2013. október 2., szerda

Diós tönkölycipó



Potyog az új dió, így az összes tavalyit lehozattam a padlásról a Férjemmel.
A frissből eszünk "nyersen", a tavalyit sütöm-főzöm :)




Most bőven tettem ebbe, a részben teljes kiőrlésű tönkölycipóba.




Nagyon finom, főleg pirítva. Felséges. Bármilyen sajttal, de leginkább camembert-el vagy kék-sajttal :) 
ha még füge is van hozzá :) ha nincs akkor pár csepp méz és kerti rukkola :)




Diós tönkölycipó

Hozzávalók
200 g tönköly finomliszt
250 g víz
15 g friss élesztő
1 tk méz
+
150 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
200 g tönköly finomliszt
100 g víz
10 g friss élesztő
1 púpos tk só
100 g dió (felekbe szedve hagytam)



A keverőtálba szitáltam a 200 gr lisztet, a kezemmel (át)kevergetve megszeretgettem. 
Így egymásra hangolódtunk :)
A lisztre öntöttem a vizet, belecsorgattam a mézet és belemorzsoltam az élesztőt. 
Fakanállal összekevertem.
A tálat egy tányérral lefedtem és meleg helyre tettem, hogy felhabosodjon.
(Akár több órát  is ellehet így, az csak jót tesz majd a kenyérnek. 
Sőt akár előző este is összekeverhetjük ezt, úgyis jó, úgyis szoktam.
Igaz mindig kicsit más az eredmény, mindig finom, csak más.)
Hozzáadtam a többi hozzávalót és a keverőgép spiráljával összekevertem.
Hozzáadtam a diót és azt is belekevertem.
Hagytam 10 percet, majd újra átkevertem.
Pihentettem 15 percet, kiborítottam a munkapultra, majd "kedvesen" átgyúrtam.
(Ez nem egy "durva" gyömöszölést, nyomkodást jelent, hanem: ráteszem a kezem a tésztára,
finom mozdulattal hajtok rajta egyet és hagyom, hogy a tenyerem közepén érezzem, a tészta
 "válaszol", "megsimogat". Majd újra és újra fordítva a tésztán mind a négy irányból "megismételjük".) 
Megformáztam, sütőpapírral borított tepsire ültettem, 
majd nedves konyharuhával letakarva duplájára hagytam kelni. 
(Nem fontos, hogy pont duplája legyen, mert a sütőben a melegítés alatt, tovább fog kelni.)
A nem előmelegített (hideg) sütőbe tettem és a sütőt bekapcsoltam 200 fokra. 30 perc alatt megsült.
Ekkor áttettem egy rácsra, lepermeteztem vízzel (virágpermetező) és így hagytam kihűlni.


 


Megjegyzés
 - Aki rendszeresen süt az tudja, hogy minden liszt más, mindig mások a körülmények  -mint ahogy remélhetőleg, mi is változunk. :) A pontosan megadott lisztmennyiség csak azt jelenti, hogy ekkor, nekem ennyi kellett.  Ettől lehet (+) (-) pár deka eltérés mindig. Csak azt tudom javasolni, hogy szerezzünk tapasztalatot. Minél többet gyakorolunk, annál inkább ráérzünk mikor, milyen a "jó" tészta.
Ha nem is vagyunk mindig tökéletesen elégedettek az eredménnyel, nos azt is engedjük meg magunknak!
- A hideg sütőben indításnál fontos, hogy előbb tegyük be a hideg sütőbe a kenyeret vagy a péksüteményt, minthogy "kétszeresére" megkelt. A sütő hőmérsékletének emelkedésével együtt, még kel.


 



Sütés indítás hideg sütőben
 A kenyér sütésénél gyakran alkalmazom a hideg sütőben való sütés indítást,
a kenyeret, péksüteményt szinte már csak így sütöm.
Amíg a sütő felmelegszik, a kenyerem tovább kel, felmelegszik a sütővel együtt, lerövidül a sütési idő. 
Előző kenyeres bejegyzéseknél többször írtam már róla.
  Minden sütő más, másképpen süt, nem lehet egy kalap alá venni  a gáz és villanysütőt.
A fent jelzett sütési idő irányadó, mindenkinek a saját tapasztalatát kell megszerezni. 
Legyen résen, legyen jelen amikor süt (főleg amíg kiismeri a sütőjét). 
A péksütemények, kenyerek akkor jók, amikor az aljukat (gyakorlat után akár a tetejüket :) 
megkopogtatva, kongó hanggal válaszolnak.
A hideg sütőben való sütés indítással (kenyér, péksütemény esetén alkalmazom) kapcsolatban az én jó tapasztalataim, már sokak jó tapasztalata megerősíti, sok visszajelzést kaptam.
Ettől függetlenül Mindenkinek a saját tapasztalata, a legmegbízhatóbb tapasztalat. 






 
 


4 megjegyzés:

  1. A dió már nekem is megvan hozzá :) Nagyon szépséges

    VálaszTörlés
  2. nagyon jól néz ki! én anno sült csirkemájjal ettem. most a fügelekvárral jól hangzik. tegnap főztem be! és dió is van, csak törni kéne...nagyon szép kenyér.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :)
      10 dkg-ot gyorsan megtudsz törni :)

      Törlés