Vannak olyan emberek, akiknek a kelt tészta készítés egy mumus.
A Barátaim között is akadnak...
de ezzel a kenyér recepttel Ők is szinte kockázat nélkül próbálkozhatnak.
de ezzel a kenyér recepttel Ők is szinte kockázat nélkül próbálkozhatnak.
Elsősorban viszont, E. Barátnőmnek mellékelem ezt a ropogós, illatos kenyérreceptet.
<3
Talán nem túlzás azt mondani, hogy a világ legegyszerűbben elkészíthető,
minimális alapanyagokból készült kenyere.
A hozzávalókat tényleg csak össze kell keverni, ami nem bonyolultabb,
mint egy nokedlitészta összekeverése.
Nem kell dagasztani, de még csak kidolgozni sem szükséges a tésztát.
Homogénné kevered és kész.
Majd letakarod és vársz. No nem kell virrasztani fölötte, mehetsz a dolgodra.
Pár óra elteltével (minimum 3 óra, de akár 24 óra is lehet),
alaposan (2 -3 mm vastagon is megszórhatod) meglisztezed a munkafelületet, amin dolgozni szoktál.
A tésztát kiöntöd a lisztezett felületre.
Késsel (vagy ha van, cukrászlappal) annyi felé vágod, amennyi felé szeretnéd.
(Általában kétfelé, vagy négyfelé szoktam vágni, ugyanis mindenki a ropogós héjára hajt :)
Sütőpapírral borított tepsire átemeled.
Beteszed a hideg sütőbe, a sütőt bekapcsolod 200 fokra és beállítasz egy órát 30 - 40 percre.
Körülbelül ennyi idő alatt sül meg, de ez a sütőd teljesítményének függvénye.
Nem baj ha elsőre nem vagy tökéletesen elégedett a munkáddal,
minél többször készíted, annál nagyobb virtuóz leszel :)
A recept jó, sikerülni fog!
Dagasztás nélküli hajtott kenyérkék
Hozzávalók*
500 g finomliszt (tönkölybúza)
450 g víz
25 g friss élesztő
2 tk só
+
4 tk olívaolaj v. napraforgóolaj
liszt
- A tészta hozzávalóit fakanállal homogénné keverem.
(Precízebb kivitelezés, ha előbb az élesztőt feloldom/elkeverem a vízben.)
A tálat lefedem folpack fóliával és így hagyom minimum 3 órán, de akár 24 órán át.
A további teendőket mondjuk min. 1 órával azelőttire időzítem, mielőtt tálalni szeretném.
- A munkapultot alaposan meglisztezem és a tésztát ráöntöm.
A tetejét keresztirányban megszórom liszttel, így könnyebb elvágni.
Habkártyával elvágom a tésztát és mindegyiket határozott mozdulattal kettéhajtom.
A sütőpapíros tepsire átrakom, majd mindegyik tetejére 1 tk olajat csorgatok.
Hideg, nem előmelegített sütőbe teszem, a sütőt 200 fokra kapcsolom és az órát 30 percre állítom.
Képekkel :)
- Általában ennyi sülési idő elég.
Elég-e vagy sem, pl. attól függ, hogy csak finomlisztből kevertem,
vagy tettem bele teljes kiőrlésű lisztet is.
Elég-e vagy sem, pl. attól függ, hogy csak finomlisztből kevertem,
vagy tettem bele teljes kiőrlésű lisztet is.
- Extra szűz olívaolaj vagy napraforgóolaj?
Magyaros feltétekhez, magyaros étel kísérőjeként napraforgóolaj.
Amennyiben fokhagymás, bazsalikomos, olívaolajos, mozzarella saláta, paradicsommal
és rukkolával a menü, akkor olívaolajat csorgatok a kenyérkékre.
- A kelési időtől függően, a kenyér "milyensége/íze" változó.
Olyan, mint az érett, de még ropogós őszibarack, vagy a már puha,
amibe ha beleharapsz, a leve végigcsorog a csuklódig.
Ki így szereti, ki úgy :) vagy egyszer így, máskor meg úgy.
Ki kell tapasztalni.
Olyan, mint az érett, de még ropogós őszibarack, vagy a már puha,
amibe ha beleharapsz, a leve végigcsorog a csuklódig.
Ki így szereti, ki úgy :) vagy egyszer így, máskor meg úgy.
Ki kell tapasztalni.
A blogon már több esetben mutattam dagasztás nélküli kenyeret,
javaslom a tartalomjegyzéket átnézni :)
A képeken látható kenyér 5 órát kelt. Finom tönkölybúza lisztből készült.
Nagyon-nagyon ropogós, picit vastagabb a héja.
A belseje is tömörebb, nem olyan pihe-puha bélzetű.
Nem omlik, hanem "meg kell rágni", de ez cseppet sem esik nehezére az embernek.
Frissen ellenállhatatlan...
Nagyon-nagyon ropogós, picit vastagabb a héja.
A belseje is tömörebb, nem olyan pihe-puha bélzetű.
Nem omlik, hanem "meg kell rágni", de ez cseppet sem esik nehezére az embernek.
Frissen ellenállhatatlan...
Nagyon guszta! Jó ötleteket találok itt!!!Köszönöm!
VálaszTörlésEmőke <3
TörlésKöszönöm.
Guszta, kipróbálom én is! :-)
VálaszTörlésKavics <3
TörlésKöszönöm.
Csodaszép!!!!! Ki kellene próbálnom..)
VálaszTörlésEgy kérdés: ebben az esős időben várjam meg a napocskát a bodzaszedéssel és a citromfűvel ugye? Az a baj,hogy pont most vagyok szabin,most lenne időm elkészíteni a szörpöket.Amikor sütni fog a nap,már dolgozni fogok.:(
Szia Mamka <3
TörlésA citromfűnél nem olyan lényeges megvárni, a bodzavirágnál jobb lenne, hogy legyen rajta virágpor.
Bár, ha csak most van rá időd, akkor még az esős időben szedett is jobb a semminél...ugye :)
Abban bízom, hogy délután Nálatok is kisütött a Nap :) itt igen, és nagyon meleg lett :)
A Kutyis sétámon kerestem még nyíló akácot és én is szedtem néhány marék virágot.
Köszönöm! Néha kisüt a nap, de most is borús, bár legalább nem esik az eső.Ami jót tesz a földnek,viszont jó,ha tart egy kis szünetet.:)
TörlésMamka <3
Törlésigen :)
Szia Mági néni!
VálaszTörlésEzeket a cipókat meglátva nem volt kérdés, hogy mi legyen vacsorára. Épp ropogós kenyeret kívánt volna a halas salátám... de amikor kisült, akkor a vajat vettem elő és egy kis sót. És nem bírtam abbahagyni! Halsaláta eltéve későbbre, recept kopírozva! Mági néni ölelve, puszilva! KÖSZÖNÖM!
Hajni <3
Törlésviszont ölelve és puszilva, nagyon <3 köszönöm.
Képzeld a Férjem is ezt szokta mondogatni "ehhez nem is kell semmi, esetleg egy kis vaj"...
Nagyon örülök, hogy megcsináltad!
hát azért a "néni" maximum macskakörömbe állja meg a helyét ebben a korban:-)))))
VálaszTörlésKedves Névtelen :)
Törlésezt Hajni nem tudhatta... :)