Potyog az új dió, így az összes tavalyit lehozattam a padlásról a Férjemmel.
A frissből eszünk "nyersen", a tavalyit sütöm-főzöm :)
Most bőven tettem ebbe, a részben teljes kiőrlésű tönkölycipóba.
Nagyon finom, főleg pirítva. Felséges. Bármilyen sajttal, de leginkább camembert-el vagy kék-sajttal :)
ha még füge is van hozzá :) ha nincs akkor pár csepp méz és kerti rukkola :)
Diós tönkölycipó
Hozzávalók
200 g tönköly finomliszt
250 g víz
15 g friss élesztő
1 tk méz
+
150 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
200 g tönköly finomliszt
100 g víz
10 g friss élesztő
1 púpos tk só
100 g dió (felekbe szedve hagytam)
A keverőtálba szitáltam a 200 gr lisztet, a kezemmel (át)kevergetve megszeretgettem.
Így egymásra hangolódtunk :)
A lisztre öntöttem a vizet, belecsorgattam a mézet és belemorzsoltam az élesztőt.
Fakanállal összekevertem.
A tálat egy tányérral lefedtem és meleg helyre tettem, hogy felhabosodjon.
(Akár több órát is ellehet így, az csak jót tesz majd a kenyérnek.
Sőt akár előző este is összekeverhetjük ezt, úgyis jó, úgyis szoktam.
Igaz mindig kicsit más az eredmény, mindig finom, csak más.)
Igaz mindig kicsit más az eredmény, mindig finom, csak más.)
Hozzáadtam a többi hozzávalót és a keverőgép spiráljával összekevertem.
Hozzáadtam a diót és azt is belekevertem.
Hagytam 10 percet, majd újra átkevertem.
Hagytam 10 percet, majd újra átkevertem.
Pihentettem 15 percet, kiborítottam a munkapultra, majd "kedvesen" átgyúrtam.
(Ez nem egy "durva" gyömöszölést, nyomkodást jelent, hanem: ráteszem a kezem a tésztára,
finom mozdulattal hajtok rajta egyet és hagyom, hogy a tenyerem közepén érezzem, a tészta
"válaszol", "megsimogat". Majd újra és újra fordítva a tésztán mind a négy irányból "megismételjük".)
(Ez nem egy "durva" gyömöszölést, nyomkodást jelent, hanem: ráteszem a kezem a tésztára,
finom mozdulattal hajtok rajta egyet és hagyom, hogy a tenyerem közepén érezzem, a tészta
"válaszol", "megsimogat". Majd újra és újra fordítva a tésztán mind a négy irányból "megismételjük".)
Megformáztam, sütőpapírral borított tepsire ültettem,
majd nedves konyharuhával letakarva duplájára hagytam kelni.
(Nem fontos, hogy pont duplája legyen, mert a sütőben a melegítés alatt, tovább fog kelni.)
A nem előmelegített (hideg) sütőbe tettem és a sütőt bekapcsoltam 200 fokra. 30 perc alatt megsült.
Ekkor áttettem egy rácsra, lepermeteztem vízzel (virágpermetező) és így hagytam kihűlni.
Megjegyzés
- Aki rendszeresen süt az tudja, hogy minden liszt más, mindig mások a
körülmények -mint ahogy remélhetőleg, mi is változunk. :) A pontosan
megadott lisztmennyiség csak azt jelenti, hogy ekkor, nekem ennyi
kellett. Ettől lehet (+) (-) pár deka eltérés mindig. Csak azt tudom
javasolni, hogy szerezzünk tapasztalatot. Minél többet gyakorolunk,
annál inkább ráérzünk mikor, milyen a "jó" tészta.
Ha nem is vagyunk mindig tökéletesen elégedettek az eredménnyel, nos azt is engedjük meg magunknak!
- A hideg sütőben indításnál fontos, hogy előbb tegyük be a hideg sütőbe
a kenyeret vagy a péksüteményt, minthogy "kétszeresére" megkelt. A sütő
hőmérsékletének emelkedésével együtt, még kel.
Sütés indítás hideg sütőben
A kenyér sütésénél gyakran alkalmazom a hideg sütőben való sütés indítást,
a kenyeret, péksüteményt szinte már csak így sütöm.
a kenyeret, péksüteményt szinte már csak így sütöm.
Amíg a sütő felmelegszik, a kenyerem tovább kel, felmelegszik a sütővel együtt, lerövidül a sütési idő.
Előző kenyeres bejegyzéseknél többször írtam már róla.
Minden sütő más, másképpen süt, nem lehet egy kalap alá venni a gáz és villanysütőt.
A fent jelzett sütési idő irányadó, mindenkinek a saját tapasztalatát kell megszerezni.
Legyen résen, legyen jelen amikor süt (főleg amíg kiismeri a sütőjét).
A péksütemények, kenyerek akkor jók, amikor az aljukat (gyakorlat után akár a tetejüket :)
megkopogtatva, kongó hanggal válaszolnak.
A hideg sütőben való sütés indítással (kenyér, péksütemény esetén
alkalmazom) kapcsolatban az én jó tapasztalataim, már sokak jó
tapasztalata megerősíti, sok visszajelzést kaptam.
Ettől függetlenül Mindenkinek a saját tapasztalata, a legmegbízhatóbb tapasztalat.
Ettől függetlenül Mindenkinek a saját tapasztalata, a legmegbízhatóbb tapasztalat.
A dió már nekem is megvan hozzá :) Nagyon szépséges
VálaszTörlésTetszeni fog Neked (szerintem)! <3
Törlésnagyon jól néz ki! én anno sült csirkemájjal ettem. most a fügelekvárral jól hangzik. tegnap főztem be! és dió is van, csak törni kéne...nagyon szép kenyér.
VálaszTörlésKöszönöm :)
Törlés10 dkg-ot gyorsan megtudsz törni :)