam a kiflikarikák felét és meglocsoltam a fele tojásos édes tejjel.
A tűzálló tálba rakosgattam (egy sorba). Megszórtam a rumtopf-os
gyümölccsel*, csak kevéssel, megszórtam a darált dióval, bőségesen, majd
néhány pici vajdarabkát raktam rá ide-oda.
Még 2x mindezt megismételtem.
Az almákat megtisztítottam és az uborkagyalun vékonyan a rétegek tetejére szeleteltem.
A maradék vajat a tetejére gyalultam (az uborkagyaluval).
A hideg sütőbe raktam és a sütőt bekapcsoltam 180 fokra (légkeverés)**.
Még sült, a fehérjékből a pici sóval közepesen kemény habot vertem,
majd adtam hozzá 3 ek kristálycukrot és azzal együtt keményre vertem.
A sütő felforrósodott, a sütemény szinte megsült (25 perc telt el).
Óvatosan kivettem (forró) és a habot a tetejére simítottam.
Visszatettem a sütőbe, a hőfokot mérsékeltem és így még 10 percet sütöttem,
ez alatt a hab kissé megpirult.
Terveztem, hogy tálalásnál kínálok hozzá egy finom lekvárt vagy vaníliamártást,
de senki nem igényelte, így elmaradt :)
*
A rumtopf készítés tavasszal veszi kezdetét.
Amikor a kertben érő eperből már "eleget" ettünk, akkor néhány maréknyit
egy nagy-nagy üvegbe rakok, szórok rá cukrot (bármilyen jó) és annyi
fehér rumot öntök rá, ami ellepi.
Majd jön a cseresznye, ugyanígy. Majd a meggy, majd a ribizli,
majd....ahogy érnek a gyümölcsök kerülnek az üvegbe is. Egy idő után
cukor és rum már nem kell. A recept itt található :)
Az eper és málna picit puhul, a cseresznye, meggy, szilva, ribizli, körte roppanós. Hm.
Szerintem nagyon jó dolog Rumtpf-ot készíteni.
Ez a mennyiség általában elég szokott lenni a következőig.
Minden süteménybe használom, amibe kívánkozik egy kevés alkohol vagy ilyen alkoholos gyümölcs.
**
Mindig hideg sütőbe rakom, mert amíg a sütő felmelegszik, majdnem megsül.
Ha nem akarjuk nem kötelező, ahogy megszoktuk, tegyük úgy.
Nagyon szeretem a vaníliát, de az igazi Vaníliarúdra gondolok.
Ilyenkor ünnepek előtt érdemes nézelődni a neten, mert sok helyen van vaníliarúd akció.
Pár perce beütöttem a keresőbe és most is találtam 200 ft/rúd körüli ajánlatot.
Szóval, össze kell fogni akivel lehet és venni 10-20 db-ot.
Bár ez nagyon soknak tűnik, de ebből annyi mindent lehet készíteni,
Így csinálom:
Egy évben 2x veszek, ez nekem egész évre elég.
Készítek belőle, alkoholos kivonatot és 3 féle cukrot és még közvetlenül is fűszerezek vele.
1) Alkoholos kivonat: egész vaníliarudat áztatok alkoholba 1-2 rúdat/1dl-be
(tiszta alkohol, fehér rum, esetleg vodka, de a vodkát nem szeretem).
Hagyom érlelődni, vagyis benne hagyom végleg. Ebből egy-egy mk-nyi elég egy süteménybe.
2) Vaníliás kristálycukor és porcukor: azt a rudat, amiből a magokat már kiszedtem,
nos azt egy nagy üvegbe teszem és feltöltöm cukorral.
Ahogy fogy, úgy töltöm újra cukorral.
3) "Vaníliacukor": ez a kedvencem.
A teljesen kiszáradt üres rudat (az is jó ami már kiszáradt a kristálycukor illatosítása közben)
összeőrölök kevés cukorral (1 mag nélküli rúd/50g cukor).
A kávédaráló tökéletes, de a késsel rendelkező mixer is.
Persze írtam én már a Vaníliáról régebben, itt található :)
:) nagyon szeretem én is a vaníliát, de mikor azt írják recepthez, hogy 1 egész rúd, az olyan pazarlásnak tűnik. Alapkonyhán olvastam a vaníliás cukor receptjét (nem vanillincukor, ami, mint kiderült, a vegyészek műve), és el is készítettem. Anyukám annyit tett hozzá, hogy anno nagymama is így csinálta. Nincs új a nap alatt :D Kérdés: ha vodkával csinálod, érződik a vodka íze?
VálaszTörlésIgen, egyetértek Veled :)
Törlésés tudod min csodálkoztam, hogy 100 éve elérhető volt Magyarországon a vaníliarúd, sőt természetes volt, hogy azt használták :) Tudod (írtam már) hogy kaptam 100 éve kézzel írt süteményes füzetecskét, nos abban vaníliarúd szerepel és citrom....
A vodkának olyan "műtő" szagát érzek :)
Szépséges!
VálaszTörlés