Tegnap leszüreteltem az utolsó tőke szőlőt.
Ne tessék hatalmas mennyiségre gondolni, 3-4 kg-ról van szó.
Ismereteim szerint fehér Delavári fajta, bár mindig Delevárinak neveztük.
Édesapám ültette még nekem, amiért hálás vagyok, hisz így tovább tudom vinni ezt a szép hagyományt.
(Bár ma már a bortörvény rendelkezése szerint a telepítése tilos......)
Eredetileg nem magyar fajta, de engem mégis a gyökereimhez köt.....
Édesapámnak igen sok szőlője volt, mint volt sokaknak abban az időben.
Többek között ez a fajta, apró szemű, elég vastag héjú, viaszos bevonatú.
Mindig a tőkéken maradt egészen a fagyokig.
Amikor leszedte, az esti program a szőlőfürt kötözés volt.
A zsineg két végére egy-egy fürt szőlőt kötöztünk és a szellős, de nem fagyos kamrába Édesapám egy rúdra aggatta, pont úgy ahogy a kolbászt szokás.
Karácsonykor mindig került az ünnepi asztalra ebből a szőlőből.
Nagy kincs volt ez akkoriban, bár nekem/Nekünk ma is az:)
Tudom ma már lehet frisset is kapni, de ez más.
Ez a szőlő, igaz most termett, de generációk "lenyomatát" hordozza magában:)
Így tették a Szüleim, így tették az Ő Szüleik, és feltehetően előttük is.
Most így teszek én is...lehet, hogy én vagyok az utolsó a mai világban, de kitudja, ha más nem,
akkor az én Gyermekem ismerni fogja még ezt az ÍZT.
Szóval leszedtem a szőlőt: napok óta készültem rá, nagy vágyakozással a szívemben
vártam a megfelelő pillanatra.
Kosárkámba rakosgattam, de előtte a nem odavaló szemet lemetszettem (megettem),
hogy csak is a hibátlanok maradtak.
hogy csak is a hibátlanok maradtak.
Előző nap az eső is besegített, lemosta, bár ha nem tette volna, én sem tettem volna.
Ez a szőlő kezeletlen, nem látott még permetet, az út porától is messze van.
A konyhapultra szétrakosgattam, és egy méteres zsinegre több fürtöt kötöztem,
olyan távolságra, hogy ne érjenek egymáshoz.
A kicsike (kincses) kamránkba felaggattam a kicsinyke rúdra, amit a férjem rögzített a mennyezetre
és a Fiam készített rá kampókat.
(Imádom az ilyen családi vállalkozásokat, valami különleges érzés keríti hatalmába az embert:
az Édesapám ültette a szőlőt, a Férjem készítette a rudat, a Fiam a kampókat,
én szeretgettem a szőlőtőkét, szedtem le a fürtöket és kötöztem fel, benne vagyunk Mindannyian:)))
az Édesapám ültette a szőlőt, a Férjem készítette a rudat, a Fiam a kampókat,
én szeretgettem a szőlőtőkét, szedtem le a fürtöket és kötöztem fel, benne vagyunk Mindannyian:)))
A felkötözött fürtök igencsak összetöpörödnek Karácsonyig, de az ízük ettől sokkal koncentráltabb lesz.
Miden szem maga lesz a csoda:)
Tegnap este párán szót váltottunk a Facebookon.
Egy kedves Hölgy elmesélte, hogy Édesanyja cukros füsttel füstölte meg régen: a cserépkályhából parazsat vett ki a szeneslapáttal. A felkötözött szőlőfürtök alatt elhúzta párszor, de előtte cukrot szórt a parázsra.
A felszálló füst, viaszos réteggel vonta be a szemeket.
A felszálló füst, viaszos réteggel vonta be a szemeket.
Az egész beszélgetés, az áfonyás kalács bejegyzésemnél ezen az oldalon található:
http://www.facebook.com/szeretetrehangoltan#!/groups/340434509368132/
http://www.facebook.com/szeretetrehangoltan#!/groups/340434509368132/
Találtam egy érdekes írást is a "hálón" Dr.Gradvohl Edina munkája, érdemes beleolvasni, nem csak a szőlő tartósításáról szól: http://www.ookor.hu/archive/cikk/2005_3_gradvohl.pdf
Asklépios konyhája a címe és a szőlő tartósításról ezt írja:
"" Szedj le ép fürtöket,
fõzz el esõvizet a harmadára,
fõzz el esõvizet a harmadára,
majd öntsd abba az edénybe, amelyikbe a szõlõt teszed.
Szurkozd be az edényt, gipszeld le, s tedd hûvös helyre, aholnem éri nap.
Bármikor megkívánod a szõlõt, frissen találod.
A vizet méhsör helyett adhatod a betegnek.
Szintén ép marad a szõlõ, ha árpával feded be.
(Hegedûs Zsuzsa és Orlovszky Géza fordítása)""
(Hegedûs Zsuzsa és Orlovszky Géza fordítása)""
Örömmel fogadom és megköszönöm, hasonló történeteiteket.....
Nagyon jól éreztem magam Nálad, nemsokára én is mesélek.Igaz, egy kicsit másról szól, de benne van a régi világ :)
VálaszTörlésOlyan jó, hogy egy kicsit Mindnyájan benne vagytok ezekben a történetekben. Nekem is sok mindenben segítenek a családtagok, most már az uno
kák is. Sokat mesélek nekik az én gyetmekkoromról. Hálás hallgatóság.
Nagyon jó, hogy itt voltál és itt hagytad szép szavaid:)
TörlésVárom a történeteket.
Ölellek,
Köszönöm neked ezt a bejegyzést, nagyon szép emlékeket ébresztettél bennem vele, mintha csak rólam is szólna egy kicsit. Igaz, nekünk nincs ebből a csodálatos fajta szőlőből, pedig egyik kedvencem. A nagyszüleimnek, szüleimnek is volt szőlője, nekünk is van néhány tőke. Mi is őrizgettünk néhány fürtöt még, de a napokban felfedezték a madarak és huss,... Annakidején az én Anyukám is akasztgatott így fel szőlőt, és bizony még karácsony után is volt belőlük. Régi szép idők! A nagyapám pedig szüretkor az unokáknak a legszebb csemegeszőlőkből csengettyűt (szárával együtt levágta, azokat összefogta, összekötözte és a gyönyörű fürtök úgy lógtak lefelé róla) készített és mi nagyon sokáig őrizgettük a spájzban felkötve.
VálaszTörlésNagyon szép, örömteli napodról számoltál be. Jó volt olvasni! Ugye milyen kevés kell a boldogsághoz?
Még nagyon sok ilyen élménydús napot kívánok nektek!
Köszönöm, hogy Te is megosztottad velem, tényleg nagyon jó együtt élni az emlékeket:)))
TörlésJövőre fogok ebből a vesszőből szaporítani, ha sikerül, szívesen adok belőle.
Szép hétvégét Nektek!
Nagyon kedves vagy! Örömmel elfogadnám majd ha sikerül a szaporításod.
TörlésHosszú még addig az idő, kérlek ne felejtsük:)
TörlésIll. ha gondoljátok a vesszőből is adhatok és Ti gyökereztetitek meg?
Mit szólsz? Kérlek ha szeretnéd, folytassuk levélben.
Anyukám is akasztott föl így szőlőt ilyentájt, volt, hogy a fenyőfa alatt szemezgettük)))
VálaszTörlésIgen-igen, micsoda élmények:)
TörlésKöszönöm:)
én ezt a kötözős módszert anyósomtól tanultam: de ő fordítva kötözi fel a fürtöket, mert úgy szellősebb lesz, biztosabb, hogy nem penészedik be.
VálaszTörlésDe jó:) Ezek ritka fürtök, de ha lesz majd nekem is tömörebb, így csinálom:) Köszönöm.
Törlés