2012. december 30., vasárnap

Juhtúrós pogácsa



Juhtúrós "szerencse" pogácsa.
Édes Anyósom, nagyszerű receptje, a "Nagyi pogácsája".
Mindig Ő készíti, de most gondoltam én is elkészítem és fel is jegyzem, hisz méltó rá,
 hogy közhírré tegyem.




Azért neveztük el szerencse pogácsának, mert egészen apró darabok, pontosan akkorák,
 mint a ilyenkor adni vagy kapni szokás szerencse pénzek. Arra gondolok, amit a kéményseprő és a kismalac díszít (vagy-vagy, már pontosan nem tudom, régen láttam ilyet :)

Szóval ezek a falatnyi pogácsák, egészen különlegesek.
Sejtelmesen roppanósak és elillanósak...




Juhtúrós pogácsa

Hozzávalók

300 g finomliszt
150 g juhtúró
150 g vaj
50 g füstölt sajt
1 db tojás
20 g friss élesztő
1 dl tej
1 dl tejföl
1 tk tengerisó
----------------------
tetejére
1 db tojás
reszelt sajt, vagy köménymag, vagy szezámmag, vagy mák, stb.


A lisztet tálba szitáltam. 
Az élesztőt feloldottam az 1 dl langyos tejben és a lisztből egy keveset ráhintettem.
(Nem fontos nagyon felfuttatni, csak is annyira, hogy meggyőződjünk az
élesztő "működőképességéről" ha már habosodig, megjelennek a buborékok, rendben.)
A lisztre reszeltem a vajat (azért reszeltem, mert sokkal könnyebb vele dolgozni,
 mintha egy puha massza lenne), összekevertem a liszttel és sóval.
 Belemorzsoltam a juhtúrót  és ráreszeltem a füstölt sajtot. 
Hozzáadtam az egész tojást és a tejfölt, majd a tejben feloldott élesztőt. 
Összeállítottam a lágy, ragacsos tésztát. 
Lisztezett munkalapra tettem, meghintettem a tetejét is liszttel és letakarva egy konyharuhával, 
duplájára kelesztettem.
Előmelegítettem a sütőt 180 fokra és előkészítettem a sütőpapírral borított tepsiket.
A tésztát kb. 7 mm! vastagra nyújtottam, megkentem, az egy kissé felvert tojással és ráreszeltem sajtot.
A tésztából egy 2 cm! átmérőjű szaggatóval kiszaggattam a kicsi pogácsákat.
A tepsire rendeztem.
7-8 perc alatt sültek (az én sütőmben) aranybarnára.
Nagyon kiadós, 3 tepsire fért a kb 200 db falatnyi pogácsa.







18 megjegyzés:

  1. ez egy elhordani való pogácsa-piramis. A minap játszottunk Mi lenne ha? társast, és unokaöcsém a milyen rágcsa lennél-nél, pogácsa lenne. :)
    Itt kívánok gyönyörűséges Boldog Új Évet Neked és a családodnak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, hogy "átment" a piramis :)
      Üdvözlöm az Unokaöcsédet :)
      Köszönjük a jó kívánságokat, mi is eredményes, gyönyörűséges új évet kívánunk Nektek!

      Törlés
  2. Boldog Uj Evet Neked es a csaladodnak!
    Meg nem talalkoztam Hajnival de elore is koszonom a kedvesegedet !
    KOSZONOM !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen :) Én is örömteli boldog új évet kívánok Nektek!
      Nagyon örülök, hogy találkoztok Hajnival:)

      Törlés
  3. Nagyon boldog új évet kívánok !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aleda, nagyon szépen köszönöm:)
      Nektek is örömteli minden napot kívánok!

      Törlés
  4. Helló Ági!
    Hadd kérdezzem meg, hogy a lányok nálunk mire tudják használni a mézes-zabpelyhes és a narancsos-zöldteás szappant.
    Köszönöm a választ előre is.
    BUÉK Neked és a fiúknak is:
    Attila

    VálaszTörlés
  5. Kedves Mági! A gyönyörűséges pogácsádat elneveztem "idevele" poginak!:)
    Békés Boldog Új Évet kívánok!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Tücsi!
      Köszönöm szépen :)
      Én is kívánok Neked egészségben teljes, örömökben gazdag új évet!

      Törlés
  6. Mágikám nagyon boldog új évet neked és a családodnak sok szeretettel:-)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Anikó, nagyon szépen köszönjük.
      Mi is kívánunk Neked és Családodnak jókat, szépeket, egészséget, békességet, erőt, meghittséget, örömet és Áldást!

      Törlés
  7. Hát ez a pogácsa,tényleg ide vele,és én imádom a juhtúrós pogácsát,de ilyent még nem láttam nem hogy sütöttem,pedig jó szokott lenni az enyém is,de ez valami pille gyönyörű! Viszem a receptet!ha pogácsát akarok legközelebb sütni innen viszem a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...akkor pogácsa receptet cseréltünk :)
      Szép napot!

      Törlés
  8. Sziasztok! Kezdő vagyok pogácsa terén, de vettem a bátorságot és elkészítettem ezt a receptet. Tényleg isteni finom puha lett, de későbbi receptekben azt olvastam, cukorral kell felfuttatni az élesztőt. Én nem tettem bele (a recept nem írta). Evidens lett volna? Köszi még egyszer! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Sandor Kalaszi :)
      nem, nem evidens.
      Édes kelt tésztáknál szokás inkább. Egyszer így, másszor úgy, van amikor felfuttatjuk, van amikor nem, van amikor feloldjuk, van amikor nem. Az élesztő ugye gomba, a "felélesztését" meggyorsítja egy kevéske cukor (a sok meg gátolja), pl. 1 mokkáskanál vagy ahogy a receptekben van. A langyos folyadék is ezt segíti, a forró gátolja, a hidegben meg nehezebben élednek, tehát több időt igényel.
      Persze nem baj, ha Te szeretnéd cukorral felfuttatni, az idők során majd kialakul a saját gyakorlatod, ami biztonságot ad.
      Ajánlom figyelmedbe a többi pogácsát az oldalon, köszönöm a bizalmad!
      Sok sikert,
      Mági

      Törlés