Sokféleképpen, sok mindenbe használom.
Szeretjük a gyömbért.
Évek óta nem volt olyan időszak amikor nem volt itthon.
Magabiztosan merem kijelenteni...hisz terem a kertben.
Bizony, bár ez így elég nagyképű, mert a szükségleteinket nem fedezi, de van és amennyi van, az Mennyei:)
Pár éve történt: a kamrában lévő gumó egyszerűen elkezdett hajtani, vagyis megduzzadtak a "szemei".
Gondoltam egy nagyot, a kertbe vittem, ültető lapátkámmal ástam egy gödröt és vágyakozva beletettem a gyömbérgumót. Fogalmam nem volt mi lesz belőle....
Betakartam földdel, lelapogattam és békén hagytam.
Telt-múlt az idő és egyszer csak picinyke zöldhajtások jelentek meg a jelölő táblácska mellett.
Kihajtott. Egészen a fagyokig a földben hagytam, háborítatlanul.
Azóta minden évben "ültetek". A napokban kiástam egy tövet, a többit még hagyom.
Az elültetett gumóból most 4 - 5 x több lett.
Ez a tapasztalat. Ezért semmi mást nem tettem, csak elültettem tápdús földbe.
Nem kell neki nagy hely. A szára hasonlít a bambuszra, a gumója a csicsókára.
A gyógyhatásairól már írtam közel egy éve.
Bár én az ízéért szeretem, meg hogy átmelegít, de azért jó tudni, hogy mennyi mindenre gyógyír:)
A kedvenc teám belőle így készítem:
1 alma
4-5 cm-es nyers gyömbér
1/2 lime vagy citrom
méz vagy más édesítő
Egy egész almát (érdemes zamatos félét választani, mert van olyan ami nem annyira ízes a forrázás után) kicsi kockákra vágok. Érdemes magházastól hagyni, hisz a mag is tele van értékes tápanyagokkal, bár én a magokat mindig megeszem:).
A gyömbér ha bolti, akkor lekaparom a héját, ha a kertből van, akkor csak alaposan megmosom. Felszeletelem vagy lereszelem, ahogy kedvem tartja.
Az egészet egy félliteres bögrébe rakom és lobogó forró vízzel felöntöm.
Lefedem a bögrét és állni hagyom még 40-50 fokosra visszahűl.
Akkor belefacsarom a lime-ot és teszek bele mézet.
A finom megpuhult darabokat, bizony meg is eszem:)
Alaposan megrágom, kiélvezem az ízét, majd teával öblítem le:)
Van amikor forrón szeretném, -ha belül úgy érzem- akkor nem teszek bele mézet -hisz a méznek nem jó a 42 foknál melegebb, ha a gyógyhatásait szeretnénk hogy érvényesüljön- viszont teszek bele egy chili paprikát, néhány darabra törve. Hú, ez aztán a finom izzasztó:)
Egészségünkre!
Szeretem én is a gyömbért, ez a tea is nagyszerű lehet!
VálaszTörlés...igen, most is itt van előttem:)
TörlésSzép estét!
mint most sokan mások, én is megfáztam múlt héten, a gyömbéres-mézes tea sokat segített! Almával még izgalmasabb lehet:)
VálaszTörlésFinom:) az alma együtt rágcsálva a gyömbérrel, picit "csökkenti" a gyömbér csípősségét.
TörlésRemélem már teljesen jól vagy!
Én narancsosan szoktam késziteni,isteni finom!:)) Ez is jó lehet:)
VálaszTörlés...a narancsos is, megkóstolom majd:)
TörlésMági, hogy te miket tudsz!? Ezt a gyömbérültetést én is ki fogom próbálni. Nálunk is mindig van itthon, de elég húzós az ára, még szerencse, hogy nem kell belőle sok.
VálaszTörlés...igen az ára, ha "olcsóbban" találok, akkor többet veszek, mert egy kis száraz homokba dugva (mint a sárgarépa télen) eláll érték csökkenés nélkül:)
Törlésnagyon szeretem a gömbért én is...bár eleinte inkább a bagaról-ra emlékeztetett a illata:)) de szeretem a csípősségét, fűszerességét
VálaszTörlésÖrülök, hogy már jobban vagy:)
TörlésBogival töltött szép napot kívánok!
Ezt is kipróbáljuk, almával.:-)
VálaszTörlésKöszi:-)
Remélem ízleni fog:) Zolinak tegyél bele egy kis chilit:)))
TörlésPuszi,
tegnap tudtam meg, h hogyan is lehetne termeszteni! Imádom a gyömbért!!!
VálaszTörlés...ahogy én? én is nagyon szeretem:)
Törlésigen :) talán a spektrum home-on láttam vmi botanikus csávó készített különböző finomságokat gyökerekből. Pl. macskagyökérből forró csokit :)
VálaszTörlésHm. látod, akkor már ketten mondtuk, hogyan kell, én már 26.-án :)))
Törlésma jutottam gyors géphez :) megvan a sorozat neve: kerti patika, most megy :)
VálaszTörlésNagyon édes vagy, de nincs ilyenünk, nem nézek TV-t.
Törlés:) sztem, én is csak mostanság fogom tudni nézni, mert ha megérkezik Orsi, örülök, ha jut időm alvásra :)
VálaszTörlésHa jót hallasz közvetíted?:)))
TörlésOrsi mikor érkezik, azaz mikorra várod?
persze, de a youtube-on is megtaláltam :)
VálaszTörléskedden lett volna itt az ideje :)
Micsoda? a kis Huncut:)
TörlésUgye megírod és mutatod:)
Kívánok minden jót, örömet a szülésben/születésben Nektek:)
mindenképp!!! és köszi!
VálaszTörlésBiztosan nagyon finom :-) Ki fogom próbálni, úgyis jönnek a hidegek :-) Anyum évek óta a forralt borba is tesz a végén egy kis szárított erős paprikát, épp egy kicsit hagyja benne ázni. Csak egy kicsit lesz torok-kaparós a forralt bor tőle, de megfázásra tuti gyógyír (persze a szokásos fűszerek, gyümölcsök mennek bele). :-D
VálaszTörlésSzia Juli70 <3
Törlésigen a forralt borba is szokás :) Csodás Édesanyád nagy varázsló :)