2012. december 16., vasárnap

Bagettek és a Kubai





...a Kubai forró alapján.
Az a megtiszteltetés ért, hogy kedves olvasóm csB. abban kérte a segítségem,
hogy a gyors, egyszerű Kubai kenyér receptből hogyan lehet "sok héjas bagettet" készíteni.
Ezért tegnap, késői reggelire, bagett formájúra sütöttem a Kubait.
Mindannyiunk örömére:)





A recept ugyanaz, csak a kelesztés és sütési időben tértem el.

A "Kubai bagett"

Hozzávalók
500 g finomliszt
300 g forró víz
2 tk tengerisó
25 g friss élesztő
(a mézet/cukrot kihagytam, de mehet bele)




A lisztet és sót összekevertem, egyben fel is "lazítottam" a kezeimmel.
 Az élesztőt belemorzsoltam és újra kevertem.
Vizet forraltam és kb. 80 fokos hőmérsékletű vizet rázuttyintottam, majd a keverő géppel
gyors fordulattal összeállítottam a tésztát (csak annyira, hogy összeálljon a tészta).
A munkapultot meghintettem liszttel és pár percig dagasztottam a tésztát.
(Addig, amíg selymes, rugalmas, már nem ragadós a tészta, lehet picit hinteni liszttel.
Nem gyömöszölöm, inkább masszírozáshoz hasonlítanám -gondoljunk bele milyen érzés a gyömöszölés és a gyengéd, szeretetteljes masszírozás :)
Egy tálba egy ek olajat öntöttem, a tésztát megforgattam az olajban,
 hogy mindenhol bevonja, majd a sütőbe tettem.
A sütőbe előtte egy félliternyi forró vizet tettem, ami kellő hőmérsékletet és
páratartalmat biztosított.
15 percig hagytam itt a tésztát, majd újra a munkalapra tettem és ketté vettem.
Egyenként hosszúkás bagett formára hajtottam, igazítottam,
és egy sütőpapíros tepsire tettem őket.
Betettem vissza a sütőbe, majd 5 perc múlva kivettem és igazítottam
még a formáján, illetve bemetszettem a tetejét pengével.
A sütőből a lábast a vízzel kivettem, de egy decinyit löttyintettem a sütő aljába.
(Lehet azt is, hogy olyan edénybe tesszük a vizet ami bent maradhat,
csak akkor ne felejtsük el akkor kivenni, amikor megsült a kenyér:)
Visszatettem a sütőbe és 15 percig kelesztettem.
Ekkor bekapcsoltam a sütőt 220 fokra és 25 percet sütöttem a "bagetteket".
(A sütő melegszik, a kenyér még kel.)
Lekapcsoltam a hőt, a kenyeret bespricceltem vízzel és
bent hagytam a meleg sütőben úgy, hogy az ajtaját a sütőnek kinyitottam félig.
(Minden sütő másképpen süt, a leírtak csak iránymutatóak.
Legyünk ott, hangolódjunk arra amit csinálunk,
figyeljük őt is meg az érzéseinket is, az a biztos:)




Ez egy tömörebb bélzetű kenyérféle, a héja roppant ropogós.










19 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik, szeretem a kicsit sűrűbb, ropogós kenyereket:)

    VálaszTörlés
  2. Mági ,ez is fantasztikusan sikerült ! Mentem is a receptjét!:))

    VálaszTörlés
  3. ajjaj, ilyet is muszáj sütnöm:)))
    annyira szép, szinte hallom a roppanását:)

    VálaszTörlés
  4. Hú, nagyon szépen köszönöm (a félbarna kenyérrel kapcsolatos segítségedet is)! Annyira gusztusos, szinte érzem az ízét, a ropogását!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bea, remélem..., örülök..., köszönöm :)

      Törlés
  5. Nagyon szépek! Egyszer sütöttem kubai kenyeret Vicuskától, de ez annyira tetszik, hogy azt hiszem kipróbálom. Ezt már én:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ..hát igen Vicuskával a kubai hozott össze:)

      Kedves Hajni, örülök, ölellek Titeket :)

      Törlés
  6. Éhes lettem, vittem a receptet, istenien néz ki:-))))))

    VálaszTörlés
  7. Ez egy isteni recept. régóta próbálkozom bagett ill kenyér sütésével... ez lett életem legjobb állagú és legfinomabb ízű pékárúja. Imádom. A párom el volt ájulva! Köszönöm :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Karolinka <3
      Nagyon örülök a sikerednek! köszönöm szépen.

      Törlés
  8. Isteni recept. Soha nem sikerült még egyetlen kenyér vagy bagett sütésem sem. Egyszerűen imádtam... és a párom is. Köszönöm :)

    VálaszTörlés
  9. Két szó: mennyei + abbahagyhatatlan!
    Ui: Nagyon köszi a receptet!
    Zizi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zizi :)
      Két szó: nagyon köszönöm!
      Ui: Egészségetekre!
      Mági

      Törlés