Újabb energiaszelet <3
Percek alatt összehozhatók ezek az egészséges falatok, amit bárki, bármikor,
lelkiismeret-furdalás nélkül elrágcsálhat.
Ha ránk tör az éhség, garantáltan pillanatokon belül jobb lesz a közérzetünk.
Csak mandula, méz, kókuszvaj meg karobpor.
Az utóbbiról csak annyit, hogy állítólag
Keresztelő Szent Jánost ezek a magocskák (meg méz) tartották életben a sivatagban...
Mandulás karobos energiaszelet
Hozzávalók
100 g pirított mandula
40 g termelői méz (folyékony)
20 g karobpor (helyettesíthető :) tökéletes és egészséges a kakaóporral is)
20 g kókuszvaj
A mandulát szárazon egy serpenyőben lassú tűzön megpirítottam.
Kihűtöttem.
Az aprítógépbe öntöttem, hozzáadtam a karobport és összedaráltam.
Következett a hideg kókuszvaj, hozzáadtam, daráltam.
Végül a mézet is hozzáadtam és összedaráltam.
Kifeszített folpack fóliára borítottam, kb. 1 cm vastagon szétterítettem,
becsomagoltam és hűtőben megdermesztettem.
Később apró falatokra szeleteltem, apróra, mert igen tömény.
Zárt fémdobozban a hűtőben tartjuk.
(Bár semmi baja nem lenne szobahőmérsékleten,
csupán a kókuszvaj tartalma miatt indokolt hűtve tárolni,
hisz tudjuk a kókuszvaj 24 fok körül már olaj :)
A Karobporról ami a Szentjánoskenyérfa-hüvelyéből van, itt írtam:
Kérem szépen figyeljünk oda!
Ma belefutottam egy írásba (igazából kettőbe),
ahol simán összekeverték a karobot és a tövises lepényfa termését.
A Facebookon írtam róla, ezt:
A karobpor a Szentjánoskenyérfa terméséből/hüvelyéből készül.
A Szentjánoskenyérfa (Ceratonia siliqua), a Földközi-tenger vonalában őshonos,
virágzó örökzöld cserje vagy fa.
A Magyarországon is jelenlévő fa -aminek a terméstokja hasonló- a Tövises lepényfa
(Gleditsia triacanthos), ezzel találkozunk a határban....
Bár mindkettő termése ehető, óriási a különbség.
Az előbbi főleg por és szirup formájában kapható (karob, hasonlít állagában a kakaóporra),
még az utóbbi magja főzve fogyasztható (nyersen is, úgy mint pl. a lencse).
A Szentjánoskenyérfa magját -ami egy íztelen fehér por- élelmiszeradalékként hasznosítják
(E410), vagy sűrítőanyagként. Nem tartalmaz glutént.
A Szentjánoskenyérfa magját -ami egy íztelen fehér por- élelmiszeradalékként hasznosítják
(E410), vagy sűrítőanyagként. Nem tartalmaz glutént.
Előbbiről itt írtam.
Utóbbiról itt tudhatsz meg többet:
Bárki, bármire lehet allergiás, figyeljünk magunkra <3
Hű, ez nagyon kívánatos ám! ...és csábító is, mert gyorsan elkészül - szeretem az ilyen gyors finomságokat, ki ne szeretné? :)
VálaszTörlésKellene már nekem is egy jó gép... olyan szép tiszta képeket készítesz.
Drága Gabriella <3
TörlésKöszönöm szépen. Kár hogy nem olvas a Férjed....na de vigaszul, egy kicsi Fuji finepixS5700 bridge gépecskével fotóztam :) de jó, szeretem :)
A karobpor a szentjánoskenyérfa terméséből készül, nem csak a magokból.A boldog békeidőkben, amikor az áztatással kissé megpuhitott termést még tormareszelőn reszelték, a magokat eltávolitották, mivel olyan kemények,hogy lehetetlen volt lereszelni őket (a gépi őrlés ezt megoldotta).
VálaszTörlésIgen kedves Névtelen <3 teljesen igazad van, elírtam :)
TörlésJavítom :) köszönöm észrevételed.