Az elmúlt hetekben sokat leveleztem a Kubairól:
- Vajon miért repedt meg olyannyira szépen nekem?
Próbáltam rájönni van-e titka, de nem, egyszerűen nem tud nem megrepedni....
Ebben a szokásostól igencsak eltérő technikában fontosnak tartom betartani a pontos leírást.
Én is pont úgy csináltam, ahogy annak idején leírtam.
Az első Kubai:
Akkor is, ha nem finomlisztből készül:
Akkor is, ha csak magos:
Akkor is, ha nem is kenyér:
Akkor is, ha bagett:
Így tegnap nálunk is Kubai készült, az alaprecept szerint.
Hozzávalók
200 g rétesliszt
300 g finomliszt
2 tk só
(a cukor kimaradt)
25 g friss élesztő
300 g forró víz (lehet picivel több, de inkább kemény a tészta)
+
1 kevés olaj (majd a pihentetéshez kell)
A lisztet dagasztótálba tettem, hozzáadtam a sót, cukrot és
belemorzsoltam a friss élesztőt.
Alaposan elkevertem. Beindítottam a
keverőgépem (teljesen egyszerű, amin spirál van)
és miközben kevertem, határozott mozdulattal belezuttyintottam a forró vizet.
és miközben kevertem, határozott mozdulattal belezuttyintottam a forró vizet.
A keverést addig folytattam, amíg teljesen egybeállt a tészta. (Lehet csak kézzel is.)
Ezt követően a munkafelületre tettem és kézzel átgyúrtam
(az első esetekben még 7 percig dagasztottam, de időközben eltértem ettől, kevesebb is elég).
A dagasztótálba visszatettem a cipót, csorgattam a tetejére 1 tk,
olajat, majd megforgattam benne a tésztát.
olajat, majd megforgattam benne a tésztát.
Beraktam a kissé előmelegített sütőbe (langyos legyen 25-30 fok),
egy fém bögrébe forró vizet is tettem mellé, hogy meleg pára legyen. 15 percet pihentettem,
közben kelt a tészta.
egy fém bögrébe forró vizet is tettem mellé, hogy meleg pára legyen. 15 percet pihentettem,
közben kelt a tészta.
Ekkor kivettem, formáztam rajta*, hogy szép kerek legyen,
meghintettem kevés liszttel és sütőpapíros tepsire raktam.
Tetejét bemetszettem kereszt alakban egy zsilettel, jó alaposan.
meghintettem kevés liszttel és sütőpapíros tepsire raktam.
Tetejét bemetszettem kereszt alakban egy zsilettel, jó alaposan.
A kenyeret beraktam a "hideg" sütőbe ( 30
fokos! ), bent maradt a víz is (most 2 dl körül volt)
és bekapcsoltam a sütőt 200 fokra légkeverésre.
Beállítottam az órát 40 percre.
és bekapcsoltam a sütőt 200 fokra légkeverésre.
Beállítottam az órát 40 percre.
...beraktam formázva, bemetszve, pár perc telt el, a sütő órája 50 fokot mutat... |
A kenyér a sütő hőfokának emelkedésével együtt emelkedett
(nem túl sokat, tehát nem lesz duplája!) és gyönyörűen megrepedt.
(nem túl sokat, tehát nem lesz duplája!) és gyönyörűen megrepedt.
...15 perc telt el, (az első 15 percen túl) a sütő 150 fokos és nagyon párás... |
Félidőben letakartam egy sütőpapírral, hogy ne piruljon túl, ekkor kivettem a vizes bögrét,
amiben volt még víz bőven.
40 perc elteltével vettem ki a kenyeret, lehet előbb is jó volt már.
Rácsra tettem.
...egyik oldal (felső), másik oldal (alsó) |
* Hogyan formáztam?
Amikor a 15 perc letelt, kivettem a cipót a sütőből, a tálból,
enyhén lisztezett munkalapra borítottam.
enyhén lisztezett munkalapra borítottam.
Ekkor a tészta kissé elterült. Fentről kb. 1/3-át lehajtottam, csak finoman, nem gyúrtam!,
majd az alsó harmadára gördítettem. Fordítottam a tésztán és újra ugyanúgy jártam el.
majd az alsó harmadára gördítettem. Fordítottam a tésztán és újra ugyanúgy jártam el.
Most megfordítottam a tésztát, a hajtott részek voltak alul.
A két tenyerem között "gömbölyítettem" rajta, hogy szép cipó legyen,
inkább magasabb (a tészta végig a munkalapon volt).
A két tenyerem között "gömbölyítettem" rajta, hogy szép cipó legyen,
inkább magasabb (a tészta végig a munkalapon volt).
(Ez pár pillanatos művelet, nehéz szavakba önteni, bízom benne, hogy a lényeg érthető.
Nem gyúrtam össze!)
Nem gyúrtam össze!)
Már délután volt, így nem vágtuk fel aznap.
A rácson hagytam, szabadon, ahogy volt.
A rácson hagytam, szabadon, ahogy volt.
Ma reggel a héja kemény, ropogós, nem puhult vissza.
(A szeletekről ma készültek a fotók.)
Látszik a bélzete is, szerintem magáért beszél.
Sokféle kenyér van, a Kubai az egyik.
Badarság lenne összehasonlítani a Svéd rozskenyeret, a lepénykenyerek bármelyikével,
mint ahogy a Kubait, az Anyáink által kemencében sütött hatalmas kerek kovászos kenyerekkel.
Mindent a helyén kell kezelni.
Én örülök, hogy ismerem a Kubait, hisz bő egy óra alatt kenyeret varázsolok a Családom asztalára.
Nem mindig tudja az ember megtenni, hogy órákat szenteljen a kenyérsütésre.
Én örülök, hogy ismerem a Kubait, hisz bő egy óra alatt kenyeret varázsolok a Családom asztalára.
Nem mindig tudja az ember megtenni, hogy órákat szenteljen a kenyérsütésre.
További kubai kenyerek a blogon:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/02/kubai-kenyer-forro-mint-ritmus.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/02/kubai-kenyer-ujra.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/08/kubai-kenyer-mitol-kubai.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/03/kubai-kenyer-ami-nem-is-kenyer.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/03/fiam-elso-kenyere.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/12/bagettek-es-kubai.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/10/kubai-kenyer-sult.html
Ez gyönyörű lett!
VálaszTörlésKöszönöm Juci :)
Törléstényleg szép, nem hasonlítom semmihez :-)
VálaszTörlésKedves vagy, igen minden kenyér más, egyik jobb, mint a másik :)
Törlés<3
Gyönyörű!!
VálaszTörlésKöszönöm :)
Törlés