Follow by Email

2014. december 28., vasárnap

Töpörtyű "befőtt"




Kislánykoromban a kamrapolcon, 
befőttek és savanyúságok mellett sorakozott néhány üveg töpörtyű. 
Persze nem mindig, csak a kb. karácsonytól tavaszig.
 Előbb több üveg, majd ahogy ez lenni szokott, folyamatosan csökkent a számuk :)
Édesanyám disznóvágáskor "mentette el" későbbre.
A frissen sült tepertőt üvegbe rakta, majd a még folyékony zsírral feltöltötte az üveget.
A tetejére zsírpapírt borított, majd miután teljesen kihűlt tette a kamrába.
Később amikor terítékre került, az üveget meleg vízbe állította  
-csak annyi időre míg a tartalma meglazult az üveg falánál-   
majd a tartalmát lábasba borította.
A forró sparhelten az egészet felforrósította, átsütötte.
Héjában főt/sült krumplival és karikára szelt lilahagymával ettük.
Maradandó élményt hagyott bennem....az biztos.




Ezt az emlékem próbáltam átadni a Fiamnak, 
amikor karácsonykor a frissen sült libatepertőből én is "töpörtyű befőttet" készítettem.
Mellesleg nem mindennapi ajándék lett belőle :)

Hozzávalók

bőrös libaháj

A libahájat alaposan megtisztítottam (csipesszel szoktam...), majd 2 x 2 cm-es darabokra metéltük.
Jeges vízben átmostam (így a zsír nem olvadt ki mosás közben).
Fazékba raktam (jóval nagyobba), majd hideg vizet öntöttem rá (kb. a háj mennyiségének 1/10-ét).
Időnként megkeverve hagytam, hogy a lassú tűzön felmelegedjen.
Mikortól a zsír elkezdett kiolvadni, erősebbre vettem a tüzet és kevergetve vártam, 
hogy teljesen összetöpörödjön.
Fémszűrővel a töpörtyű kezdeményeket átmertem egy serpenyőbe, 
amiben ropogós pirosra sütöttem.
A zsírt később (miután langyosra hűlt) átszűrtem és hagytam megdermedni.

A frissen sült töpörtyűből pár kicsi üvegbe rakosgattam, 
majd a zsírjával feltöltöttem (langyosan dolgoztam vele) az üvegeket, figyelve hogy a levegőt teljesen kiszorítsam közüle.
Miután megdermedt (nem lesz olyan dermedt, mint a disznózsír*) 
zsírpapírt simítottam a zsír tetejére, majd az üveg tetejét is rátettem.
S bár ez így akár egy évig is elállhatna, most nem ez volt a cél.
Hűtőbe tettem az ajándékozásig.


 


Írtam hozzá felhasználási javaslatot:
"Melegíts kevés vizet (nem kell, hogy forró legyen).
A meglazított tetejű üveget állítsd a vízbe pár percig (ne lepje el), addig, amíg kissé felolvad.
Az üveg tartalmát, borítsd serpenyőbe, majd süsd át az egészet (a serpenyőt időnként rázogatva).
Ha kész, pergesd meg sóval.
A "melegítő" vizet ne öntsd ki, hanem tegyél bele néhány apró szemű krumplit.
Ezt kevés sóval főzd puhára.
Egészségedre!"

 Megjegyzés: a tepertőt csak fogyasztás előtt sózzuk!


 


*A bejegyzés írása közben kutakodtam a zsírok szilárdulásával kapcsolatban. 
Két tanulmány felkeltette az érdeklődésem.
Nem mondom, hogy mindent értettem, de nem ártott meg biztos...:) 
szappanozásaim során is hasznavehető :)










12 megjegyzés:

  1. az értékes infókat külön megköszönöm

    VálaszTörlés
  2. Ó, ez nálunk is nagy kedvenc volt annak idején!
    Jó, hogy eszembe juttattad, még három libánk vár vágásra, igyekszem "befőzni" majd belőlük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csipkerózsa <3
      Így más Boriban is mély nyomot hagy...

      Törlés
  3. Fantasztikus!!!!! Ilyet nem hallottam még.Felénk csak úgy szárazon lett eltéve, zsírpapírba csomagolva.
    Igazi konyhatündér volt anyukád.♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mamka <3
      igen Édesanya tényleg csoda volt, az élet tanította :) mint sokakat, főleg akkoriban.
      (Lásd lejjebb Anikó hozzászólását.)
      Felétek biztosan elég volt a zsírpapírba csomagolás....

      Törlés
  4. Ági ilyen a Dédiéknél is volt disznóvágás után, ő is ugyanígy mentette el későbbre a töpörtyű jó részét.

    /az én nagymamám a háború alatt egy egész disznó darabolt húsát sütötte le a zsírjában, majd hatalmas bödönökbe letéve, a zsírral felöntve, kifagyasztva, többszörösen burkolva és kötözve zsákokban, a földbe ásták le a kertben, mert a ferihegyi repülőtér mellett éltek, többször vonult át rajtuk és felettük a front oda-vissza, hol a németek jöttek, hol az oroszok és vittek amit láttak, de ezeket nem találták, így mindig volt ennivalójuk, se a húsnak, se a zsírnak az égvilágon semmi baja nem lett, olyan finom volt, mintha előző nap készítette volna, annyiszor mesélte ezt a nagyikám/

    Dédiék a töpörtyűt a következőképpen ették még, már amikor nem kenyérrel:
    1/2 kg krumpli hámozva, kockázva, annyi sós vízben puhára főzve, ami ellepi, majd leszűrték, de a levét félretették, a krumplit megtörték, kevés levét hozzáöntötték, majd vissza a tűzre és annyi kanál liszttel elkeverték, amennyit felvett, puffogásig főzték, amíg sűrű, de nem kőkemény állagot kaptak, pont, mint a zalai dödölle is, na ezt az egész masszát egy jól bezsírozott serpenyőbe elterítették, kanállal ellapogatták és pirosra sütötték az alját, ezután tálra csúsztatták, tetejét meghintették a forró zsíros tepertővel és hagymakarikákkal /volt, hogy a hagymakarikákat lisztbe forgatva szintén megsütötték, mint a rostélyosnál ropogósra/ és cikkelyenként felvágva tálalták, nagyon laktató, nagyon finom, igazi téli étel, én még tejfölözni is szoktam a magamét, hogy könnyebb legyen a gyomromnak.
    Krumplikása a neve a családban, meg a felvidéken is, ahol a mai napig így eszik:-))))
    Ahogy öregszem egyre jobban szeretem:-)))
    Egyúttal szeretnék Neked és Családodnak nagyon boldog Új Évet kívánni, jó egészséget, minden alakuljon úgy számotokra, ahogy csak azt szeretnétek, boldogságban, anyagi javakban és nem utolsósorban szeretetben:-))))
    Szeretettel ölellek:-))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Anikó <3
      Imádom ahogy írsz, ahogy főzöl...olyan ízletesen, hogy Veled eszem mindig....Köszönöm.
      Köszönöm ezt a csodás történetet, csorogtak a könnyeim, hihetetlen mit csináltak végig a Felmenőink és mennyire találékonyak voltak. (Édesanya is mesélt mit hova, hogyan dugtak el...)
      A "krumplikását" elfogom készíteni a Családomnak, a dödöllét is nagyon szeretjük.

      Köszönjük a jó kívánságokat, így van :) és Nektek is ugyanígy kívánjuk!
      Nagy-nagy ölelés Neked <3

      Törlés
    2. Nagyon köszönöm az aranyos szavaidat, és a jókívánságokat is:-))))Millió puszi és jövőre veled ugyanitt:-))))

      Törlés
    3. Anikó <3
      Jövőre Veled :) ugyanitt, és Nálad!

      Törlés