Follow by Email

2014. február 28., péntek

Mandulás karobos energiaszelet sütés nélkül



Újabb energiaszelet <3


 


Percek alatt összehozhatók ezek az egészséges falatok, amit bárki, bármikor,
 lelkiismeret-furdalás nélkül elrágcsálhat.
 Ha ránk tör az éhség, garantáltan pillanatokon belül jobb lesz a közérzetünk. 
Csak mandula, méz, kókuszvaj meg karobpor.
Az utóbbiról csak annyit, hogy állítólag 
Keresztelő Szent Jánost ezek a magocskák (meg méz) tartották életben a sivatagban...




Mandulás karobos energiaszelet

Hozzávalók
100 g pirított mandula
40 g termelői méz (folyékony)
20 g karobpor (helyettesíthető :) tökéletes és egészséges a kakaóporral is)
20 g kókuszvaj

A mandulát szárazon egy serpenyőben lassú tűzön megpirítottam.
Kihűtöttem.
Az aprítógépbe öntöttem, hozzáadtam a karobport és összedaráltam. 
Következett a hideg kókuszvaj, hozzáadtam, daráltam. 
Végül a mézet is hozzáadtam és összedaráltam.
Kifeszített folpack fóliára borítottam, kb. 1 cm vastagon szétterítettem, 
becsomagoltam és hűtőben megdermesztettem.


 


Később apró falatokra szeleteltem, apróra, mert igen tömény.
Zárt fémdobozban a hűtőben tartjuk.
(Bár semmi baja nem lenne szobahőmérsékleten, 
csupán a kókuszvaj tartalma miatt indokolt hűtve tárolni,
 hisz tudjuk a kókuszvaj 24 fok körül már olaj :)




A Karobporról ami a Szentjánoskenyérfa-hüvelyéből van, itt írtam:

Kérem szépen figyeljünk oda!
Ma belefutottam egy írásba (igazából kettőbe),
 ahol simán összekeverték a karobot és a tövises lepényfa termését.
A Facebookon írtam róla, ezt:
A karobpor a Szentjánoskenyérfa terméséből/hüvelyéből készül.
A Szentjánoskenyérfa (Ceratonia siliqua), a Földközi-tenger vonalában őshonos, 
virágzó örökzöld cserje vagy fa.
A Magyarországon is jelenlévő fa  -aminek a terméstokja hasonló-   a Tövises lepényfa
(Gleditsia triacanthos), ezzel találkozunk a határban....
Bár mindkettő termése ehető, óriási a különbség.
Az előbbi főleg por és szirup formájában kapható (karob, hasonlít állagában a kakaóporra), 
még az utóbbi magja főzve fogyasztható (nyersen is, úgy mint  pl. a lencse).
A Szentjánoskenyérfa magját  -ami egy íztelen fehér por-  élelmiszeradalékként hasznosítják
(E410), vagy sűrítőanyagként. Nem tartalmaz glutént.

Előbbiről itt írtam. 
Utóbbiról itt tudhatsz meg többet:




Bárki, bármire lehet allergiás, figyeljünk magunkra <3





4 megjegyzés:

  1. Hű, ez nagyon kívánatos ám! ...és csábító is, mert gyorsan elkészül - szeretem az ilyen gyors finomságokat, ki ne szeretné? :)

    Kellene már nekem is egy jó gép... olyan szép tiszta képeket készítesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Gabriella <3
      Köszönöm szépen. Kár hogy nem olvas a Férjed....na de vigaszul, egy kicsi Fuji finepixS5700 bridge gépecskével fotóztam :) de jó, szeretem :)

      Törlés
  2. A karobpor a szentjánoskenyérfa terméséből készül, nem csak a magokból.A boldog békeidőkben, amikor az áztatással kissé megpuhitott termést még tormareszelőn reszelték, a magokat eltávolitották, mivel olyan kemények,hogy lehetetlen volt lereszelni őket (a gépi őrlés ezt megoldotta).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen kedves Névtelen <3 teljesen igazad van, elírtam :)
      Javítom :) köszönöm észrevételed.

      Törlés