Szejtán (szeitán), más néven búzahús, glutén hús.
Alternatívája a szója alapú élelmiszereknek, állati húsnak.
Alapanyaga a búzasikér, azaz a gabonafehérje, amely a gabonamagvakban
lévő növényi fehérjéből áll.
Nem új dolog, Kínában már a 6. században dokumentálták,
Európába a 18. században érkezett.
Én kb. 20 éve készítettem először, miután visszatértem a vegetáriánus táplálkozáshoz
(előtte pár évig vegán voltam).
Azóta hol gyakrabban, hol ritkábban készítek a családnak.
A búzahús gyakran szerepel ázsiai, buddhista, vegetáriánus, makrobiotikus
ételek alapanyagaként.
A kész búzahúsból készíthetünk ragut, pörköltet, ránthatjuk, darálhatjuk, süthetjük, tölthetjük.
Füstölni is lehet és pácolni is érdemes, majd grillezni.
A sikér semleges ízű, tehát ajánlott alaposan fűszerezni.
A fűszerezésnek csak a fantáziánk szabhat határt,
illetve attól függ mit készítünk belőle a továbbiakban.
Szejtánt készen megvenni nagyon drága, otthon készíteni nagyon könnyű.
Nem kell mást hozzá megvásárolni, csak a búzasikért,
a többi hozzávaló megtalálható a háztartásban.
Érdemes egyszerre többet csinálni, forrón üvegbe zárva, majd hűvös helyen tartva sokáig eláll.
Általában 1/4 kg porból készítem, kb. 3/4 kg lesz a kész szejtán,
ez nekünk két ebédre elegendő.
Így készítem
Búzahús (további felhasználásra)
Hozzávalók
250 g búzasikér
2 tk himalája só
1/2 tk szódabikarbóna
1 tk kókuszvaj (olaj)
350 g langyos víz
+
főzővízbe
fűszerek
pl. vegamix, rozmaring, curryfű (olasz szalmagyopár), babérlevél, fokhagyma
- Fazékban (5 literes) kb. 3 liter vizet forrni tettem.
- A sikért tálba öntöttem és elkevertem a sóval, szódabikarbónával.
(A szódabikarbóna elhagyható, de akkor töményebb lesz az eredmény.)
Hozzámorzsoltam a kókuszvajat (lehet olaj is), majd ráöntöttem a langyos vizet és gyors mozdulatokkal összekevertem.
- 5 felé vágtam és a lobogó forró vízbe raktam. Melléraktam a fűszereket (rozmaring, curryfű, babérlevél, házi vegamix, 2 gerezd fokhagyma) és még egy evőkanál sót.
10 percig főztem (alaposan megduzzad a főzés során),
majd egyenként kiszedtem a vízből és további szeletekre vágtam.
- A szeleteket újra visszaraktam a forró vízbe és készre főztem.
Ez kb. még 15 -20 perc.
- A feléből brassóit készítettem (hús nélkül), a másik felét forrón (tiszta, csavaros)
üvegbe szedtem és felöntöttem a forró abálóvízzel.
Az üvegre azonnal rácsavartam a tetejét és fejre állítottam. Így hagytam kihűlni.
Hűtőben tárolom felhasználásig.
Képekkel
búzasikér, só, szódabikarbóna |
a vízzel összekevertem, még főzés előtt |
első főzés |
első főzés után |
tovább szeleteltem, második főzés előtt |
Megjegyzés
A búzasikér ismerős lehet, használjuk a kenyérsütés során.
Az alacsony gluténtartalmú liszteket (pl. teljes kiőrlésű búza,
teljes kiőrlésű tönkölybúza, rozs) "javítjuk" vele.
Javítja a kenyér textúráját, szebben megemelkedik, levegősebb bélzetet eredményez.
Ebben az esetben nagyon kevésre van szükség: 500 - 600 g liszthez 1 ek sikér elegendő.
A brassóit hús nélkül így készítem, most a gombát cseréltem a szejtánra.
Információ a szejtánról, innen.
A kertben :)
Zöld cipruska |
Nagyon egyszerűen elkészítve.../Készíthető pl. tönkölybúza lisztből is,de sokkal macerásabb, bonyolultabb. Finom, sok mindenre használható, ami a főzést illeti...Sajnos, a gluténérzékenyek nem ehetik....
VálaszTörlésKedves Margit Rajda,
Törlésköszönöm.
Igen lisztből is lehet készíteni szejtánt, valóban macerásabb és hosszú idő elkészíteni.
Bizony a gluténérzékenyek nem fogyaszthatják.
Üdvözlettel,
Mági
Szia! Most készítem az első adagomat, izgulok :D egy jó kérdés, a főzőlével mit lehet kezdeni? Olyan finom illata van, az íze is jó, nem önteném ki... talán húslevesnek? :)
VálaszTörlésPudDing :)
TörlésA főzőlét valóban kár lenne kiönteni, levesekhez, mártáshoz, főzelékhez lehet felhasználni, de rizs, köles, más köret is finom lesz vele.
Sok sikert!
Üdvözlettel,
Mági