2012. december 8., szombat

Mogyorós puszedli



Egy éve megsütöttem már, mindenkinek nagyon ízlett, az akkori fotók itt találhatók
de akkor nem írtam le a receptet, amit nem régen döbbenten vettem észre.
A recept az akkor megjelent Stahl magazinból származik. 
A puszedlit majdnem változtatások nélkül készítettem el: kevesebb cukrot tettem bele,
több fűszert, pici sót és a 65! dkg csokoládét elhagytam a tetejéről. 
Bár a felét csokoládéval vontam be, de a másik felét egyszerű tojáshabbal.




Mogyorós puszedli




Hozzávalók

500 g finomliszt
100 g pirított, őrölt mogyoró
3 púpos tk mézeskalács-fűszerkeverék (Spar), eredetileg 1 púpos evőkanál
1 1/2 tk szódabikarbóna
1 db narancs héja  (eredetileg 2 ek leve is, ezt én elhagytam)
125 g méz (vegyes virágméz)
125 g olvasztott vaj
1 ek házi vaníliáscukor (eredetileg 1 db vaníliarúd)
3 db tojás
150 g cukor (eredetileg 250 gr)

Tetejére

100 g csokoládé
------------------
1 db tojásfehérje
100 g porcukor
1/2 citrom leve
----------------
(eredetileg 250 g étcsokoládé, 250 g fehér csokoládé, 150 g tejcsokoládé)*

A törökmogyorót enyhén megpirítottam és amikor kihűlt ledaráltam. 
Hozzáadtam a lisztet, a sót, a szódabikarbónát, a vaníliáscukrot és alaposan fellazítottam, elkevertem őket.
A vajat megolvasztottam, hozzákevertem a mézet, belereszeltem a narancs héját 
(sajnos nem kaptam kezeletlent:( de annyi baj legyen).
A tojásokat habosra kevertem a cukorral.
Összeállítottam a tésztát. 
A tojásos masszához adtam a mézes-vajat, majd belekevertem a szárazanyagokat.
Egy kifeszített folpack fóliára halmoztam, becsomagoltam és 12 órán át a hűtőben pihentettem.
A sütőt bekapcsoltam 165 fokra légkeverésre és elkészítettem két tepsit, sütőpapírral borítottam.
A mézes masszából közvetlenül a hűtőből kivétel után, kb. 2,5 cm átmérőjű gombócokat készítettem 
és a tepsire ültettem őket (egy tepsire 20 db-ot).
8-10 perc alatt sült meg egy tepsivel.
Kihűtöttem.
Egy tábla 70 %-os étcsokoládét gőz fölött megolvasztottam és kb. a  puszedlik 1/3-át bevontam vele. 
A többit pedig tojáshabbal.
A tojáshabhoz a két tojás fehérjét a porcukorral és
1/2 citrom levével fényesre kevertem (gépi habverővel).
50 db lett belőle.

Nagyon finom, fűszeres:
 a pirított mogyoró, a narancshéj és a mézeskalács-fűszerkeverék magáért beszél:)




Megjegyzés *
Nem szeretnék senkit megfosztani a csokoládéval való bevonástól, ezért ide jegyzem 
(Stahl magazin/Téli édességek 2011):
250 g étcsokoládé, 250 g fehér csokoládé és 150 g tejcsokoládé szükséges hozzá, 
amit külön-külön gőz fölött megolvasztunk, majd a kihűlt puszedlikat tetszés szerint belemártjuk
és másféle csokoládéval csigavonalakat csurgatunk rá.









14 megjegyzés:

  1. Sajnos amikor én készítettem, akkor még nem volt számítógépem, így nem lett megörökítve, pedig csodálatos mennyiséget készítettem, még hozzá az ízes hagyományok c. műsorból. Ennek már lassan 3 éve. De idén szeretnék, talán azt amit most készítettél.
    imádom.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom ez a mogyorós...Tervezem még "Édesanyám félét" elkészíteni, ha akarod előbb is adhatom a receptet, hogy tanulmányozd melyik tetszik:)
      Szép, nyugodalmas napokat kívánok:)

      Törlés
  2. Most fejeztem be a puszedli sütést, de még nincs díszítve, majd holnap. Egyet gondoltunk, cselekedtünk:-)
    Hófehér szépségek!
    Ölellek:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. He-he, tegnap mikor feltettétek a kandírozott gyömbért, írtam is, hogy pont most vettem egy csomó gyömbért...nagyon egyre gondolunk :)
      én is ölellek Titeket :)

      Törlés
  3. Nagyon szép, nekem ebben a formában is nyerő, bár az unokáim inkább a csokisra szavaznak. Kapnak ilyet is olyat is:) Köszönöm a receptet! Szépséges, hógömbös. Mint a tiszta fehér hó! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, a csokis az csokis a gyermekeknek:)
      Éva, kint fotóztam a hóban :)
      Köszönöm, szép hétvégét, Nálatok sem várható sok hó, ugye?

      Törlés
  4. igazi hógolyók!! Nagyon szépek!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szep en is csinaltam tegnap !

    VálaszTörlés
  6. de jól néz ki, és csokim is van hozzá itthon, hát, ki kell próbálnom. http://ly.my/csoki

    VálaszTörlés