2014. február 4., kedd

Savóméz



Előzmények
1.
Kedves Barátom oldalán találkoztam először a mysos névvel, 
akkor még nem igazán tudtam mit is fed a név. 
Nem voltam teljesen képben, de tekintettel, hogy Neki kecskéi (is) vannak, 
gondoltam olyan valami, aminek köze van a kecskékhez .
 Nekem kecském nincs, hát elraktároztam magamban és kész. 


 


2.
Teltek a napok és egy másik Barátom kérdésére "mit szoktam csinálni a savóval?" 
összegyűjtöttünk jó néhány dolgot. Többek között:
- Természetesen, lehet vele sütni :) kenyeret, zsömlét, kiflit, bármit...
- Nyáron a kertbe szoktam a növényeknek adni, bár most is lehet. 
Egyszerűen a tövükhöz öntöm, de "permetezni" is lehet vele.
- Mehet a fürdővízbe.
- Roppant finom meginni :) melegen, hidegen, fűszerezve, gyümölccsel turmixolva. 
Gabonával (zabpehely, magok) turmixolva.
- Tehetjük mindenbe amibe tej kell. Levesbe, főzelékbe. 
- Főzhetünk vele rizst vagy más gabonát, zabpelyhet.
- Készíthetünk belőle zsendicét, ordát.
- Megihatják az állatok.
- Készíthetünk vele szappant. 
- Áttörölhetjük vele az arcunkat, de ugye ahhoz nem kell sok :)


 


3.
Ezen is túl voltunk, amikor egyik kedvenc "sajtosom" fb.oldalán "szembe jött" velem a savóméz.
Savóméz, na ez mi lehet?

4.
Egy-két nap telt el, mikor egy ismerőssel beszélgettünk, és   -csakúgy-  megemlítette, 
hogy valahol Budapesten savómézet kínáltak a kávéhoz. "Ó és milyen finom..."-mondta.
Döntöttem, eljött az ideje, hogy utána járjak :)
Mi az a savóméz?
 Nos :) a savóméz, az északi országokban kedvelt csemege, amit a sajtgyártás során visszamaradt teljes savóból készítenek, cukor hozzáadásával. Mysos-nak nevezik. Hm. leesett a tantusz :) 
Akkor a savóméz meg a mysos egy és ugyanaz. Nahát :)
Attól függően, hogy mennyi ideig főzik, lehet méz sűrűségű (ilyet kapott az Ismerősöm a kávéjába), illetve egészen kemény, formázható (ilyent készít a Barátom az édes kecsketejsavójából :). 
Világossá vált minden. (Vagy mégsem? de erről később* :)





A Biokontroll leírása alapján elkészítettem a savómézemet,
aminek - félreértés ne essék-  semmi köze az igazi méhek által termelt mézhez.

Savóméz

Hozzávalók
900 g édes tehéntejsavó 
450 g cukor
1 mk jó minőségű só (lapos kanál :) ezt eredetileg nem írták)

A savó egy ilyen "sajt" készítése kapcsán keletkezett. 
Hozzáadtam a cukrot, összekevertem, majd 2 órán keresztül forraltam. 
Időnként megkevertem. 
Nem kevertem folyamatosan, de nem hagytam felügyelet nélkül, 
hisz közben egyéb tennivalóim végeztem a konyhában.
Csodálatosan sűrű, selymes, karamelles, picit savanykás készítmény.


 


Kóstoltuk kávéba, joghurtra csorgatva. Szerintem, sokoldalúan felhasználható lesz. 
Amire mézet tennénk, amire karamellt tennénk, amire bármilyen öntetett tennénk, 
azt megkóstolhatjuk savómézzel.
S hogy ne legyen túl unalmas, hát fűszerezhetjük ízlésünknek megfelelően.
Citrommal, naranccsal, esetleg kezeletlen héjukkal, szegfűszeggel, fahéjjal, gyömbérrel, stb....




* Elég precíz vagyok, ha valamit nem ismerek több oldalról körüljárom, több helyen utánanézek. 
Így tettem most is. Mikor elkezdtem a blogra írni, újra információ után kutattam,
 immár nemzetközi vonalon.
Google "nemzetközibe" is beütöttem a Mysos szót.
Bár ne tettem volna, mert akkor nem bizonytalanodom el.
Ugyanis az első találat ez volt: Mysost, édes tejsavóból, tejszín hozzáadásával készült sajt. Micsoda?
Ekkor elővettem a Sajtlexikonomat :) ahol a következőt találtam:
Mysost, kedvelt sajtféle.
"A savó besűrítésével, bepárolásával készül, gyakran tejszín hozzáadásával. 
Színe barnás, amelyet a tejcukor természetes karamellizálódása által nyer. 
Íze édeskés, karamelles." Hűha...
Akkor most a Mysos és a mysost nem ugyanaz?
Mindkettő az északi népekhez kötődik, mindkettő édes tejsavóból készül,
csak a Mysos-hoz cukor kell és édesség lesz, a Mysost-hoz meg tejszín és sajt lesz?
Kész vagyok :) semmit sem tudok....csak egyet:




a lényeg <3
Készítettem édes tehéntejsavóból, cukor hozzáadásával, 
egy sűrű, krémes, selymes, karamelles finomságot.
Ezt nevezik savóméznek <3 (de vajon mysos-nak is?...:)


Minden esetre a savó egy újabb felhasználási lehetősége.
Tökéletes megoldás.






19 megjegyzés:

  1. ez érdekes volt

    és kíváncsivá tett

    VálaszTörlés
  2. Nagyon kedves tőled, hogy megosztottad velünk ezt az újonnan megismert információt is a savó hasznosításáról!
    A neve meg akármi is, a lényeg, hogy jó! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz <3
      Köszönöm szépen, örömmel tettem :)
      Igazad van, én is így gondoltam, nem a név a lényeg.

      Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Újabb elkészítendő! Köszönöm!
    Nem tudom, hogy hol olvastam, vagy hogy olvastam-e egyáltalán (na jó, szerintem nem csak úgy jött az ötlet, mert ahhoz én "kicsi" vagyok), de hetekkel ezelőtt meglocsoltam valamilyen apropóból a régi, öreg karácsonyi kaktuszomat, aki évek óta nem virágzott már, sőt a középső hajtásai állandóan a kiszaradás látványával fenyegettek...szóval kapott/kap savót, és a múlt héten két virágot fedeztem fel rajta, a levelei meg húsosak, teltek! Naponta csodálom! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Márta <3
      Mindegy olvastad vagy sem, az információra nyitott voltál....a Kaktuszod meg biztos Téged szólított meg és Te is voltál aki meghallotta! Savót szeretett volna és Te adtad meg Neki!
      Kedvesem, mi az hogy kicsi vagy(?) mindannyian kicsik vagyunk :) az ötlet meg igenis "csak úgy jön", ha nyitottak vagyunk, megértjük. Attól függ mennyire tárjuk ki azt "ablakunkat" :) mert a Nap egyformán süt mindenkire <3 Csodálatos Vagy meg a Kaktuszod is! Ölelés Neked és simogatás a Kaktuszodnak <3

      Törlés
  5. Már egy órája forralom:-) Azt hiszem nyugodtan kijelenthetem: Te vagy a Csoda, a Valaki az életünkben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csipkerózsika <3
      Már kész van, kíváncsian várom a véleményed :)
      Millió ölelés!

      Törlés
    2. Tapasztalások:
      1. Kecsketejsavóból készítettem, sajnos már csak 6 dl volt, mert utolsó fejős kecskénk is elapasztott. Ez a savó nekem sokkal édesebb, mint a tehéntejé, így kevesebb cukrot tettem bele (250 g), a só nálam Flor do Algarve volt, tényleg csak egy csipetke. Kb. 40 perc forralás után csodálatos mézszínű lett, de nagyon habzott.
      2. Miután félrehúztam -nálam télvíz idején csak a sparherd főz/süt, így nagy felületen van többféle melegem- egy perc alatt abbahagyta a habzást, és besűrűsödött.
      3. Kis üvegbe töltöttem, pillanatokon belül tovább sűrűsödött, most inkább tejkaramella, de még a szkeptikus Kedves is imádja a kávéjába.

      Konklúzió:
      Hétvégén megpróbálom tehéntejjel is, kevesebb forralással, hogy "mézebb" maradjon. És Bori kívánságára csipetnyi "mendulával" (levendula).

      Köszönöm, megint.

      Sok-sok ölelés!

      Törlés
    3. Csipkerózsa <3 nagyon köszönöm visszajelzésed.
      Mindannyiunk számára igen hasznos tapasztalat!
      A sparhelt, ó a sparhelt már csak emlék számomra....
      Bori igazi nőci <3 tudja máris a "mendula" milyen varászszer :) biztos csodás lesz!

      Törlés
  6. Én tavaly nyár végén találtam rá a receptre valahol, már épp mikor az utolsó adag kecskesajtot csináltam. (eladtam a drágákat). Igaz már savó függő voltam. de annyival nem bírtam el. Kipróbáltam, isteni lett. Hozzá kell tennem egy kicsit sokáig főztem és karamell sűrűségű lett és hát mikor kihűlt!!!!!...... épp mint a tejkaramell cukorka. Már bántam hogy nem raktam szét pici formákba. Nagyon finom lett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Névtelen <3
      Köszönöm szépen a tapasztalatod :) igen legközelebb talán több idő is jut rá, és akkor én is jobban besűrítem :) Nehéz döntés lehetett, hogy megválj Tőlük, remek vagy!

      Törlés
  7. Hűűűha! Ez nagyon ötletes! Mostanában elég sok savó maradt rajtam, kenyeret meg nem mindennap készít az ember és nekem is megfordult a fejemben párszor, hogy valamit kéne tenni vele. Ez tökéletes lesz, talán még cukorpótlónak is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Judit <3
      Igen kerül kávéba, turmixba, joghurtba(ra), süteménybe, kenyérbe, igazából mindenbe lehet tenni, amibe édes kell és némi folyadék. Sokáig eláll hűtőben, még mindig van ebből a készítésből.

      Törlés
  8. arra kerestem a googleben, h nem e lenne jo a tejsavo a novenyeknek, es a bejegyzes cime idevonzott. a savomezet nem hiszem h kiprobalom, mert a cukrot szeretnem minnel jobban kerulni, de az nagyon tetszett, h koruljartad a temat es bemutattad a masik verziot is. a konyhamat disziti egy kajas europai terkep, ott van rajta h brunost (mysost) de eddig ugy gondoltam, h biztos nehezkes elkesziteni, mert nem volt hozza recept. most legalabb megprobalhatom. koszonom, szamomra hasznos volt a bejegyzes es a hozzaszolasokban is megtalaltam, h a novenyeknek is hasznos lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves claudia :)
      Köszönöm szépen elismerő szavaid.
      Örülök, hogy választ leltél kérdésedre.
      Üdv,
      Mági

      Törlés
  9. Kedves Ágnes! Az elején feljövő ordaszerűséget le kell szedni a tetejéről vagy tovább kell főzni?

    VálaszTörlés