Nos, ebben sem fogsz csalódni az biztos.
Feltéve, hogy szereted a diót (ha nem, cseréld mogyoróra, mandulára,...),
a roppanós, omlós édes teasüteményt.
A lisztet finomra őrölt dióval egészítettem ki,
a sütemény tetejét durvára vágott dióba "borítottam".
Gondoltam, hogy pöttyintek kettő közé kevéske ízletes savanykás lekvárt,
de végül, most nem tettem.
Zárható dobozban sokáig eláll.
Diós holdak
Hozzávalók
200 g finomliszt
100 g finomra őrölt dió
100 g porcukor
1 csipet só
1/2 csomag (7 g) sütőpor (alnatura/dm)
180 g teavaj
1 db közepes méretű tojás
+
tetejére
2 marék durvára vágott dió
megkenni tojásfehérje (vagy tej, víz)
A lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam az őrölt diót, a sót, a sütőport és a szintén átszitált porcukrot.
Összekevertem.
A hideg vajat feldaraboltam, majd összemorzsoltam az előbbiekkel
(előbb az ujjaimmal, majd a két kezem között).
Hozzáöntöttem az előre elkészített tojást és összeállítottam a tésztát.
Folpack fóliába csomagoltam, majd hűvösre tettem (kamra).
1/2 - 1 óra elég, de akár egy napot is állhat.
A tésztát 4-5 mm vastagságúra nyújtottam, majd egy 5 cm átmérőjű korong
(mint a pogácsaszaggató) kiszúróformával, holdacska formákat szúrtam ki.
(Persze lehet holdacska kiszúróval is, de ha semmi nincs, egy pohár is megteszi.)
A tetejüket -egyenként- lekentem tojásfehérjével,
"arccal" a durvára vágott dióba borítottam, majd áthelyeztem a sütőpapírral borított tepsire.
Forró, előmelegített (180 fok) sütőben 9-10 perc alatt sütöttem készre.
Sütőrácson kihűtöttem, majd zárható süteményes dobozba rakosgattam.
Jól néz ki, nagyon finom lehet! :)
VálaszTörlésVanilin, köszönöm szépen :)
Törlés