Follow by Email

2016. március 23., szerda

Napóleon torta





17 évvel ezelőtt a Fiunk úgy döntött, hogy a kiírt időnél előbb születik meg.
Pont az édesapja születésnapján.
Így Ők egy napon ünnepelnek.
A férjem  Sacher-tortát kapott. 


Őt különleges tortával szerettem volna meglepni. 
Az oroszok alkotta klasszikus Napóleon tortára esett a választásom.
(A torta eredetéről itt olvashatunk.)
12 réteg leveles vajas tészta, mennyei vaníliás habos krémmel töltve.
A vaníliakrémes teteje és oldala, tésztamorzsával borított.






Valóban különleges lett, valóban mennyei finom, és különleges lett megjelenésében is.
A torta stabilan tartotta magát, így nem támasztottam meg.
Reggelre viszont megpuhult és formát változtatott.
Ferde toronnyá változott.
Meg sem próbáltam igazítani rajta, így tökéletes.
Igazán egyedi lett.





Napóleon torta

Hozzávalók

tészta
400 g hideg vaj
650 g liszt
csipet só
150 ml hideg víz
2 ek ecet
1 ek alkoholos vanília kivonat
2 db tojás
1 ek méz

krém
7 tojássárgája
1,2 liter házi tej (6 csésze)
1 egész vaníliarúd 
150 g cukor
75 g liszt
csipet só
50 g vaj
250 ml nagyon hideg habtejszín


1) - A lisztet elkevertem a sóval és aprítógépben morzsásra daráltam,
 az előzőleg felkockázott hideg vajjal.
Tálba öntöttem.
- A vizet elkevertem az ecettel, a mézzel, a vanília kivonattal és a tojásokkal.
- A vajas liszthez öntöttem és gyors mozdulatokkal összeállítottam a tésztát.
(Minél kevesebb ideig érintsük, hogy ne olvadjon a kezünk melegétől.)
- 12 egyenlő darabra vágtam, gömbölyítettem és fóliával letakarva a hűtőszekrénybe tettem.
2 órát hagytam a hidegben. (Legalább 1 órát pihentessük.)






2) - A krémhez, a tejbe belekapartam a kettéválasztott vaníliarúd magjait 
és a rudat is beletettem.
 Felforraltam.
- Szétválasztottam a tojásokat.
(A fehérjére nincs most szükség, későbbiekben Pavlovát készítettem belőle.)
A cukorral, sóval habosra, fehéredésig vertem. 
Hozzáadtam a lisztet és csomómentesre kevertem.
- A meleg tejből eleinte kanalanként adtam hozzá és folyamatosan kevertem (össze ne kapja).
Végül az egész tejet hozzákevertem (a vanília rudat eltávolítottam).
- Az egészet tiszta lábosban visszatettem a tűzhelyre és alacsony hőmérsékleten, 
folyamatos keverés mellett besűrítettem.
A puding sűrűség kb. 15-20 percet vesz igénybe.
- Időnként megkeverve 30 percig hagytam hűlni, majd hozzákevertem a vajat.
Folpack fóliát simítottam a krém felületére és hagytam teljesen kihűlni.
(A fólia megvédi a bebőrösödéstől.)

- A nagyon hideg tejszínt habbá vertem.
(Érdemes előtte 10 - 15 percre a fagyasztóba tenni.)
- A teljesen kihűlt krémet összeforgattam a felvert tejszínhabbal.


3) - Előmelegítettem a sütőt 170 fokra.
Előkészítettem 3 db sütőpapírt.
(Egyszerre 2 lapot sütöttem rajta.)
Előkészítettem a kapcsos tortasütő alját (24 cm) és a derelyevágót.
(Ezt használtam a méretre szabáshoz.)




- Lisztezett felületen, a tésztacipókat alig nagyobb koronggá nyújtottam, mint a sütőtálam.
Ráborítottam a tálat és a derelyevágóval körbe szabtam.
Mindenestől a sütőpapírra emeltem (a széleket is), majd villával megszurkáltam
(így egyenletesen emelkedik).





- A lapokat kettesével 7-8 perc alatt, aranybarna, ropogósra sütöttem.
(A széleket is mellette sütöttem, a szélek felhasználásra kerülnek.)
Rácsra téve hagytam kihűlni.


4) - Amikor az összes lap kihűlt, összeállítottam a tortát.
Megkentem az alsó lapot krémmel (kb. 5-6 evőkanál), elsimítottam, 
majd ráhelyeztem a következő lapot.
A legfelső lap tetejére kentem a maradék krémet és 
....elfogyott, így az oldalára nem kentem.
- A sült tészta széleket összemorzsoltam és a torta tetejére szórtam.

- A tortát éjszakára a hideg kamrába raktam.
Min. 24 órával előbb készítsük el, mint a tervezett tálalás.
2 nap elteltével, tökéletesen átpuhult.





Megjegyzés

- Amennyiben van állítható tortagyűrűnk, akkor használjuk.
- Legközelebb 20 % több krémet készítek. 
- Tárolni folpack fóliával körbetekerve ajánlott.


A receptet több forrásból állítottam össze.
A legtöbbet innen merítettem.









A kertünkben :)










4 megjegyzés:

  1. Micsoda különlegesség egy különleges alakomra! Nekem bejön a ferdesége is, miért is kellene mindig mindennek szimmetrikusnak és szabályosnak lennie? Boldogat az ünnepelteknek! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves "tortaművész" Barátom,
      köszönöm szépen, nagyon jól esik Tőled :) igen, így különleges, egyedi szerintünk is :)
      Köszönjük a jó kívánságaid, átadom Nekik!
      Üdv,
      Mági

      Törlés
  2. Tetszik a recept, hamarossan megsutom !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marija Rusovic,
      köszönöm szépen :)
      Sok sikert!
      Mági

      Törlés