2015. május 19., kedd

Kakukkfüves, szerecsendiós sárgarépával töltött leveles táska




Bemutatom, a bársonyosan simogató, összetéveszthetetlen citrusos kakukkfű illatú,
ezüstösen "csillogó" új fűszer-családtagot:
Thymus Silver Queen






Elsőként zsenge sárgarépát fűszereztem vele és saját készítésű leveles tésztába töltöttem.
A (Fiam kedvence) szerecsendiót reszeltem hozzá.
Hm. csodálatos ízvilág.




Az alapreceptként közzétett túrós leveles tészta leírása itt található:

Érdemes egyszerre több adagot készíteni belőle, érték romlás nélkül fagyasztható.




Kakukkfüves szerecsendiós sárgarépával 
töltött leveles táska


Hozzávalók

2 köteg új sárgarépa
1 marék kakukkfű
egy szerecsendió fele
2 tk étkezési keményítő (dr.Oetker)
1 db tojás
10 dkg reszelt sajt (gauda)
2 ek olaj


A megtisztított sárgarépát karikára metéltem.




Serpenyőben az olajon megpirítottam, fűszereztem.
Hagytam kihűlni.




Sóztam és hozzákevertem a keményítőt, majd a tojást, végül a reszelt sajtot.
A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtottam, 
majd 10 cm átmérőjű köröket szaggattam belőle.
(Találtam az ócskán derelyeszaggatót, most azzal csináltam, 
de akinek nincs, nagyobb poharat javaslok.)
A tésztakör szélét lekentem vízzel, a közepére halmoztam a fűszeres répából.
A tésztát ráhajtottam a töltelékre és összecsuktam a formát.
(Amennyiben nincs derelye készítőnk, a széleit alaposan lenyomkodjuk le,
villát javaslok erre a műveletre).
Sütőpapírral fedett tepsire raktam és 
az előmelegített 200 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütöttem. 




 25 db-ot készítettem, a maradék tésztából pár pogácsát sütöttem.
A sárgarépából is maradt, tálkába kanalazva sütöttem meg.

Más töltelékek (spárgás, vargányás) receptje itt található:



...A fotók másnap készültek...






2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép recept! De bocsánat: ki tudja szaggatni, meg tudja csinálni, stb. Így, külön.
    Kata

    VálaszTörlés