...elixírt készítettem.
Az idén, az erjesztett ecetek készítése terén tettem mélyreható megfigyeléseket.
Sokféle gyümölcsből -virágból- erjesztettem ecetet, egyik finomabb, mint a másik.
Bár ebből a blogon nem sok látszik, de a tapasztalat szerzés volt a cél. Amennyiben az Isten is megsegít, akkor majd jövőre lépésről-lépésre haladok a bemutatásban.
Ecetet bármiből lehet készíteni, de a legismertebb -és amiről egyáltalán szakirodalom létezik, amiről a legtöbb kutatást jegyezték- az almaecet.
Az almaecet egy jól bevált háziszer, gyógyítószer, megelőzőszer, egyesek szerint a fiatalság forrása.
(De nem csodaszer, mert csodaszerek nincsenek, mint ahogy egyetemes gyógyszer sem létezik.)
Az almaecet segít az emésztési, anyagcserezavarok esetén, felszakítja a lerakódott váladékot,
rendben tartja a koleszterin szintet.
Antibakteriális és gyulladásgátló hatású.
Erősíti és rugalmassá teszi a szöveteket.
Külsőleg természetes bőrápolószer, elősegíti a sebgyógyulást.
Erősíti a szervezet immunrendszerét, salaktalanít.
Értékes hatóanyagok tárháza, amelyek élénkítik az anyagcserét, serkentik a vérkeringést, jobb lesz tőle a közérzetünk, felfrissít, vitalizál, vidámabbak leszünk.
Javítja az általános egészségi állapotot, lassítja az öregedés folyamatát.
Paul C. Bragg és Particia könyvében "életelixírnek" aposztrofálja az almaecetet. Szerintük,
"a tiszta, természetes, lepárlatlan almaecet, amely még zavaros,...
a természet legtökéletesebb tápanyagai közé tartozik".
A vermonti népi orvos, Forest Clinton Jarvis, állatokat, embereket gyógyított almaecettel,
mégis leginkább megelőzésre ajánlja: "Aki naponta ezt issza, számtalan panaszt enyhíthet vele,
de elsősorban megelőzheti a különféle betegségek kialakulását."
Cyrill Scott, az almaecet terápia egyik követője vallotta: "Az almaecet nem bizonyos betegségeket gyógyít, hanem az általános egészségi állapotot javítja." Mindezt káros mellékhatások nélkül.
Az almaecet bárki rendelkezésére állhat.
Az elkészítése egyszerű, de nem biztos, hogy mindenki kapható erre.
Vásárlásnál hogyan válasszunk almaecetet?
- Csak természetes úton előállított, kissé zavaros almaecetet vásároljunk "gyógyászati" célra.
A tiszta, desztillált ecet kevesebb hatóanyagot tartalmaz.
- Lehetőleg biotermesztésből, vagy kezeletlen almából készült almacetet fogyasszunk.
A jó almaecet sötét színű, zavaros, hab is lehet a tetején vagy lerakódás az alján.
(A dm-ben és mullerben-ben kapható, saját márkás bioalmaecet megfizethető áron.)
Ha készíteni akarunk, itt találunk segítséget.
Az első bejegyzéseim egyike volt. Amennyiben kérdés merülne fel örömmel válaszolok.
Az ecetes erjedés során a tetején képződő habszerű hártyának semmi köze a penészképződéshez.
A rendszeres almaecet fogyasztáshoz, tudatosság kell.
Nem mondom, hogy nem finom, de oda kell figyelni, hogy az ember ne felejtse el.
Na most, magamra nem olyan nehéz odafigyelni, de van Férjem, Gyermekem, Édesapám.
Rájuk is oda kell figyelni (nekem).
Előfordul, hogy reggel eltérő időpontban vagyunk jelen a konyhában. Ezért kitaláltam nekik valamit...
Egyszerűen névre szóló almaecet elixírt készítettem, külön-külön üvegben.
Ezt az étkezőasztalra tettem és reggel mindenki beleihat a sajátjába.
Működik :)
Életelixír
Hozzávalók
méz
almaecet (házi)
Egy üvegnyi almaecetbe annyi mézet tettem, hogy kellemesen édes legyen.
Ebből egy evőkanálnyit 2 dl vízben hígítva kortyolunk el reggelente (meg amikor az eszünkbe jut).
Most hogy frissen szüretelhető Csipkebogyó és Galagonya, hát tettem bele belőlük.
Így lett C-vitamin dús, szíverősítő elixírem.
Az almaecet-méz elixír nagyanyáink bevált szere, a szegények itala volt régen.
A méz és almaecet ideális módon egészítik ki egymást.
A méz enyhíti az ecet fanyar ízét, vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, enzimekben, baktériumölő anyagokban gazdag. A virágnektár összes hatóanyaga a mézben is megtalálható.
Többek között C-vitamin, B vitaminok, ásványi anyagok, Kálium, Kalcium, Vas, Réz, Mangán,
Foszfor, Magnézium. Alma-, ecet-, citrom-, hangyasav.
A méz alapvető alkotóeleme a virágnektár.
A nektár nagyrészt cukorból áll, amely a keményítő mellett (összetett cukor)
szervezetünk legfontosabb energiaszállítója, úgymond tiszta energia.
Dr Jarvis (1881-1945) "tejes értékű tápanyagként" nagyra értékelte a mézet.
"A méz egészségjavító és csíraölő hatása által az ecetes-mézes ital valóságos életelixír."
A régi egészségmegőrző alaprecept
Egy pohár vízben elkeverünk 2 tk almaecetet és 1-2 tk mézet.
Minden reggel rendszeresen fogyasszuk étkezés előtt, apró kortyokban.
Amennyiben valakinek nem bírja a gyomra éhgyomorra, az igya meg étkezés után.
Egyénileg változtathatunk a recepten, sőt tehetjük gyümölcslébe.
Ha valaki úgy találja, hogy neki nem igazán jó az almaecet, akkor ne erőltesse, találjon valami más módot amivel az egészségéért tehet. Nem vagyunk egyformák.
S ne felejtsük, a népi természetgyógyászat tapasztalatokon alapul.
Felhasznált irodalom: Természetes gyógymódok
Szuper vagy!
VálaszTörlés:) és Te (?) <3
TörlésNagyon hasznosak a tanácsaid!
VálaszTörlésDrága Marisz!
Törlés...pedig tanácsolni nincs is szándékom....:) Köszönöm <3
Megnyugtatott ez a bejegyzésed. Készítettem én is almaecetet, kísérlet volt. Zavaros lett, mint a tied a fotón, viszont az íze nagyon jó. Üvegekben szépen állnak a kamrában, nincs semmi lerakódás bennük. Elixír lesz télire:-)
VálaszTörlésDrága Hajni!
TörlésKöszönöm, nagyon örülök :) lesz még folytatás is :)
A lerakódás sem baj, meg az sem ha újra lesz a tetején hártya, vagy "virág". Az ecetvirág még hatékonyabb, mint az ecet <3 igyekszem írni róla bővebben.
Ölelés Nektek !
a csipkebogyot,galagonyat a szurt ecetbe van beleteve? vagy egyutt ecetesedett az almaval?
TörlésKedves Névtelen!
TörlésEzt most a már kész mézes almaecetbe tettem, de az utóbbi is működik, igen együtt is lehet készíteni, vagyis az almaecet készítésekor, az elején tenni bele a gyümölcsöket.
:) a körteecetem jobb lett mint az alma, de már abból is készül folytatás. mi mindennap iszunk belőle, jó erős lett (5 hetet állt). köszi!
VálaszTörlésSzepniki!
Törlésitt is kell egy kis gyakorlat, meg a kezdeti izgalom elmúltával már van egy kis lazaság :)
Örülök neki és egy ötlet, itt, csak Neked :) tehetsz az almaecetedbe (amikor készíted, már akkor) fűszert :) pl. fahéjat, szegfűszeget, kardamomot, stb. csak keveset!
<3
koszonom irmi
VálaszTörlésÖrömmel <3
Törlés