A BBB kenyérsütő társaság* novemberi témája ez a kedves kis péksütemény.
Az eredeti recept The Glory of Southern Cooking James Villas könyvében található.
Kedves Astrid a hónap háziAsszonya, ki ezt ajánlotta közös sütésre, közös tapasztalat szerzésre.
Hála neki érte, hisz nekem és Családomnak nagyon ízlik e pihe-puha légies teremtmény:)
A vidám BBB-s csajok a péksüteményt elkeresztelték "forró szájnak (Hot lips)"
és bár a világért sem akarok ellent mondani, de nekem egy mosolygó szájra hasonlít:)
és bár a világért sem akarok ellent mondani, de nekem egy mosolygó szájra hasonlít:)
Első látásra talán munkásnak tűnik elkészíteni, de nem az. Egy cseppet sem.
Könnyen összeállítható tészta, a többit pedig az idő megoldja.
Nekünk végül a formázás marad, meg a sütés....na és a lakmározás.
Először jön az eredeti recept, majd ahogy én készítettem.
Átszámoltam g-ba, kevesebb cukrot tettem bele, friss élesztőt használtam és
1/3 mennyiségű lisztet teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztre cseréltem.
Átszámoltam g-ba, kevesebb cukrot tettem bele, friss élesztőt használtam és
1/3 mennyiségű lisztet teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztre cseréltem.
A kivitelezésnél, a kelesztési időkben tértem el, mert a tészta így kívánta.
(Az eredeti írás szerint először 3 óra pihenőt (kelesztést) majd formázás után 2 1/2 óra pihenőt (kelesztést) adjunk neki, de én az egyik időt sem tudtam tartani, mert a tészta túlkelt volna.)
(Az eredeti írás szerint először 3 óra pihenőt (kelesztést) majd formázás után 2 1/2 óra pihenőt (kelesztést) adjunk neki, de én az egyik időt sem tudtam tartani, mert a tészta túlkelt volna.)
"Mosolygós száj" péksütemény :)
Hozzávalók (eredeti)
1 cs aktív szárított élesztő
1/2 cs langyos teljes tej
1/4 cs növényi zsiradék szobahőmérsékleten
1/4 cs cukor
1/2 cs forrásban lévő víz
1 db nagyobb tojás
3 cs liszt
1 1/2 tk só
-------
8 ek olvasztott vaj
Az eredeti recept teljes leírása Astrid blogján, itt található.
-----------------------------------------------------
Az én mosolygós szájam, avagy ahogy én készítettem
Hozzávalók
25 g friss élesztő
120 g langyos 2,8%-os tej
45 g extra szűz olívaolaj
50 g vaj
50 g (1 púpos ek) cukor
120 g forrásban lévő víz
1 db nagy tojás
1,5 tk tengerisó
120 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
305 g univerzális liszt
------------------------------
1,5 ek olvasztott vaj
A langyos tejbe morzsoltam az élesztőt, elkevertem.
Egy másik tálban (amiben később összeállítottam a tésztát) tettem a cukrot,
a vajat és ráöntöttem a forró vizet. Addig kevertem míg elolvadt a vaj.
Ekkor hozzáadtam az élesztős tejet és tovább kevertem.
Beletettem a tojást és továbbkevertem.
Hozzáadtam a liszteket, a sót és összekevertem a tésztát.
a vajat és ráöntöttem a forró vizet. Addig kevertem míg elolvadt a vaj.
Ekkor hozzáadtam az élesztős tejet és tovább kevertem.
Beletettem a tojást és továbbkevertem.
Hozzáadtam a liszteket, a sót és összekevertem a tésztát.
Lisztezett munkapultra borítottam és még annyi lisztet dolgoztam a tésztába,
hogy ne ragadjon és rugalmas legyen.
(Tehát a liszt a teljes kiőrlésen túl (120 g), összesen 305 g volt :)
hogy ne ragadjon és rugalmas legyen.
(Tehát a liszt a teljes kiőrlésen túl (120 g), összesen 305 g volt :)
Cipót formáltam belőle és a pulton hagyva leborítottam egy tállal.
A tészta 1 1/2 óra elteltével megemelte a tálat és kikukucskált.
Tehát nem várta meg, hogy a 3 óra leteljen:)
A kezeimmel kilapítottam, majd 1 cm vastagságúra nyújtottam.
Egy 7 cm átmérőjű pohárral köröket szaggattam belőle,
amit rögtön a sütőpapírral borított tepsire sorakoztattam.
Egy 7 cm átmérőjű pohárral köröket szaggattam belőle,
amit rögtön a sütőpapírral borított tepsire sorakoztattam.
Megkentem a körök tetejét a visszahűlt olvasztott vajjal, majd félbe hajtottam
(nem emeltem fel, csak az egyik félét a másikra hajtottam) és így is megkentem
a vajjal a tetejét. Letakartam folpack fóliával.
(nem emeltem fel, csak az egyik félét a másikra hajtottam) és így is megkentem
a vajjal a tetejét. Letakartam folpack fóliával.
Annyi idő pihenést (kelést) hagytam neki amíg a sütő 200 fokra melegedett.
9 perc alatt sültek meg (a javasolt idő 7-8 perc)
Kosárba raktam.
Mi forrón nem, csak melegen kóstoltuk, majd kihűlt állapotában.
Finom kökénylekvárral, finom vajjal, de finom önmagában is:)
21 db, egyenként 35 g-os péksütemény lett belőle.
Megjegyzés
Ezt a tésztát hűtőben, légmentesen lefedve, akár több napig is tárolhatjuk.
Tölthetjük is, sósan és édesen:)
---------------------
Amikor készültem elkészíteni, Vendég érkezett hozzám.
Azt találtam ki, hogy készítsük együtt, két adagot párhuzamosan.
Majd Ő, az Ő tészta adagját elviszi haza és a nyújtást, sütést otthon fejezi be.
Azt találtam ki, hogy készítsük együtt, két adagot párhuzamosan.
Majd Ő, az Ő tészta adagját elviszi haza és a nyújtást, sütést otthon fejezi be.
Így is tettünk.
Beszéltünk azóta és ki is beszéltük a tapasztalatokat.
Kedves "R" Barátom, azt mondta, hogy a tészta milyenségével,
minőségével Ő is nagyon elégedett volt, jó a recept, minden rendben működött.
minőségével Ő is nagyon elégedett volt, jó a recept, minden rendben működött.
Egy ponton tért el a véleményünk, de az már az ízlelőbimbónknak köszönhető.
"R" jobban szereti a ropogós héjú, tartalmasabb péksüteményeket
pl. joghurtos kifli vagy a rozsos kiflik.
pl. joghurtos kifli vagy a rozsos kiflik.
Nekem és Családomnak -bár mi is nagyon kedveljük a ropogós héjú péksüteményeket-
de ez a pehelykönnyű péksütemény is "bejött":)
sőt ismétlés következik hamarosan egy-kétféle töltelékkel.
de ez a pehelykönnyű péksütemény is "bejött":)
sőt ismétlés következik hamarosan egy-kétféle töltelékkel.
*
BBB
A BBB ( Bread Baking Babes ) egy nemzetközi zárt baráti társaság.
Olyan emberek
alapították, akik szeretnek együtt kenyeret sütni.
Minden hónapban van egy új
ötlet, amit, aki szeretné, megsüti és a tapasztalatokat megosztjuk egymással.
2012 januárjától én is a BBB csajokkal sütök.
Augusztusban - Julia Child francia kenyér,
Szeretetrehangoltan a Facebookon:)
Astrid köszönöm (Thanks:)
Szeptemberben - Melaszos rozskenyér, Októberben - sajnos hiányoztam, de pótolom:)
Novemberben - Mosolygós száj:)
Szeretetrehangoltan a Facebookon:)
Astrid köszönöm (Thanks:)
a kóstolgatást azóta is szorgalmasan folytatom, és nem kis meglepetésemre teljesen kihűlt állapotban sokkal jobban ízlik!
VálaszTörlésa többiek szerint is finom, úgyhogy nem vetjük el a receptet:)
R.
De jó, nagyon örülök:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
TörlésTudod nekem nagyon ízlik:)
Most láttam a Facebookon az Égi Jelenséged mi volt, keresem és küldöm:)
Ölellek,
Nagyon guszta !!!
VálaszTörlésKöszönöm:)
TörlésKi fogom probalni ahogy olvastam nagy kedvem tamadt hogy meg kostoljam, koszonom !!!
VálaszTörlésAnnyira könnyű, légies finomság:)
TörlésRemélem Neked is ízleni fog:) (most megyek Hozzád:)
Aszt hiszem hogy valahol lattam leveles tesztabol valamejk magyar blogon.
VálaszTörlés? :)))
TörlésAh, I love to see that beautiful smile!
VálaszTörlésDear Elizabeth!
TörlésThank you very much.
I'm smiling.
Best regards,
(M)Ági
Tényleg mosolyog:-) nagyon jó, nagyon guszta!:-)
VálaszTörlésDrága Hajni, köszönöm, nekem is fülig ér a szám:-)
Törlés(levél)
Smiling mouth! Yes, that is just right too!
VálaszTörlésThanks so much for baking with us.
Dear Tanna!
TörlésI love baking with you.
Wonderful feeling that the bread baking connect us.
Nice day to you:)