Anyák napjára készítettem, az említett technikai okok miatt most kerül fel.
A jó hír, hogy az ananászt, már friss eperre cserélhetjük :)
A "sötét" tésztához, "világos" krémet képzeltem el,
ami harmonizál a megálmodott százszorszépes díszítéssel.
A piskótatekercs készítés alapszabályát betartva
(1 tojáshoz ugyanannyi cukor és liszt, 3-3 dkg) jártam el,
viszont vajjal gazdagítottam, tojásonként 1-1 dkg-ot számítva.
Az íze teltebb és dolgozni is könnyebb vele.
Krémnek mascarponét választottam alapul, amit felvert tejszínnel lazítottam
és fehér csokoládéval "fixáltam".
Ezzel az ananászos krémmel vontam be kívülről a tekercset.
Az illóolajokban bővelkedő (bio) citromhéj koronázza meg az "ízhatást".
Szálakra reszelt citromhéjjal és frissen szedett kerti százszorszéppel díszítettem.
Citromos ananászos rolád
Hozzávalók
tészta
4 db tojás
120 g cukor
90 g finomliszt
30 g kakaópor
40 g teavaj (olvasztott, visszahűtött)
krém
250 g mascarpone
250 g habtejszín
100 g fehér csokoládé
50 g porcukor
1 db citrom reszelt héja (bio)
1 db citrom leve
1 kis doboz ananász konzerv (apróra daraboltam)
díszítés
citromhéj
százszorszépvirág
százszorszépvirág
Bekapcsoltam a sütőt 175 fokra (légkeverés) és előkészítettem egy tepsit,
amire sütőpapírt borítottam.
1) - Felütöttem a tiszta tojásokat, hozzáadtam a 120 g cukrot és fehéredésig kevertem.
(Minél jobban kidolgozzuk, annál lazább lesz a piskótánk.)
- A vajat a masszához öntöttem és a kakaóporral összekevert lisztet is beleszitáltam.
- Fakanállal nagyon óvatosan összeforgattam.
- A tepsi nagyságában szétsimítottam a piskótatésztát.
- A forró előmelegített sütőben 7 perc körül sült meg.
(Minden sütő más, legyünk résen, nem kell neki nagy idő.)
- A sütőből kivéve, azon nyomban forrón (kesztyűs kézzel!) a sütőpapírral együtt
feltekertem a piskótát, majd ki, majd újra fel, szorosan.
- Papírostól, a tekercset még egy nedves vászonkendőbe csavartam és így hagytam kihűlni.
(A papírba és vászonba tekert forró piskóta, a gőztől, magától elvált a papírtól.)
2) - A hideg tejszínt ~ 0,5 dl kivételével, habbá vertem.
- A 0,5 dl tejszínben felolvasztottam az apró darabokra tördelt csokoládét.
(Felmelegítettem a tejszínt, majd elzártam a tüzet,
a feldarabolt csokoládét a forró tejszínben kézi habverővel elkevertem.)
- A mascarponéhoz adtam a porcukrot, majd a tejszínes-csokoládékrémet, a fél citrom levét (habverőmmel simára dolgoztam), majd az apróra darabolt ananászt és citromhéjat belekevertem.
- Végül, beleforgattam a tejszínhabot (vigyázva, hogy ne tegyem tönkre a habot).
3) - A kihűlt piskótát papírostól szétterítettem, lehúztam róla a papírt, de a papíron hagytam.
- Megkentem a krémmel, a összes 3/4-ét kentem bele.
- A papír segítségével vissza feltekertem.
- A tálalótálra helyeztem, majd a külsejét is bekentem a maradék krémmel.
- Hűtőben hűtöttem ki (min. 6 óra).
Tálaláskor, a citromhéjból vékony csíkokat hántottam rá,
és a frissen szedegetett virágokkal tűzdeltem.
(Bio citromot általában itt,
kezeletlen héjú, emberi fogyasztásra alkalmas citromot itt szoktam vásárolni.
Az utóbbinál mindig olvassuk el az címkét, nem mindig az!)
Piskótatekercsek máskor
- Tejfölös földieperkrémmel:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/06/piskotatekercs-tejfolos-foldieperkremmel.html
- Kókuszos tésztával - kókuszos krémmel:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/03/kokuszos-piskotatekercs.html
- Tavaszváró, a Fiam alkotása:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/03/tavaszvaro-piskotatekercs.html
- A "majdnem" klasszikus:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/03/piskotatekercs-kakaos-mintaval.html
kezeletlen héjú, emberi fogyasztásra alkalmas citromot itt szoktam vásárolni.
Az utóbbinál mindig olvassuk el az címkét, nem mindig az!)
Piskótatekercsek máskor
- Tejfölös földieperkrémmel:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/06/piskotatekercs-tejfolos-foldieperkremmel.html
- Kókuszos tésztával - kókuszos krémmel:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/03/kokuszos-piskotatekercs.html
- Tavaszváró, a Fiam alkotása:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/03/tavaszvaro-piskotatekercs.html
- A "majdnem" klasszikus:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/03/piskotatekercs-kakaos-mintaval.html
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése