Lényegretörő cím, bár szerintem igen lekicsinylő erre a nagyszerű süteményre nézve.
Lepénynek meg végképp nem nevezném. Akkor miért, mégis ez a neve?
Valamikor valaki így nevezte el, én pedig nem akartam megváltoztatni,
ez ugyanis egy újabb, az örökségemből.
Ellensúlyozásképpen, hogy emeljem fényét, torta formában készítettem el.
Sikert aratott.
Almás-kakaós lepény
Hozzávalók
""25 dkg porcukor
1 db tojás
5 dkg margarin
1/4 l tej
25 dkg simaliszt
1 sütőpor
1 cs vaníliáscukor
2-3 ek kakaópor
+
6-7 megreszelt kinyomkodott alma
op. marék dió
mazsola
+
ribizlilekvár
10 dkg csokoládé""
a saját variációm
50 g vaníliás kristálycukor ( házi )
200 g porcukor
50 g vaj
1 db tojás
2,5 dl tej
250 g finomliszt
10 g sütőpor ( én 17 g-os csomagot vásárolok az sok lett volna )
3 ek (púpos) kakaópor
1 tk fahéj
+
300 g reszelt kinyomkodott alma
20 szem pisztácia
+
1 dl málnalekvár
1 dl málnalekvár
100 g 70 % étcsoki
1 ek olaj
Előkészítettem a tortasütőt: a vajaspapír belsejével kikentem belülről, szórtam bele lisztet,
majd a fölösleget kiszórtam.
A pisztáciát megtisztítottam.
Az almákat megtisztítottam és lereszeltem.
A sütőt bekapcsoltam 175 fokra, légkeverésre.
A vaníliáscukrot, porcukrot, az 1 egész tojással és a puha vajjal habosra kevertem,
vagyis - ellenben Édesanyámmal - kikevertettem a géppel.
Közben kimértem a lisztet, a sütőport, a kakaót és a fahéjat, összekevertem, majd az egészet átszitáltam, részben, hogy csomómentes legyen, részben, hogy levegős.
Alacsonyabb fokozatra vettem a gépet és a masszához hozzáadtam a tejet, majd a szárazanyagokat.
Átváltottam fakanálra, összekevertem a tésztát és a formába kanalaztam, ez elég sűrű,
sűrűbb mint a piskóta tészta.
Rászórtam a pisztáciát és a kinyomkodott reszelt almát.
Beraktam, a közben felmelegedett sütőbe és pontosan 1 órán át sütöttem.
Kb. a fele időnél egy sütőpapírt terítettem a tetejére, hogy az alma ne piruljon túl.
Kiválasztottam a kamrapolcról egy málnalekvárt.
Amikor megsült a süti és kivettem a sütőből, meglazítottam a tortakarikát és
azonnal még forrón, rákentem a gyümölcsízt.
Hagytam, hogy kihűljön.
A családom, ellenben engem nem hagyott békén, hogy meddig kell még várni....
Azt akkor még nem is tudták, hogy ha kihűlt, akkor kerül rá a csokimáz és megint várhatnak...
Na de kibírták.
Végül is kihűlt, bár valóban elég nehezen...
A csokit, 1 ek étolajjal összeolvasztottam gőz felett és a lekváros alma tetejére csorgattam.
Egyik alkalommal Édesanyám kórházban volt, későn éjjel amikor hazaértem, főznivaló után matattam a fagyasztóban, amikor ráakadtam egy dobozra, ami tele volt illatos süteménnyel.
Nem tudom érzékeltetni mennyire jólesett kiéhezett gyomromnak (na meg szívemnek)
az " Édesanya íze ".
Nem tudtam milyen süti, kérdeztem Őt, de nem emlékezett. Meg is feledkeztünk róla.
Sok idő telt el azóta és most rátaláltam...
Zorán
------------------------
Megjegyzés
Az eredeti recept szerint, süssük tepsiben.
Szerintem meg, lehet belerakni, vagyis rárakni több almát.
A piskótánál sűrűbb állagot keksznek (cake)is hívom, de maradhatunk a sütemény elnevezésnél, abban nem tévedhetünk nagyot :) Nekem tetszik a sütid! Az "Édesanya íze" az idők távlatában egyre kedvesebb, hiszen érzelmileg kötődünk hozzá. Jól illik ide a választott dal...
VálaszTörlésÉrtem a kekszet, de semmiképpen nem keksz...
TörlésEhhez a sütihez nagyon, ezért is a dal.
Jaj Ági, teljesen elérzékenyültem. Szeretem ezt a dalt is.
VálaszTörlésErzsi
Drága Erzsi <3
Törlésköszönöm.